Dolar (USD)
34.30
Euro (EUR)
37.34
Gram Altın
3034.77
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
14 Ocak 2020

Hem İstanbul hem Kanal…

Kanal İstanbul; 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Çılgın Proje”si olarak basına yansımış, AK Parti’nin seçim kampanyasında milletin takdirine sunduğu, onay aldığı, yıllarca üzerinde çalışılmış ve bugünkü noktaya gelmiş bir projedir. Gezi ile başlayan süreçte içerde ve dışarıda bu projeye karşı çıkanların argümanlarına baktığımızda dişe dokunacak bir şey ileri süremediklerine şahit oluyoruz. Ne getirdiği ve ne götürdüğünü görmek için dünyadaki örneklerine bakmak gerekir. Modern kanallar birçok önemli fonksiyonu yerine getirirler.

Yunanistan’da, Korint Körfezini Saronik Körfezi ile bağlayan, gezegen üzerindeki en dar gemi kanalı olan Korint Kanalı 6 km'den uzunluğunda, 8 metre derinliğinde, 25 metre genişliğinde ve kanalı çevreleyen yüksek kaya duvarları 76 metre yüksekliğindedir. Ekonomik bir önem taşıyan ve yılda 11.000’den fazla geminin geçtiği kanal aynı zamanda turizm merkezi sayılmaktadır.

“Amerika Köprüsü” olarak anılan, Atlantik Okyanusunu Pasifik Okyanusuna bağlayan, 77 km uzunluğunda, 1920’de açılan ve hala faaliyet gösteren Panama Kanalı büyük boyutlu olup, büyük tankerlerden minik özel yatlara kadar çeşitli gemilere uygun bir suyolu ve olağanüstü bir turizm yeri olarak kabul edilmektedir.

Kuzey Denizi ile Baltık’ı birbirine bağlayan, Uzunluğu yaklaşık 98 km, genişliği yaklaşık 100 metre olan, günde yaklaşık 250 gemi tarafından kullanılan, Avrupa’daki en yoğun ve en çok talep edilen gemi yolu olan Almanya’nın Kiel Kanalı.

Kızıldeniz’i Akdeniz’e bağlayan, Afrika ile Avrasya arasındaki eşsiz coğrafi konumuyla, 163 km uzunluğunda, 60 metre genişliğinde ve yaklaşık 20 metre derinliğinde olan, üzerinde ticaret ve seyahat merkezleri bulunan Suez ve Said’in iki önemli liman kenti arasındaki önemli bir bağlantı yolu olan Mısır’daki Süveyş Kanalı.

İskoçya’da, Loch Lochy ve Loch Ness’in iki büyük gölünü birbirine bağlayan, yolcu ve yük gemileri için uygun, uzunluğu yaklaşık 100 km, üzerinde 10 köprü, 29 kilit ve 4 su kemeri bulunan Birleşik Krallık’taki Kaledon Kanalı.

Toplam uzunluğu 227000 metre, genişliği 36 metre, derinliği 4 metre olan, Onega Gölü’nü Beyaz Deniz ile bağlayan, kargo gemileri tarafından kullanılan, üzerinden geçenlerin güzel gölleri gördüğü ve birçok ünlü kültür kompleksi ziyaret etme fırsatını bulduğu, Rusya’daki Beyaz Deniz Baltık Kanalı.

Vistula Nehri’yle Neman Nehri’ni birbirine bağlayan, yaklaşık 101 km uzunluğunda, 7 göl ve 11 nehir arasında doğrudan bir bağlantı sağlayan, Polonya ve Belarus olmak üzere iki cumhuriyetin topraklarında bulunan Augustow Kanalı.

Genişliği 325 - 700 metre arası olan, birçok ekonomik göstergede ülkenin lideri, Ren’i Elbe, Ems, Weser ve Oder Rivers gibi ülkenin ana su arterleriyle birleştiren Almanya’nın Mittelland Kanalı.

Tayland'ın Khlong Kanalı.

200 yıldır ülkenin ticari çıkarlarına fayda sağlayan, yaklaşık 420 000 metre uzunluğunda, 58 adet su basması ve bir dizi bitişik konstrüksiyon içeren, 7 ila 14 metre genişliğinde, maksimum derinliği 3 metre olan İsveç’teki Goeta Kanalı.

1794 km’lik uzunluğa sahip, Hangzhou şehrinden kuzeyine Pekin’e kadar uzanan, 15’ten fazla yerleşim yerinden geçen Büyük Çin Kanalı.

Yaklaşık 240000 metre uzunluğa sahip, savaş sırasında bile ticaret ve kargo gemileri tarafından aktif olarak kullanılan, iki önemli Fransız şehri olan Toulouse ve Seth arasındaki bağlantıyı oluşturan, Avrupa’daki en eski işleyen kanal olan Fransa’daki Canal du Midi.

540 000 metrelik bir uzunluğa sahip, ülkedeki birçok şehri birbirine bağlayan, ortalama genişliği 50 metre ve güzergah boyunca 35 ağ geçidi olan ABD’deki Erie Kanalı.

Uzunluğu 57 300 metre, yolcu ve kargo taşımacılığı için kullanılan, Finlandiya ve Rusya’yı birbirine bağlayan Saimaa Kanalı.

Önemlilerini saydığım bu kanallar için o ülkelerin muhalefet liderleri ve muhalefet belediye başkanları acaba bizdekiler gibi bu kanallara karşı mı veya kapatılması için çaba sarf ediyor mu, çok merak ediyorum.

 
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
https://gdetr.hit.gemius.pl/hitredir/id=zChLcryBGFnPRF7MiVYkm5cgnOjUWFi_fDC9qOWCbfL.u7/fastid=klrcypweuniqgbasuvhnmhymesmn/stparam=nopnnilsuh/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/krediler/tarim-sektoru-kredileri/genc-cif
202410 - Ziraat Bank - Basınçlı Sulama
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme