Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.70
Gram Altın
2954.31
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
09 Ocak 2020

Hece Dergisinden Âkif İnan’a Vefa

Yedi Güzel Adam’ın ağası, şair, sendikacı ve öğretmen Âkif İnan vefatının 20. yılında dostları, sevenleri ve yakınları tarafından şânına yakışır etkinliklerle anılıyor. Köklü bir şiir geleneğinden beslenerek şairliği ile adını duyuran Âkif İnan, Urfa ve Maraş yıllarından itibaren edebî ortamlarda bulunmuş, dergilerde ve gazetelerde medeniyetimizin sesi olmuştur. Vefatından sonra ismi ve davası daha da büyümüş, sevenleri ona her zaman vefa göstermiştir. Vefatının 20. yılında Hece dergisi de kapsamlı bir “Âkif İnan Özel Sayısı” hazırladı. Öncelikle Hece dergisi ekibini böylesi muhteşem bir sayıdan dolayı tebrik edelim.

Edebiyatımızın köklü kalelerinden Hece dergisi bugüne kadar 38 özel sayı hazırlamıştı. “39. Özel Sayı” ise merhum Âkif İnan için hazırlandı. Özel sayı hazırlayarak yarına kalacak ciddi ve güvenilir bibliyografya bırakan Hece dergisi, bu işi âdeta gelenek hâline getirdi. Edebiyat araştırmacılarının müracaat edecekleri en önemli kapı olmuştur bu özel sayılar. Âkif İnan için hazırlanan sayının muhteviyatı da dolu dolu ve bugüne kadar bilinmeyen veya dağınık hâlde bulunan bilgiler derlenmiş, çoğu kişinin hafızasını süsleyen eşsiz hâtıralar yazıya geçirilmiş oldu.

Hece dergisi 24. yılında bu özel sayı ile gönülleri de kazanmış oldu. Elbette bu vefayı düşünen ve bu eserin vücut bulmasını sağlayan kıymetli bir ekip var geride. Başta Yedi Güzel Adam’dan biri olan Hece’nin Genel Yayın Yönetmeni Rasim Özdenören ve Özel Sayı Editörü Faruk Uysal ile gayret gösteren değerli Yayın Kurulu Üyeleri Âtıf Bedir, Cafer Haydar, Hayriye Ünal, İbrahim Demirci gibi isimleri de zikretmeden olmaz.

Âkif İnan Özel Sayısı, 609 sayfa ve 9 bölümden oluşuyor. Dergiyi açtığınızda Rasim Özdenören’in “Âkif İnan’ı Anarken” başlıklı yazısı karşılıyor sizi.

“Edebiyat sosyolojisinin öngördüğü bir kurala göre ölümünden sonraki 10 yılda bir yazar hâlâ hatırlanıyorsa o yazar hep hatırlanacak demektir…” Âkif İnan; şairliği, dostluğu, eylem ve dava adamlığı yönleriyle hep anılıyor. Onun ölümsüzler kervanına katıldığını söylüyor yakın dostu Özdenören. Sonrasında da tanışıklıklarından bahsediyor. Urfa Lisesi yılları, aruzla şiir yazan Âkif İnan’ın arkadaşları tarafından şaşkınlıkla ve hayranlıkla karşılanması, Nuri Pakdil ile tanışmaları, Divan şiirine hâkimiyeti, Ahmet Haşim’in şiirlerini ezberden okuması gibi yönlerini öğreniyoruz. Rasim Özdenören, yazının devamında Âkif İnan’ın şiirlerini, edebî yönünü anlatıyor.

Derginin ikinci yazısı ise bu sayının Editörü Faruk Uysal’a ait. “Dava” kavramının tanımıyla başlayan yazıda, davası olan öncü şahsiyetlerin isimleri sıralanmış. Mehmet Âkif Ersoy ile başlayan silsilede Necip Fazıl, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil isimlerinden sonra Âkif İnan ismi dikkat çekiyor. Faruk Uysal, Âkif İnan’ı 1970’li yılların ortalarında tanıdığından bahsediyor. Evine gittiklerini, Kıyam isimli dergi çıkardıklarını ve dergiyi kendisine takdim ettiklerini anlatıyor. Âkif İnan’ın sûfîliğini açıklayan Uysal, dünyadan fani ve davası ile var olan bir kişidir, diyor onun için. Âkif İnan ile yakınlığını da öğrendiğimiz Uysal, Urfa’dan başlayarak bu sayının hazırlanma serüvenini anlatıyor.

Özel Sayı Bölümleri:

Birinci Bölüm: Biyografi-Anı; İkinci Bölüm: Şiiri; Üçüncü Bölüm: Düşünce Dünyası ve Yazarlığı; Dördüncü Bölüm: Mektuplar; Beşinci Bölüm: Eğitimciliği; Altıncı Bölüm: Sendikacılığı; Yedinci Bölüm: Soruşturma; Sekizinci Bölüm: Kaynakça; Dokuzuncu Bölüm: Albüm

Her bölümde kıymetli isimler var. Çoğu isim merhum Âkif İnan’ı bizzat tanımış. Bugüne kadar yapılan çalışmaların hemen hepsini ihtiva eden bir hacimdeki bu kıymetli eser, Âkif İnan için rehber olmuştur. Hece dergisi ekibi örnek bir çalışmaya imza atmıştır. Kutluyoruz.

Âkif İnan’a vefa anlamında kıymetli işler yapılıyor. Bu yıl ilk kez verilen ödülleri de burada zikretmek gerekir. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı konuşmada, merhum Mehmet Âkif İnan için, "Kuruluş irademizin öncü öznesi, kurucu genel başkanlığın ötesinde Memur-Sen davasının değişmez lideridir." ifadelerini kullanarak ona saygısını ve vefasını göstermiş oldu. Törende, Başarı ve Teşvik Ödülü Milli Sporcu Meryem Elif İyin'e, Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü Hizmet-İş Sendikası'na, Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü Ersin Nazif Gürdoğan'a, Uluslararası Değer Ödülü Mabid Ali Muhammed El-Jarhi'ye, Üstün Hizmet Vefa Ödülü saatçi Musa Çağıl'a verildi. Diyarbakır anneleri ise jüri özel ödülüne layık görülmüş. Vefatının 20. yılında unutulmayan, açtığı yolda yüz binlerin yürüdüğü merhum Âkif İnan’a rahmet dilerken, onu unutmayan vefa ehline de teşekkür ediyoruz.