Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 May 2022

Hemdem olma vakti

Bir Ramazan-ı Şerif'e daha 'elveda' diyerek yine bir bayrama kavuşmanın coşkusunu ve şükrünü yaşıyoruz.

Ramazan Bayramı, Arapça'da "eid ul-fitr" anlamına gelir. Türkçe deyimiyle "iftar bayramı" demektir. Zaman içinde iftar bayramı, şükür bayramına dönüşmüştür. Burdan da şeker bayramına evrildiğini düşünenler vardır. Ramazan Bayramı mi? Şeker bayramı mı? Polemiği devam ederken Hz. Peygamberimizi referans alırsak, bu adlandırmanın "Ramazan Bayramı" olarak devam etmesi icab eder çünkü Hz. Peygamberimiz, dini terimlerin muhafazası konusunda hassasiyet gösterilmesini istiyordu.

Hz. Peygamberimiz, "Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri, biz Müslümanların bayramıdır bu günler, yeme -içme günleridir" buyurmuştur. Hz. Peygamberimizin ramazan bayramlarında, musallaya çıkmadan önce (peygamberimiz, bayram namazını mescitte değil, musallada kılardı." Hurma yemeyi adet haline getirmesi, sünnet olarak kabul edilmiş ve bundan bayramda tatlı yeme geleneği doğmuştur.

Ramazan, ruhun beslenmesi için bedenin aç bırakılması, diğer ayların yürekte bıraktığı kiri pası temizlemek için yüreklerin bakıma alınmasıdır.

Mümin’in bayramı, imanın kavileştiği, yüreğinin onarıldığı iç dünyamızın zenginleştiği, nefsimizin terbiye edildiği, aklının saflaştığı bir sürecin kutlanmasıydı.

Kimi insanlar da Ramazan'ı 'geleneksel bir festival' olarak algıladı. Hic kuşkusuz onlar da kendilerince yararlandılar. En azından fizyolojik ve psikolojik bir rahatlama yaşadılar. Onlar da Ramazan'da ramazan pidesine, iftarlara ve güllacın tadına vardılar.

Kimileri de kendi yüreklerine doğru samimi bir yolculuk gerçekleştirmeye çaba gösterdiler. Bu yolculuk sırasında kendi öz benliği ile karşılaşıp tanişanlar, Ramazan'ın büyük talihlileriydi. Onlar, kendi sınırlarının farkına bir kez daha vardıkları için, Allah'tan yana güvenliğe, dünyadan ve dünyalıklardan yana özgürlüğe kavuştular.

Ramazan, bizi bir sel gibi önüne katıp sürükleyen sahte, yalan dolan ve dünyevi gündemlere inat sahici, insanı ve ilahi bir gündemdi.

Ramazan bir Ekim ayıydı. Bayram ise bunun hasadı. Bir ay boyunca gönül tarlasına ibadet, teslimiyet, kulluk, ihsan, ikram, irfan ekenler, bayramda mutluluk biçecekler.

Ramazan'ın sebeb-i hikmetini idrak ederek vahiyle ihya olanların bayramı Ramazan Bayramı olurken, Ramazan'ı ihya ve inşa etmeyenler için bayram sadece şeker tadında olacaktır.

Müslümanların gerçek şuur, hasenatlarıyla İslam'ın gücünü ve güzelliklerini gösterecek şekilde kutlanan bayramlarımızın olması dileğiyle

Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

Cejna Remezane piroz be

Eid Ramadan Mubârek