Havada neler oluyor?
ASELSAN Mühendislerinin kısa aralıklarla hayatlarını kaybetmesi gibi acı tecrübemiz var.
Ülkenin kardeşliği ve huzuru için çalışan Eşref Bitlis, Adnan Kahveci gibi nice şahsiyetin esrarengiz ölümleri var acı izler bırakan.
Bu yüzden "acaba" diyoruz kuşkuyla.
Eğitim uçuşları yapan uçaklarımızın peşpeşe düşmesi ister istemez acaba dedirtiyor insana.
Sadece düşüşdeğil kuşkulara sebep olan.
Savaşve eğitim uçaklarının düşmesi halinde fırlatma koltuklarının devreye girmesi gerekiyor.
Pilot fırlatma koltuğunun harekete geçmesi için sadece komut verecek o kadar, koltuk otomatik olarak pilotun atlamasını sağlayacak.
Kuşkumuza neden olan sadece uçaklarımızın düşüşü değil dedik. Elbette pilotlarımızın hayatı her araç gereçten değerlidir. Lakin başka bir konu var ki kuşkumuzu arttırmaya sebep oluyor.
Şehit pilotlarımızdan Yüzbaşı Mustafa Delikanlı 28, yine Yüzbaşı olan pilot Mustafa Tanışda 53 kez SAM Eğitim Parkurlarında eğitim uçuşu yaparak işlerinin uzmanı pilotlar. Ne zaman nasıl davranacakların ıiyi biliyorlar.
İşte burada can alıcı ve kuşkularımıza yol açan soru:
Usta iki pilotumuz fırlatma koltuklarını çalıştırdılar mı?
Ya da,
Uçuşun ustaları olan bu iki pilotumuz neden fırlatma koltuklarını çalıştırmadı?
Sadece bu da değil,
Geçtiğimiz hafta da Malatya'da 2 F-4 tipi askeri uçak düşmüş 4 pilotumuz şehit olmuştu. Aynı olay burada da söz konusu; pilotlar atlama girişiminde bulun(a)madı.
Konunun uzmanı Mete Yarar'ın "şimdilik paylaşmayacağım" dediği tahmininin F-4 uçaklarının uzaktan kumanda edilebildiği olsa gerek. Yani, bu kazalar esnasında uçakların bir "dış müdahale"ye açık olmalılar. Yarar'ın ima ettiğine bakılırsa, bu "dış müdahale"nin uçakları düşürmesi ve/ya düşen uçağın fırlatma işlevini devre dışı bırakması, işlevini yerine getirmemesi olarak anlaşılmasına bür mani yok.
Devletlerin oynadıklarıoyunlarda ahlak ve ilke aramanın beyhude olduğunu biliyoruz. Bu yüzden uçaklarımızın düşürülmesi ya da düşen uçakların koltuklarının fırlatma işlevini gerçekleştirmemesi devletlerin başvurduklarıbu oyunlarla alakasıvardır diye düşünüyorum.
Diyeceksiniz ki kim bizimle neden oynuyor?
Türkiye gittikçe "kendisi" oluyor, özüne dönüyor. Batı devletlerine jandarmalık dönemi Ak Parti iktidarı ile kapandı. Bunun ne anlama geldiğini en çok Bat biliyor.
Kemal Karpat Hoca çok güzel özetlemişti.
"Şüphesiz Türkiye'nin yüzyıllar boyu Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Karadeniz Havzası'nda birikmiş çeşitli kültürel, tarihi, demografik yatırımları vardır. Bu yatırımlar Türkiye'nin coğrafi durumu ile birleştirilir ve dünyanın belli başlı bölgeleri arasında ilişkiler kurmak için kullanılırsa, Ortadoğu ve Balkan ülkeleri arasında her türlü işbirliğini güçlendireceği gibi, Türkiye'ye de merkezi ve stratejik bir mevki sağlayacaktır."
Kemal Karpat sözlerine (şimdi başbakan olan) dönemin Dışişleri BakanıProf. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun bu gerçeklerden hareket ettiğini de ilave ediyor.
Gerçekten de öyle,
Cumhurbaşkanımız Sayın R. Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye bu hedefe adım adım yaklaşmakta. Ortadoğu halklarıiçin, bu bölge ülkeleri için model ülke, lider ülke oldu.
Böyle bir Türkiye ile oynamak emperyalist güçlerin menfaatlerinin, daha doğrusu bitmez tükenmez ihtiraslarının gereğidir. Zira güçlüve merkez olmuşTürkiye sömürgeci güçlerin değil, mazlum ve mağdurların yanında olacaktır.
Batı'nın bizim selametimizi istemediği Çözüm Sürecine karşıoluşuyla tescillendi. Biz de artık NATO'nun söz sahibi olmayan ülkesi olmadığımızı gösterme sürecindeyiz. Yıllarca NATO'da askerinden, jeopolitik konumundan yararlanılan Türkiye'den, Bölgesinin nüfuz ve saygınlık kazanan Türkiye'si olduk. Bu yükseliş Batılı müttefiklerimizi rahatsız ediyor.
Bu sebeple uçaklarımızın düşmesine dair kuşkular taşımakla haklıyız.
Tabi, uçakların eski oluşu da kazalara sebebiyet verebilir,
Bunun da gereğini yapacak -hamdolsun- duyarlıbir iktidar var.
Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'nun konu ile ilgili ifadeleri yüreğimize su serpti:
"Eğer doğrudan uçaktan kaynaklanan arızadan daha ziyade eğitimle alakalı olduğu eğitimin zorluğundan olduğu için zor manevralarıda içerebiliyor. Bunları inceleyeceğiz. Gerekirse bu F4'lerin tamamı eğitim dışında tutulabilir."
Her yönüyle ince eleyip sık dokumak lazım.
@ahmetay_