Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.74
Gram Altın
2964.09
BIST 100
9701.99
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Eylül 2021

Hayata Dokunan Kitaplar

Bugüne kadar ya dinlemiş, ya da okumuşunuzdur. Kitap ve okumanın faydasıyla ilgili bilgilerinizi şöyle bir düşünmenizi istirham edeceğim bu yazımda. Dinimizi öğrenebileceğimiz ilk kaynağın Kur’an-ı Kerim olduğunda hemfikir olduğumuzu düşünenlerdenim. Gençlik günlerimde bir yayınevinden duyduğumda çok hoşuma giden “Bütün kitaplar tek bir kitabı anlamak içindir” sloganı aklıma geldi.

Okuma oranımızı istatistiki bilgiler ışığı altında inceleyenler, altmışlı yıllardan itibaren okur sayısı artışıyla birlikte devletin kitap yayıncılığında özel sektörün yayınlamadığı eserleri Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlayarak kütüphanemizi zenginleştirmişlerdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu döneminde başlattığı yayınlara Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamızın görev sürecinde devam etmiş, İslâmî düşüncenin günümüz insanının hayatına dokunması için yayınlarıyla ses getirmiştir. Bu anlamda farklı hat çalışmasıyla Kur’ân-ı Kerîm yayınlarına kolayca ulaşılması sağlanmıştır.

Yetmişli yıllarda sahih hadislerin yer aldığı ve Kur’an’dan sonra en güvenilir kitaplar arasında kabul edilen 13 ciltlik “Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Şerhi” Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasından kütüphanemiz raflarıyla buluşmuştu.

Kaynak eserlerin yanı sıra güncel gelişmeleri muhteva eden çok yayına imza atan başkanlık, takvimleriyle evlerimize misafirimiz edilmeye devam etmiştir. Diyanet Aylık Dergisi ve Diyanet Çocuk Dergisi de aile içindeki vazifesini yerine getirmiştir.

Kur’an’ı anlamayı hedefleyen 5 ciltlik ‘Kur’an Yolu Türkçe Meâl ve Tefsir’i, inanç ve ahlak dünyamızın zedelendiği çağımızda dinî klasiklerimiz arasında hak ettiği yeri alan İhyâü Ulûmi’d-Dîn eserini yayınlamakla İmam Gazzâli ile buluşmamızı sağlamıştır.

İnsanımızın geçirdiği acı tatlı duyguların sosyal hayatımıza tesirlerini şiirleriyle dillendiren Mehmet Âkif,’in Safahat’ı,Allah’ın isim ve sıfatları, âyet ve hadisler ışığında izah eden Esma-i Hüsna kitabı, karşılaşabileceğimiz dinî sorulara cevaplar, ahlâk ve Peygamberimiz ile ilgili bölümlerin yer aldığı İslam İlmihâli kitabı okurların gözünden kaçmamıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı klasiği kabul edebileceğimiz İmam Nevevî’ninRiyâzü’s-Sâlihîn adlıeseri, kişiyi iyi ve güzel olana yönlendirip ahirete hazırlamak, kötü ve çirkin olan davranışlardan uzak tutmak, edep ve ahlâk ilkelerini kazandırmak, nefsi terbiye edip ahlâkı güzelleştirmek gayesiyle baskısı defalarca yapılmıştır.

Elif Erdem, Hale Şahin ve Rukiye Aydoğdu Demir’in edebî üslupla kaleme aldıkları Sahabe Hatıraları’nda sahabe hayatından çizgileri ailece okuyacağınızdan eminim.

Henüz raflarda yerini almadan tanıtımı yapılan "Hayat Rehberi Kur’an-Konulu Tefsir”in ayrıcalıklı olduğunu, bir konuyla ilgili ayetlerin bir araya getirilerek anlaşılır bir dil ve üslupla yorumlandığı söylenilen esere emeği geçenleri tebrik ederken, Cumhurbaşkanımızın takdiri ile Diyanet İşleri Başkanlığı görevine tekrar ataması yapılan Prof. Dr. Ali Erbaş’ın güzel işlerde buluşmaya devam etmesini niyaz ederim ve’s-selam.