Hayırlı İşler
Hiç bir emek boşa gitmez, hiç bir hayırlı iş unutulmaz. Göz ışır, el işler, ufuk açılır, dua alınır. Dosyasını hazırlamış, kitap çıkarma ve topluma ulaştırma ümidini taşıyanlar bazen bedbin hâle düşebiliyor. Onlara şöyle diyorum: “Her insanın olduğu gibi her kitabın da bir kaderi vardır. Çıkacaksa çıkar, er veya geç. Telâş göstermek, acele etmek, panik yapmak işi çabuklaştırmaz. Görevinizi yaptın, titizce yazdın, sonra yayıncıya gidip sebeplere başvurdun, gerisi kısmet işidir. Takdire tedbir, kâr etmez. Benim de yıllardan beri basılmayı bekleyen kitaplarım vardır.” Bu sözleri duyunca önce şaşırıyorlar, sonra hak veriyorlar.
Örneklerle Edebiyat Bilgileri
Masamda muhtelif kitaplar var. Cevdet Kudret, kaynak kitapların yazarıydı, bir fuarda görmüş, ayaküstü konuşmuştum. Büyük emek verdiği Örneklerle Edebiyat Bilgileri kitabı, Kapı Yayınları’ndan çıktı. Daha önce iki cilt halinde hazırlanan eser, şimdi tek kitap olarak okura sunuldu. Başında Prof. Dr. Handan İnci’nin sunuş yazısı var. Toplam 1058 sayfa. Edebiyatı kendisine dert edinenlerin kütüphanesinde bulunması gereken mühim bir müracaat kitabı.
Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü
Ahmet Topaloğlu, değerli bir dil âlimi. Karşılaştırmalı Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü Dergâh Yayınları’ndan çıktı. Eser, başta dil bilgisi terimleri sözlükleriyle dil bilgisi kitapları olmak üzere, 36 kitap ve 65 makalenin taranmasından elde edilen terimlerin değerlendirilmesiyle ortaya çıkmış. Belirlenen terimler, 473 madde hâlinde sözlüğe alınmış. Dilimize, Türkçemize değer veren ve bu konuyu merak edenler için okunması gereken değerli bir eser.
Vakkasoğlu’ndan Yunus Emre
Vehbi Vakkasoğlu, radyo konuşmalarıyla, sohbetleriyle ve eserleriyle nesiller yetiştiren kıymetli bir yazar ağabeyimiz. Hoş sohbetiyle tanınan ve birleştirici yönüyle öne çıkan ağabeyimizin Yunus Emre kitabı Cağaloğlu Yayınevi’nden çıktı. Domatesin Eziğini Seçen Adam ise Selen Yayıncılık’tan. Bu kitap, hatıra-roman türünde farklı bir şekilde kaleme alınmış. Usta yazarımız, ilgi çekici, farklı bir türü deniyor. Anadolu irfanınından süzülen ve zihinlerde yer eden hatıralar, anekdotlar ve intibalar toplamı. Sevginin hâkim olduğu ve medeniyet dünyamızdan kesitlerin yer aldığı kitap, bir solukta okunuyor.
Ve diğer kitaplar
Son yıllarda gerek İstanbul’daki genel merkezi gerekse Anadolu’daki şubeleriyle temayüz eden Milli Türk Talebe Birliği’nin Malatya İl Başkanlığı bir kitap yayınladı. İsmi, Manevi Şahsiyetlerimiz.
Sâmiha Uluant’ın hazırladığı Ekrem Hakkı Ayverdi biyografi kitabı, Kültür ve Turizm Bakanlığı yayını olarak çıktı.
Ümit Meriç Türkiye Kanatlarınızın Altında kitabında 70’li yıllardan günümüze Türkiye’nin geçirdiği değişimleri eleştirel bir gözle değerlendiriyor. Dünü doğru değenlendirip bugünü iyi anlamak ve yarınlarımıza daha şuurlu bir şekilde sahip çıkabilmek için Ümit Meriç’in Kapı Yayınları’ndan çıkan kitapları okunmalı.
Şiir ve yazılarından tanıdığımız Şadi Kocabaş’ın Çıra Edebiyat’tan çıkan Yakın Okuma kitabı, eleştirilerden oluşuyor. Eserlerini incelediği yazarlar arasında Ali Ayçil, Hasibe Çerko, Recep Seyhan, Leyla İpekçi, Muhsin İlyas Subaşı, Adem Turan, Mustafa Uçurum, Şakir Kurtulmuş ve Beşir Ayvazoğlu da bulunuyor. Eline, kalemine sağlık Şadi Bey, nice eserlere.