Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Ekim 2022

​Hayatı dile getiren hikâyelerimiz

Kalem erbabı, bıkmadan usanmadan hikâye yazmaya devam ediyor. Memleket hikâyeleri, esasen bizim hayatımızı dile getiriyor.

Yıllar önce çok sevdiğim bir edip ağabeyim, sohbetimiz esnasında şöyle demişti: “Yaşım ilerledi, artık roman okumaya sabrım kalmadı. Bunun için hikâye okuyorum.” Doğrusu ben de romandan ziyade hikâyeye yöneldim. Ama iyi romanlar her zaman kendisini okutuyor zaten. İster hikâye, ister roman, ister hatıra… Fark etmez kanaatimce… Yeter ki kitap okuyanlar kervanına katılalım, gerisi önemli değil. Bunca edebî türler arasında mutlaka alakamızı çekecek birini bulur, kendimizi kitap sayfaları arasında nefis bir yolculuğa çıkmış buluruz.İmdi bu girizgâhtan sonra hikâye kitaplarına dönüp bakmalı değil mi? Elbette!.. Ama bir itirafta bulunacağım. Ben bazı hikâyecilerimizi yeni keşfediyorum. Onların yazdıklarını okuyunca kendilerine olan muhabbetim de, hürmetim de artıyor. Bir bakıma sağlam metinler, iyi kitaplar dostlukların tazelenmesine, pekişmesine hatta güçlenmesine vesile oluyor. Zaten sürekli olarak kitaplardan bahsedişimiz, bundan dolayıdır.

ALLAH’IN ADAMLARI

Sadık Yalsızuçanlar, seviyeli eser veren, sanatına güvendiğim, üslubuna aşina olduğum kıymetli bir yazarımız. Önümde Profil Kitap’tan çıkan üç kitabı bulunuyor: Allah’ın Adamları, Ali’nin Parçaları, Ters Lâle. İlk kitabımız Allah’ın Adamları. Eserin girişinde Koca Ragıp Paşa’nın çok söylenen ve sevilen mısraı ile karşılaşıyoruz: “Ne ararsan bulunur derde devadan gayrı.” Eserin temaı, isminde saklı. Anadolu irfanında kendilerine “veli” denilen ama geniş toplulukların ise ‘veli kullar’ gözüyle baktığı müstesna insanlar. Güzel bir arka kapak yazısını okuyoruz, şöyle ki: “Asıl akıl üstünlüğü, kalbin işlemesi ve insanın kalbine göre, gönlünce hareket etmesidir. Çünkü kalbin, aklı aşan akılları vardır.Sonsuz,sınırsız, aşkın olan hakikat ise ancak akıllı bir kalpler idrak edilir. Zira hakikat sırrına ermek için, aklı yitirmek gerekebilir…” Yazarın aşinası olduğumuz usta üslubuyla kaleme aldığı eserde, okuyucuları düşündüren, güldüren, inciten, sarsan hikâyeler var. Ali’nin Parçalarıkitabındaise hayata, inanca, duygulara dair mühim metinler yer alıyor. Kimisi sayfalarca sürüyor, kimisi de kısacık ama çok anlamlı. Aynı zamanda sorgulayıcı, sarsıcı metinlerdir bunlar. “Şikâyetin Hikâyesi” işte o etkileyici yazılardan biri:

- Ne demişti, iki bin on dört yılında bombalısaldırıda ağır yaralanan Suriyeli yetim çocuk: “Gidince sizi Allah’a şikâyet edeceğim.”Ters Lale, bizim kültür sanat ve medeniyet dünyamızda var. Aynı ismi taşıyan kitapta insanlara nahif bir yaklaşım buluyoruz. Sadık Yalsızuçanlar, Türk edebiyatının yaşayan değerli simalarından. Eserlerini okumalı ve bu duygu dünyası içinde düşünmeye devam etmeliyiz.

GÜVERCİN SEVDASI

İmdat Avşar usta bir yazar, hikâyeci. Bizim iklimleri bilen, gönül coğrafyamızda dolaşan, tarihimizle barışık bir edebiyatçımızdır.İmdat Avşar, Güvercin Sevdası’nda Anadolu insanlarımızın zevklerini, hüzünlerini, neşelerini, kaygılarını ve korkularını dile getiriyor. Köklerimize ve mazi ile olan bağlarımıza işaret ediyor. Türk dünyası ile en sıkı irtibat hâlinde olan edebiyatçılarımızdandır Avşar. Bilhassa Azerbaycan’da ve diğer Türk illerinde yaşayan Müslüman Türk kardeşlerimizin hâllerini anlatırken ihmallerimize de dikkat çekiyor. Diğer Türk lehçelerine aktardığı eserlerle bölgede tanınan, bilinen ve sevilen bir sima. Anadolu’dan özünü alan ve ruh dünyamızı temsil eden hayati meseleleri başarıyla kaleme alıyor, kâğıda döküyor. Bu yerli ve millî bakışın yanı sıra insanoğlunun türlü hâllerini es geçmiyor. Aksine bütün insanlık için de dertlenmemizi istiyor. Dedim ya hüznümüzü de sevincimizi de, kederimizi de, efkârımızı bu sayfalar arasında bulabiliyoruz. Mesela “Hocalı’da Kalan Tar” hikâyesi çok önemli. Orada geçmişte yaşanan büyük acıları dile getiriyor yazarımız. İnsanın ‘nisyan’dan ibaret olmaması gerektiğini vurguluyor. 14 hikâyede de böyle yaşanmış acıların anlatıldığı sanılmasın. Hayata dair birçok konu esaslı biçimde işleniyor. Mesela kitabın sonunda yer alan “Bitmeyen Roman”hikâyesi yazarımızın mizah vadisinde de ustalıklı eserleri ortaya koyduğunu gösteriyor.

RUHUMA SAPLANAN ŞEHİR

Akıl Fikir Yayınları’ndan çıkanRuhuma Saplanan Şehir, daha önce de yazılarımda bahsettiğim, değerli hikâyecimiz Şerif Aydemir’in eseri. Kitabın içinde toplam on hikâye var. Ama her biri bizim gönül dünyamızı okşuyor, ruhumuzu sarsıyor ve keyifli bir irfan yolculuğuna çıkarıyor. “Ay Başı Zenginliği”, “İş Arıyorum”, “Güher Kız Çiçeği”, “Kaçık Hikâye”, “Yayla Otu” bunlardan beşi. Esasen bütün hikâyeler aynı gönül tezgâhında dokunmuş, aynı tornadan çıkmış gibidir. Dolayısıyla birinin diğerinden temelde bir farkı yok. Çünkü aynı hassasiyetlerle düşünülmüş, aynı doğru bakışla inşa edilmiştir. Hikâyeler, kurgusuyla, Türkçesiyle ve incelikleriyle sizi sarıveriyor. Ustalıkla kullanılan dil, hikâyelerin sahicilik vurgusunu pekiştiriyor. Esasında bu mahallî dil, İstanbul’a göç etmiş ve yaygınlık kazanmış bir büyük şehir dilidir aynı zamanda. Dolayısıyla asla yabancılık hissi vermiyor. Ruhuma Saplanan Şehir’de daha ziyade mahallî çevrede, Elazığ/Hazar yöresinde hâkim olan kültürel kimliğin öne çıktığını görüyoruz. Şerif Aydemir üslubuna alışanlar, yazarımıza vefa gösteriyor ve onu hiçbir zaman terketmiyorlar. Sadık Yalsızuçanlar ve İmdat Avşar gibi Şerif Aydemir de hikâyeleriyle geleceğe kalacak olan müstesna yazarlarımızdır.

İSHAK KUŞU

Ünal Sakman Bâbıâli’nin usta bir kalemidir. Bir zamanların etkili, güçlü ve efsane gazetesi olan, milliyetçi / muhafazakâr kesime hitap eden Tercüman’a en çok emek vermiş olan bir gazeteci ağabeyimizdir. Tercüman gazetesinde birlikte çalıştık. Onun Bâbıâli Hâtıraları’nı okumuştum, Kral Kapanı romanı da mükemmeldi. Şimdi de hikâyelerini okuyoruz. İshak Kuşu, edebiyat dünyamız adına büyükbir kazanç.Eser, ömrünü matbuata adamış usta bir gazetecinin duygu ve düşüncelerini, yaşama sevincini yansıtıyor. Derin bir lirizm, mükemmel bir üslup ve akıcı metinler demeti. Kitap, darbelerle, salgınlarla ve savaşlarla sarsılan ve yorulan insanlarımıza bir bahar esintisi gibi gelecektir. Gönülden akıp gelen, insani hisleri hatırlatan bu anlamlı ve doğru sese kulak verilmelidir. 19 hikâyenin yer aldığı seçkin eseri, Akıl Fikir Yayınları kültür dünyamıza kazandırdı.

SENDEN DAHA GÜZELİ YOK

Gazetemizin kıymetli yazarlarından Selvigül Kandoğmuş Şahin’in yeni hikâyelerinden meydana gelen bir eserdir Senden Daha Güzeli Yok. Bugüne kadar pek çok eserini okuduğumuz, resim tablolarını temaşa ettiğimiz Selvigül Hanım, bu kitabında yine okuyucusunu nahif dünyasında gezdirmeye devam ediyor. Sade, akıcı ve güzel üslubuyla da adından söz ettiren Şahin, şehrin sosyal dokusunu ve kültürel yüzünü gayet iyi biliyor. İstanbul’da gezip gördüğü ve içinde iz bırakan hadiseleri, meseleleri, insan yüzlerini anlatıyor. Doğrusu bir kedisever olarak bu metinlerden ilk dikkatimi çeken “Derviş Kedi Gültekir” idi. Kitap, hayatın içinden alınmış kesitlerle sahiciliğini okuyucuya da hissettiriyor. “COVİD-19 Sorgu Odası” isimli hikâye ise henüz yeni yeni içinden kurtulup sıyrıldığımız salgının üstümüzde bıraktığı derin izlere temas ediyor. Sözün özü, Selvigül Kandoğmuş Şahin gibi bütün iyi hikâyecilerimiz düzenli biçimde okunmayı hak ediyor. Kalemlerine, kelamlarına, yüreklerine sağlık.

DİĞER HİKÂYE KİTAPLARIMIZ

Sınırı belli bir yazıda pek çok hikâye kitabından bahsedemeyiz. Lakin ileride daha geniş söz etmek üzere en azından isimlerini anabilir, yazarlarına selam gönderebiliriz. Biz de öyle yapalım öyleyse. Kitap isimlerini, yazarlarını ve yayıncılarını ismen yâd edelim: Dergâh Yayınları’ndan çıkan üç kitap: Kimsenin Atlamadığı Balkonlar (Erhan Genç), Eşyadan Say (Berat Karataş), Bazı Kaldıramadığım Yükler (Merve Can). Ayşegül Genç’in Dünya Atı kitabı Muhit Kitap’tan çıktı. Coğrafyada Grili Savaş (Sevgi Korkusuz, MGV Yayınları), Anlatacak Bir Şey Yok (Ahmet Karacan, Okur Kitaplığı), Gezgin (Cihat Çetinkaya, İki Nokta Yay.), BirAdımÖtesiGece (Sevgi Korkusuz, Pruva Yayınları), Dipsiz Göl (Faruk Turinay, Everest Yayınları). Ötüken Neşriyat’tan çıkanlar: Dede Korkut-Oğuz Beylerinin Destanlaşmış Hikâyeleri (Sadettin Özçelik), EvvelZamanÖyküleri (Hasan Erimez), Kuşkesen (Yücel Öztürk), KuşlarKıraathanesi (Samet Çıldan), KurtuluşSavaşıHikâyeleri (Hasan Erdem), Siz Bir Alçaksınız! (Peyami Safa-Server Bedi), Cennet Diye Bir Yer (Hüseyin Ferhad), Yer-Su Hikâyeleri (Emrah Ece); Akıl Fikir Yayınları’ndan çıkanlar: Uzak Köşe Hikâyeleri (Mürsel Ağaç), Hazeran Çiçeği (Zeliha Ergün), Mitoloji ve Efsaneler Serisi-1, Zeliha Ergün), Karsuyu Masalları Ülkesinde (Zeliha Ergun).