Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 May 2021

Hem laik hem dini bir anayasa

Aman Yarabbi!...

Türkiye’nin bu gündemi altında ezilmemek gerçekten çok zor.

Daha bir konuyu sindirip şöyle etraflıca ele alamadan bir diğeri PAT! diye masanın ortasına iniyor.

Her yer dağılıyor, kafalar karışıyor.

Sedat Peker’in açıklamalarından, Habertürk’teki gelişmelere, yeni çıkan yönetmeliklerden, CHP’de bitmeyen tecavüz gündemlerine kadar neler yaşandı neler...

Bir durulamadık gitti arkadaş.

Üstelik bir de evlerde, tam kapanmadayken bunlar yaşanıyor.

Kapanma bize iyi gelmedi galiba.

Evlere girince şeytan mı yoldan çıkarıyor yoksa nefis mi vesvese veriyor -nedendir bilinmez- telefonu eline alan dalıyor sosyal medyaya...

Bir bakıyor Zeytinburnu’nda bina çökmüş...

Başlıyor hemen verip veriştirmeye: Vay efendim siz bu ülkeyi mahvettiniz, yaktınız, yıktınız...

O bitiyor 128 milyar dolar olayına bir çizgi film yapılıyor, rahmetli Erol Olçok’u anıyor herkes; “Ah, ah” diyor.

MHP’nin anayasa çalışmasını açıklayan Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ve yeni anayasa gündemi konuşulacakken bakın nelere odaklanarak haftayı yedik.

Hâlbuki disiplinli bir çalışma ile 100 maddede ortaya koyulan çalışmaya odaklanmak yerine kafalar nerelere gidiyor, gözler nerelere kayıyor.

Gündem her defasında başka başka yerlere sapıyor.

Anayasa değişikliği çok önemli.

Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi bir manevra olarak ortaya koyduğu yaklaşımına kurban etmek isteyen muhalefetin uzlaşmaz tavrı şu aşamada Türkiye’ye hiçbir fayda sağlamıyor.

Siyaseti onurlu yaptığını söyleyenlerin adımlarını pragmatik atması çok ilginç.

Neyse asıl konu yeni anayasa...

Bu gündemden sapmadan MHP’nin 100 maddelik teklifini değerlendirelim.

Sayın Devlet Bahçeli uzun uzadıya anayasa hazırlık çalışmalarında ince eleyip sık dokuduklarını anlattı.

Metindeki dil birliğinden Osmanlı-Türk modelindeki içerik birliğine kadar birçok detayın ele alındığı hassas bir yaklaşımın ortaya koyulduğunu açıkladı.

Henüz 100 maddenin tamamı açıklanmamış olsa da Sayın Bahçeli’nin özet olarak verdiği detaylarda getirilen önerilerle aslında muhalefetin eleştirilerinin bir kısmına da cevap verildiği görülüyor.

Sayın Bahçeli, Türkiye’nin bir gelenek üzere gelişmesini ve ilerlemesini sürdürdüğü bir yaklaşım ile şekli bakımdan kısa ya da uzun bir anayasa değil, “Kaliteli temel kanun” anlayışının ön plana alındığını dile getirdi.

Yıllar boyunca laiklik üzerinden dini hassasiyet yaşayan insanları öteleyen ve devletin dışına iterek İran’a sürmeye çalışan zihniyetten devletin sahibinin halk ve onun inançları olduğunu gösteren bir başlangıç teklif edilmesi ise çok önemli bir gelişme oldu.

Bahçeli hazırladıkları anayasa teklifinin başlangıç kısmında “Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti” düsturu ile giriş yapıldığını söylemesi AK Parti sonrasında “Her şey eski haline gelecek” diyenleri yalanlıyor.

Bu detayı kaçırmamak gerekir.

Devletin şekli ve niteliklerinin aynen korunarak birinci maddede değinildiğini söyleyen Bahçeli’nin maddenin son fıkrasında “Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” ifadesinin yer aldığın söyledi. Bu ifada mevcut 1982 anayasasında 4.maddede düzenleniyor.

Hukukçular mevcut anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesini engelleyen 4.maddeyi değiştirmenin önünde hiçbir engel olmadığını söylüyor.

Bu durumda MHP’nin teklifi aslında bu açığı kapatıyor.

Milletvekillerinin dokunulmazlığıyla milletvekilliğinin düşme sebeplerine dair belirsizliklerin de giderildiğini belirten Bahçeli bu konuya girerek gündemde yıpratıcı etkiye neden olan bir konuyu bitirecek bir adım atmış oldu.

Başkan ile birlikte iki Başkan Yardımcısının seçilmesinin teklif edilmesi sistemi bir miktar ABD’deki modele yaklaştırsa da Meclis Başkanı’nın uzlaşma aracı olarak ortaya çıkarılması Meclis’in artan yetkilerine karşı Yürütme ile Yasama arasında kavgaların çokça yaşandığı ABD sistemindeki açığı giderecek bir yaklaşıma benziyor.

Detayları ortaya çıktıkça konuşmaya devam edeceğiz. Umarım MHP’nin bu girişimi muhalefeti de potaya sokar.