Hatıraların İzi
Belli bir yaşın üzerinde olan dostlarıma, sık sık hatıralarını yazmalarını tavsiye ederim. Bu ısrarımın sonunda bazı kalem erbabı arkadaşlar, hatıralarını kaleme aldı ve yayımladı. Bazı anılar, yazılar halinde günışığına çıktı, bazıları ise kitaplaştı. Hepsi de büyük bir alaka gördü. Nazlı kalem sahipleri ise, "Yahu hatıra yazmak yaşlıların işi, biz genciz, şöyle bir 70-80 yaşına gelelim, yazarız!" dediklerinde şu cevabı veriyorum: "O zamana kadar yaşayacağınıza garantiniz var mı? Hadi yaşadınız diyelim hafızanızın şimdiki gibi kuvvetli kalacağını söyleyebilir misin? Peki bu 20-30 yıl içinde hayatınızdan önemli kesitleri unutmayacağına emin misiniz?" Biraz düşünen insaflı dostlarım, sonunda "Galiba haklısın, hemen yazmaya başlamak lazım!" diyorlar.
Edebu00ee türler arasında benim en çok ilgimi çeken, 'hatıralar' olmuştur. Bu sevgim okul yıllarına kadar dayanır. Hatta bunun belgesi ortada. İlk kitabım şair ve yazarların hatıraları ile ilgili çalışmamdır. Fakültenin son sınıfında iken Edebiyatçılarımızın Çocukluk Hatıraları'nı yazdım, yayımlandı. Orada 72 edebiyatçımızın çocukluk ve ilk gençlik yıllarına dair unutamadıkları anıları, uzun çabaların sonunda bir araya getirmiştim. En çok baskı yapan bu kitabımı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi'nde öğrencilere tavsiye etmişti.
Son zamanlarda elime ulaşan bazı hatıra kitapları var. Bir kısmı yeni bunların, bir kısmı da yıllar önce yazılmış. Olsun, aynı tazeliklerini sürdürüyorlar. Bunları kısaca siz değerli okuyucularıma duyurmak isterim. İnanıyorum ki, sizler de benim gibi bu eserleri çok seveceksiniz.
Cennettekiler, Kemal Yurdakul Aren hocamızın hatıralarından oluşan kitabı. Hülbe'den çıkan bu kitapta Kemal Hoca, Ayverdi Ailesi çevresinde tanıdığı ve kendilerinden istifade ettiği şahsiyetleri akıcı bir dille anlatıyor. 168 sayfalık kitap bir solukta okunuyor.
Ahmet Yaşar Ocak Kitabı'nın ikinci adı Arı Kovanına Çomak Sokmak olarak sunuluyor okura. Haşim Şahin'in gerçekleştirdiği bir nehir söyleşi. Kitap hakkında yazan Sabri Koz, Ahmet Yaşar Ocak'ı "Batılı yöntemle yerli bir bakışın özdeşleştiği kişi" olarak tanımlıyor. Timaş'tan çıkan 526 sayfalık bu güzel eser, bilgi hazinesidir. ESKADER 2014 hatıra ödülü bu esere verildi.
Nevzat Kösoğlu, bir yazar, yayıncı olmanın yanı sıra düşünen ve özellikle son yıllarda peşpeşe kıymetli eserleri irfanımıza armağan eden bir aydınımızdı. Vefatından sonra Ötüken Neşriyatı yetkilileri, hakkında yazılanları kitaplaştırdı: Nevzat Kösoğlu'nun Ardından. Nuri Gürgür, Süleyman Hayri Bolay, Şaban Abak, Cengiz Aydoğdu, Cezmi Bayram, Mustafa Çalık, Mahmut Çetin, Mehmet Doğan, Hasan Celal Güzel, Cemal Kurnaz, Mehmed Niyazi, Nazım Hikmet Polat, Muhsin İlyas Subaşı ve Arslan Tekin, merhumun ardından yazanlardan sadece bir kısmı. Arka kapak yazısının başında şu satırları okuyoruz: "O'nun zihni, daimu00ee bir tefekkür cehdi içindeydiu2026 O, fikrin temeline iman ateşini, eylem ve davranışın miyarına da Kitab'ı koymuştuu2026"
Malatya'nın Puslu Yılları'nda, Bir İdamlık Kent, Bütün Ruhlar Sonsuza Uçar, Büyük Doğu'nun Son Kalesi, İstikbal ve Diz Çökmeyen Adam Ramazan Keskin Hoca isimli kitapların yazarı Şevket Başıbüyük'ün hatıralarını okuyoruz. Memleket gerçeklerini anlamaya çalışan bir gazetecinin, ulaşabildiği bilgi ve hatıralar penceresinden bir şehrin puslu ve dumanlı tarihine bakışıdır. Kitap Beyan Yayınları'ndan çıktı.
Gazeteci yazar Resul Tosun'un hatıralarını anlattığı Ne Süleyman'a Esiriz, Ne Selim'in Kuluyuz adlı kitabı, idealist bir dava adamının hayat tecrübelerini yansıtıyor. Usta gazeteci yazar Resul Tosun, samimi bir dille kaleme aldığı hatıralarında siyaset, sanat, çalışma ve yayın dünyasının içinde bulunduğu durumu açıkça dile getirirken Türkiye'nin son 40 yılından ilginç kesitler ve renkli portreler sunuyor. Etkin Kitaplar'dan.
Samimi davranışları ve birikimiyle tanıdığımız gazeteci yazar ağabeyimiz Ünal Sakman'ın Babıali Hatıraları isimli güzel eserinin ikinci baskısı, Akıl Fikir Yayınları'ndan çıktı. Bir roman tadında okunabilen kitap, Babıali'nin adeta serencamını dile getiriyor. Bu değerli eseri bütün dostlara, bilhassa gazeteciliğe meraklı gençlere tavsiye ediyorum. Hatıra kitapları çok, kalanlar başka yazıya inşallah. Güzel hatıralarınız bol olsun!