Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2430.21
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Hayatımız dijital ama ya bağımlılık problemimiz!

İnternet ve teknoloji kullanımı çağdaş toplumda giderek yaygınlaşmakta ve hayatımızı yaşama biçimimizi değiştirmektedir. Buna rağmen, internet bağımlılığının psikolojik işlevsellik, zihinsel sağlık ve genel refah üzerindeki etkileri hakkında nispeten az şey bilinmektedir. İnternet bağımlılığı, internet, kişisel bilgisayar ve mobil teknolojiyi içeren bir dizi davranışı ve dürtü kontrol problemlerini kapsayan geniş bir terimdir. İnternet bağımlılığını teşhis etmek için henüz resmi olarak kabul edilmiş bir kriter bulunmamaktadır.

Teknoloji bağımlılığının uyarı işaretleri şunları içermektedir:

Aşırı kullanım: Teknoloji, hoş olmayan yaşam durumlarından kaçınmak veya can sıkıntısını gidermek için bir kaçış mekanizması olarak kullanılabilir. Ölçüsüz kullanıma, zamanın geçtiğine dair bozulma hissi, açlık veya uyku gibi temel ihtiyaçların ihmal edilmesi eşlik edebilir.

Olumsuz yansımalar: Sosyal izolasyon, tartışmalar, yorgunluk, okulda veya işte problemler, başarı eksikliği veya yalan gibi olumsuz sonuçlara rağmen bağımlılık yapan davranış devam eder.

Geri çekilme semptomları: Bağımlı, teknolojinin kullanımını kendi kendine sınırlamaya çalışırken huzursuzluk, huysuzluk, depresyon veya sinirlilik duyguları yaşayabilir.

Teknoloji, bir aidiyet duygusu ve başkalarıyla bağlantılı hissetmek için temel insan ihtiyacını kullanmak üzere tasarlanmıştır. Dolayısıyla, genellikle FoMO olarak bilinen bir şeyi kaçırma korkusu, sosyal medya tasarımının birçok özelliğinin merkezinde yer alır.

Sosyal medyadaki gruplar ve forumlar aktif katılımı teşvik eder. Bildirimler ve “varlık özellikleri”, insanları birbirlerinin uygunluk durumu ve etkinlikleri hakkında gerçek zamanlı olarak bilgilendirir, böylece bazıları zorunlu kontrolör olmaya başlar. Dijital medyayı kullanan insanlar davranışsal bağımlılık belirtileri gösterirler. Bunlar, çevrimiçi profillerini düzenli olarak kontrol ettiklerinde belirginlik, çatışma ve ruh hali değişikliğini içerir. İnsanlar, kendileri için uygunsuz veya tehlikeli olsa bile, çoğu zaman dijital cihazlarla etkileşim kurma ihtiyacı hissederler. Bağlantı kesilirse veya istendiği gibi etkileşime geçemezlerse, çevrimiçi sosyal ağlarıyla bağlantı kurma fırsatlarını kaçırmakla meşgul olurlar.

Sosyal medyanın etkilediği en büyük sektörlerden biri haber ve gazeteciliktir. İnternet artık haber almanın en hızlı ve en kolay yolu olduğundan, yazılı basın azalmakta ve internet haber sitelerinin sayısı artmaktadır. Nielsen Sosyal Medya Raporuna göre, aktif sosyal medya kullanıcılarının çevrimdışı etkilenme olasılığı daha yüksektir. Sosyal medya artık kullanıcılarının karar verme süreçlerini etkilemeye başlıyor. Ayrıca sosyal medya araçları pazarlama dünyasının yeni olmazsa olmazı haline geldi. Dijital ve internet pazarlamacılığı yükselişte ve sosyal medyada varlığı olmayanlar yavaş yavaş yok olacak. Girişimciler ve küçük işletme sahipleri, şirketleri hakkındaki haberleri yaymak için sosyal medya sitelerine güvenmeye başlıyor. Bu noktada İnternet pazarlaması, sosyal medya ile neredeyse eş anlamlıdır, çünkü en geniş kitleye ulaşması ve en büyük etkileri üretmesi neredeyse garantilidir. Pazarlama dünyasının geleceği sosyal medya tarafından şekillenmeyi vaat ediyor.

Sosyal medyaya her giriş yaptığınızda, beyninizdeki dopamin sinyalleri artar. Sosyal medyayı kullandıktan sonra daha fazla dopamin hissettiğinizde, beyniniz bu aktiviteyi tekrarlamanız gereken ödüllendirici bir aktivite olarak tanımlar. Böyle bir tepki, kendi gönderilerinizi yaptığınızda ve olumlu geri bildirimler aldığınızda daha fazla hissedilebilir.

Sosyal medya kullanımı sırasında yaşanan olumlu duygular geçicidir. Beyninizin bu olumlu pekiştirmeyle meşgul olma şekli diğer bağımlılıklarda da görülür. Böylece, kendinizi iyi hissettiren dopamin etkisini yitirdikçe, daha fazlası için kaynağa geri dönersiniz.

Sosyal medya uygulamalarınızı akıllı telefonunuzdan silin. Bunlara kişisel bilgisayarınızdan erişmeye devam edebilirsiniz, ancak bunları telefonunuzdan uzak tutmak, genel olarak sosyal medyada harcanan süreyi azaltmaya yardımcı olabilir. İş sırasında, okul, yemek ve eğlence etkinlikleri sırasında kişisel telefonunuzu kapatın ve hafta sonları dijital detoks uygulayın.