Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Kasım 2013

Hem gece, hem yalnız\u2026 Asla!

İbni Ömer radıyallahu anhuma'dan rivayet edildiğine göre Resu00fblullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Eğerinsanlar, yalnız başına yolculuk yapmakta ne sakıncalar olduğunu benim kadar bilselerdi, hiç bir binek sahibi (yolcu) gece yolculuğuna yalnız çıkmazdı." (Buharu00ee, Cihad 135. Ayrıca bk. Tirmizu00ee, Cihad 4; İbni Mace, Edeb 45)

Açıklama: Allah ve resulü, İslam dairesine giren her insana ömrünün her karesinde mal ve canına zarar gelmemesi için sürekli tavsiyelerde bulunur. Bir sonraki saniyede başına nelerin geleceğini bilemeyen bir insan sürprizlerle karşılaşabilir. Gaybı, dilediği kadar peygamberine bildiren Allah-u Teala kulunu bilinmemezlik sürprizinden kurtarır.

Bu hadiste de hem cana hem de mala gelebilecek olası bir tehlikeden bahsedildiğini görürüzu2026 Hadisimizde oldukça net görüldüğü gibi bir kişinin özellikle gece yalnız başına yolculuk yapmasının sakıncasıu2026

Bu hadisimizde gece yolculuk yapan kişinin başına nelerin geleceğinden bahsedilmemesi insanın aklına gelebilecek şeylerin oldukça kolay olduğundan olabiliru2026 Zira çöllerle kaplı bir beldede yalnız yapılacak bir yolculuktaki muhtemel tehlikeler;

1- Karanlıkta kaybolma ihtimali

2- Yırtıcı hayvanlara yem olma ihtimali

3- Düşmanlara av olma ihtimali

4- Hırsız ve soyguncularla karşılaşma ihtimali gibi durumlar.

Bu ve benzeri tehlikelere şehir hayatında da karşılaşmak mümkünu2026 Biz bu hadisimizden dersler çıkarmaya çalışırken hem o ortamı hem de günümüz ortamını göz önünde bulundurmak zorundayız.

Hadisimizin metni dikkatlice okunduğunda ashabının bilgisi dışında bilgilere sahip olduğunun mesajı rahat bir şekilde görülür;

'u2026benim kadar bilselerdiu2026' Demek ki gece tek başına yolculuk yapanlar bazı tehlikelerin farkındalar ama gözlerinden kaçırdığı bazı tehlikeler de var ve bu tehlikeler insanlar tarafından bilinmiyor. Gece tek başına yolculuğa çıkan bir insan tehlikeleri göze almıştır. Fakat asıl uyarı bilinen tehlikeler dışındaki tehlikelerdiru2026 Peki, resulullah aleyhisselam bizleri hangi tehlikelerden bahsediyor?

Bu hadisimizde asıl uyarılmamız gereken tehlikenin adı verilmemişu2026 Bu bilgi kendisinde saklıu2026 Peki, neden saklı? Biz biliyoruz ki peygamberler vahyi gizlemezleru2026 Akla iki ihtimal gelir;

1- Ey dünyanın herhangi bir yerinde gece yalnız başına yolculuğa çıkacak olan yolcu! Yoldaki tehlikeleri sakın ola küçümsemeu2026 Zararla karşılaşma ihtimalin Zannettiğin kadar az olmayabilir.(Bu bir uyarıdır.)

2- Ey dünyanın herhangi bir yerinde gece yalnız başına yolculuğa çıkacak olan yolcu!

Peygamberin bile yalnız başına yolculuğa çıkmak istememesi yolcuyu bekleyen tehlikenin boyutunu anlatır. (Bu da bir uyarıdır.)

Hadisimizde özellikle de dikkat çekilen kısım 'u2026benim kadar bilselerdiu2026' kısmıdır. Yoksa gece yolculuğa çıkmayın demiyor. Allah'ın resulü aleyhisselam başka bir hadiste yalnız başına günün herhangi bir saatinde yolculuğa çıkacak olan kişinin unuttuğu bir tehlikeden bakın nasıl bahsediyor;

Amr İbni Şuayb'ın babası yoluyla dedesinden rivayet ettiğine göre Resu00fblullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Bir yolcu bir şeytan, iki yolcu iki şeytan sayılır. Üç yolcu ise, kafiledir." (Ebu00fb Davu00fbd, Cihad 79; Tirmizu00ee, Cihad 4)

Bu hadisi gece yolculuğuna çıkan kişi üzerinde düşündüğümüzde unuttuğumuz, ya da bilgi sahibi olamadığımız bir durumla karşılaşırız. Yalnız yolculuğa çıkan kişinin bir yol arkadaşı vardır; 'Şeytan!'

Tek başına yolculuğa çıkan bir insan yol güzergahında damarlarında kan gibi dolaşan şeytanın vesveselerine karşı korumasız olur ve büyük bir ihtimal vesveselere yenik düşer. Yolda tek başına yolculuk yapan kişi soyguncuların da iştahını kabartır katillerin deu2026 Her halükarda savunmasızdıru2026 İki kişiyle yapılan yolculukta bile şeytan tehlikesi varsa yalnız başına yolculuktaki tehlikenin büyüklüğünü siz düşünün artık!