Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2496.54
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Kasım 2021

Haydut Devlet

Devlet ile güç kelimeleri hep yan yana kullanılır. Devleti güç kullanma yetkisi olan aygıt olarak tarif eder birçok yazar. Haksız kuvvet zalim, kuvvetsiz hak ise aciz olarak tanımlanır. Devletler arası ilişkilerde gücün mahiyetini kavramak için ABD’nin politikalarını irdelememiz gerekiyor.

Kızılderili ve siyahların kanları üzerine kurulan bir devletin başkanı kalkıp ta mesnetsiz bir Ermeni soykırımını tanıdığını açıklarsa, Guatemala, Irak, Afganistan’da binlerce kişiyi yıllarca yargısız olarak işkenceye tabi tutan bir devlet, kalkıp ta bize hukukun üstünlüğünden söz ederse, İsrail’in insanlık dışı vahşetlerine her seferinde perde olan bir devlet, kalkıp ta insan haklarından söz ederse, istikrarsızlaştırmak istediği bölgelerde teröristlerle işbirliği yapan bir devlet, kendini savunanları terörle işbirliği yapıyor gösterme hokkabazlığına girerse lafın bittiği noktaya gelinmiş demektir.

Biden Roma zirvesinde, kapitalizmin koruyucusu Papa ile görüştükten sonra nükleer denizaltı ihalesinde çalım attığı Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un gönlünü almayı ihmal etmedi. Suriye’nin Ayn-İsa bölgesinde Suriye Kurtuluş Ordusu ile PKK/YPG’li teröristler arasında çatışmaların alevlenmesi ve Türkiye’nin bölgeye her an müdahale edebileceği ihtimali Biden efendiyi tutuşturdu. Nazlana nazlana suyunu çıkardığı Erdoğan görüşmesine koşarak gitti. Görüşmeye girmeden önce ise, ‘Acele eylemlerin Türkiye-ABD ortaklığı ve ittifakına faydası olmayacağı’ tehdidini savurması telaşının ne kadar fazla olduğunu gösteriyordu.

Sudan’a yapılacak 700 milyon dolarlık nakit yardımın üstüne oturan, Afganistan’ın 9 milyar dolarlık rezervini gasp eden Biden’in, Türkiye’yi ekonomi ile terbiye edemeyeceğini, bu milletin kursağından çıkan 1.4 milyar doların söke söke geri alınacağını, Suriye’de teröre izin verilmeyeceğini, Kafkaslarda, Libya’da, emperyalist oyunların sökmeyeceğini, Afganistan’da işgali sürdüremeyeceğini, Doğu Akdeniz’de Türkiyesiz çözümün imkansız olduğunu anlaması bayağı uzun sürdü. Bir zamanlar koşa koşa geldiği Ankara’da Fırat Kalkanı Operasyonu’nu durduramamanın ezikliği, muhtemel operasyonu durdurabilir miyim endişesi ile Roma’da Erdoğan’ın karşısına oturdu.

Büyükelçiler krizinde nabız yoklayan bay Başkan, işin şakaya gelir yanı olmadığını en azından bir an önce Türkiye’nin Suriye’de atacağı adımı geciktirmenin prestijini kurtaracağını hesap etmiş olmalı. Ankara’ya Güney Afrika’da İsa Mesih’in Ahir Zaman Azizler Kilisesi’nde misyoner olarak çalışan Mormon tarikatı üyesi büyükelçi olarak gönderdiği eski Arizona Senatörü Jeff Flake’yi gönderdi. Sezgin Baran Korkmaz’ı kullanarak ABD’yi dolandıran Mormonların bir üyesinin Türkiye faaliyetleri ilişkileri renklendirecektir.

Ajan Rahib Brunson’un Suriye’de yaptığı faaliyetlere uzak olmayan Mormon Kilisesi 2015’ten itibaren Orta Avrasya Misyonunu kurmuş, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’da ciddi istihbarat ağları oluşturmuş durumda. Bay başkan yeni büyükelçi ile, bir taraftan terör devleti için atılacak adımlara alt yapı oluştururken diğer yandan da Türkiye-Azerbaycan-Pakistan ekseninde oluşan Türk birliğini daha kurulmadan nasıl yıkabileceğinin hesabını yapıyor.

Haydut devletin başkanı, bir taraftan Erdoğan ile el sıkışırken diğer yandan hiçbir zaman ülkesinin çıkarlarının önüne geçirmediği, hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hakları vurgusu ile Türkiye’deki dostlarına 2023’e kadar fitne fesat faaliyetlerine devam etmeleri sinyalini çıktı.

İnsan haklarını çok umursayan bay başkana, bölgeler arası güç olma potansiyelinin her geçen gün daha da belirginleşen Türkiye’nin önüne kurgulanmış sahte raporları koyacağına, Filistin’de insan hakları ihlalleri yapıldığı açıklanan BM raporunu yırtan İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Daimi Temsilcisi Gilad Erdan’ı insan hakları konusunda ne tepki vereceğini sormak gerek.

Yaptıkları bir bir ayaklarına dolanacak olan haydut devletin mülayim başkanının önümüzdeki günlerde daha da telaşlanacağından şüpheniz olmasın vesselam…..