Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2488.58
BIST 100
9562.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Mart 2012

'Hayır'cılar sahnede!


[email protected]

Meclis son yıllarda olmadığı kadar gergin. Nedeni, kesintisizden kesintiliye dönüştürülmek istenen 4+4+4 eğitim modeli. Kesintili eğitim, Türkiye'nin çağdaşı gelişmiş ülkelerdeki model. Kesintisiz eğitimin uygulandığı 20 ülke ise Raunda, Şeysel Adaları, Kenya, Afganistan, Bolivya ve Dominik gibi ülkeler. Kesintili eğitimin neden gerekli olduğunu internette küçük bir araştırma yapan herkes anlayacaktır.

***

28 Şubat sürecinin ardından "atama" ile Başbakanlığa getirilen ANAP lideri Mesut Yılmaz, siyasi hayatına "mal" olsa da 8 yıllık kesintisiz eğitime geçileceğini söylemişti. Dediği gibi de oldu. İHL, Kur'an kursları, başörtülüler ve hafızlık müessesesinin hedef alındığı kesintisiz eğitime geçildi ve bu Yılmaz'ın da, ANAP'ın da siyasi hayatına "mal" oldu.

***

4+4+4 modeli, AK Parti iktidarının on yıllık icraatları içerisinde belki de siyasi ve sosyal olarak en önemli icraatı. Peki nasıl bu kadar emin konuşuyorum? Çünkü yine CHP ve MHP "Hayırcı" bloku oluşturdu. Haliyle vardır bunda bir "hayır" demeye başladım. Yani meselenin teknik detaylarıyla ilgili değil.

Eğitimci arkadaşlarımla sohbetlerimiz, araştırmalarım ve okuduklarım, kesintili eğitim modelinin, en rasyonel ve Türkiye'nin hayrına olduğu sonucuna götürüyor beni. Ama bu modelin bu denli önemli ve memleket hayrına olduğu konusundaki asıl delilim, siyasi yelpazedeki konuşlanma biçimi.

***

Dört artı dördün CHP'nin içine "dert" olmasını anlamakta zorlanmıyoruz. Çünkü onlar sadece hükümetin "Ak" dediğine "kara" demeyi kendilerine rota bellemişler. İlaç niyetine olsun, "Tamam kesintili eğitim şart ama bu 4+4 değil de 5+3 olsun" şeklinde en küçük bir öneri getirip yapıcı bir muhalefet gösterdiklerine şahit olmadık.

CHP'nin "devrimci" eylem taktiği de hep aynı: Genel Kurul'daki "kürsü" modelini uyguluyorlar. Komisyonda 12 saat konuşup, bütün çözüm yollarını tıkıyorlar. İktidar kanadını gerim gerim gerip ipleri kopartarak başarılı "muhalefet" yaptıklarını zannediyorlar. Sonra da M. İnce yanına vekildaşlarını alarak "sokağa çıkmaktan", "Parlamenter sistemin sona erdiğinden" filan bahsediyor. CHP'li vekiller ise "devrimci" liseliler gibi aşk ve şevk içinde tempo tutup slogan atıyor.

***

Burada kamuoyunun anlamakta güçlük çektiği şey, MHP'nin tavrı? Anasol-M koalisyon hükümetinde Ecevit'e ortaklık yaparken de, referandumda "hayır" blokunda yer alırken de CHP yanında hizalandığı için bir hayır görmeyen MHP, 4+4+4'te de aynı pozisyonu aldı. Peki MHP, CHP'ye eküri olmanın millet nezdindeki karşılığının ne olduğunu bilmiyor mu?

Anayasa maddelerindeki değişiklikle ilgili referandumda CHP'nin yanında hizalanmak, MHP'ye "kalem" dediği illerde bile oy kaybettirdi.

***

Eğitim modelindeki son değişikliğe CHP ve MHP'nin yine ortaklaşa karşı çıkması, millette 4+4+4'ün de "hayırlı" olduğu konusunda kanaat oluşturuyorsa özellikle MHP'nin bunu iyi düşünmesi gerekiyor.

Düne kadar "Ara teknik eleman bulamıyoruz" diye kesintisiz eğitim ve katsayı zulmü konusunda ağlaşan TÜSİAD'ın, CHP'nin ve dahi MHP'nin bugün kesintili modele niye karşı çıktıklarını anlatıp kendilerinin alternatif modellerini halka anlatmaları bir zorunluluktur. Böyle bir alternatifleri ve niyetleri varsa tabiiu2026