Hatıralar
Hatıralar, insanoğlunun hayatından derlediği gül çiçekleridir. Ömürden süzülen ıtırdır hatırlananlar. Her insanın unutmadığı, unutmak istemediği ilginç hatıraları vardır. Bunlar çocukluk, gençlik hatıraları da olabilir. Aile fertleri, dostlar ve tanıdıklarla yaşanmış olaylar dau2026 Abdullah Işıklar Babıali'nin aşina simalarından, tanıdık çehrelerindendir. Işıklar Kitabevi, uzun yıllar semtin Çatalçeşme Sokağı'nda ocak gibi hizmet verdi. Mekan, yazarların, şairlerin, gazetecilerin, yayıncıların ve gönül insanlarının uğrak yeriydi. Nasibi olan sık uğrar, ama benim gibi zaman fakirleri doğrusu az oturur, kısmen istifade ederdi.
Abdullah Işıklar ağabeyimiz için ESKADER olarak Babıali Sohbetleri'nde bir toplantı düzenlemiştik. Hayat hikayesini o gece iki saatlik bir zaman dilimi içinde bize anlatmıştı. Tanıdığı mütefekkirleri, yazarları, din adamlarını, gazetecileri dile getirmişti. Tadına doyamadığımız nefis sohbetlerden birisi olmuştu. O akşam bir temennimiz oldu. Keşke bu hatıralar kaleme alınsa, yazılsa ve kültür hayatımızın istifadesine sunulsa. Zannediyorum bu temenninin neticesinde, bir güzel eser ortaya çıkmış oldu. Gazeteci Recep Arslan'ın hazırladığı Gazeteci Abdullah Işıklar Tanıdı Dinledi Anlattı 1937-2017 Yılları Arasında Türkiye'yi Aydınlatanlar kitabı bugünlerde elime geçti, çok sevindim. Aslında bugün aramızda olan bir çok değerli şahsiyet için bu tür çalışmalar yapılmalı, 'nehir söyleşi' dedikleri tarzda uzun süren röportajlar gerçekleştirilip bunlar bir kitap olarak irfanımıza armağan edilmelidir.
262 sayfalık eserin takdim yazısını Recep Arslan'ın kaleminden okuyoruz. İyi ki, bu notları zaptetmiş. Böylece bir döneme ışık tutan bir kaynak kitap vücut bulmuş oluyor. Işıklar'ın hayatı hakkında malumat var burada. Abdullah Işıklar 1933 Malatya Arapgir doğumlu. Eserde, 4 yaşından itibaren hatırladıkları kaleme alınmış. Üniversite talebesi olduğu yıllarda Fetihve Mizan gazetelerini çıkarmış. O sohbette, Necip Fazıl'ın vakit namazlarını kendi dükkanında kıldığını anlatmıştı. Üstadın bir namaz fotoğrafı var bilinen. Büyük ihtimalle o mekanda, o dükkanda çekilmiş bir hatıradır dünden bugüne ulaşan.
"Yaşanan Olaylar" başlığıyla başlıyor kitap. Çocukluğuna uzanıyoruz kahramanımızın, büyük bir coşku ile anlatıyor: "Arapgir'de uzun kış gecelerinde hikaye anlatan bir Avşar dayı vardır. Cönklerden, Karadavut'tan, Siyeri Nebi'den anlatırdı ama, hikaye gibi anlatırdı. Kimi zaman kış biter, Avşar dayı 'Burada bırakıyoruz, seneye devam ederiz.' demeyi ihmal etmez ve seneye kış başladığında gerçekten de bırakılan yerden hikayeye devam ederdi."
Işıklar, çocukluk, delikanlılık yıllarına ait ilgi çekici hatıralarını paylaşırken okuyucu da hayalen o döneme alıp taşıyor. 1930'lu yıllarda yaşanan 'Anadolu'da yoksulluğu'nu öğreniyoruz. Tabii sayfalar ilerledikçe hatıraların eşliğinde Abdullah Işıklar Beyefendinin muhtelif konular hakkındaki kanaatlerini, düşüncelerini, hislerini ve dile getirdiği hayallerini de öğreniyoruz. Mesela İbnülemin Mahmud Kemal hakkında son derece değerli bilgileri buluyoruz. Sonra 1946 Türkiye genel seçimlerini anıyor Işıklar.
"Bir Cümlelik Hutbe" başlıklı hatırası, hakikaten insanı derinden düşündürüyor. Önemli olanın çok söz, fazla laf değil etkili ve özlü konuşabilmek olduğunu görüyoruz. Paylaşalım: "Bir Cuma günü Beşiktaş'taki Yahya Efendi Camii'ne gittim. O zaman oralarda Harp Akademileri vardı. Caminin içi ve dış avlusu doluydu. Cemaatin ekserisi de kurbay subaylardı. Abdülhay Efendi minbere çıktı. Çok kısa konuştu: 'Efendimiz Aleyhisselam buyurmuşlardır ki, 'Ölüm sessiz bir nasihattir.' Aradan 55 yıl geçti hala unutmadım. Abdülhay Hoca bu cümleyi söyleyerek hutbeyi bitirdi. Mesele çok söz söylemek değil, mesele yerinde ve kalpten söylemek. Faydalı olan bu."
"İlim adamının azmi" başlıklı bölümde ibretli bir hatıra okuyoruz: "Tefsir alimi Elmalılı Hamdi Efendi bir mecliste bulunuyormuş. Fransızca bilmiyor. Felsefi bir kitap Türkiye'de yeni yayınlanmış ama Fransızca. Elde ele dolaşmış. Sıra Elmalılı Hamdi Efendi'ye gelince, birisi 'Sen anlamazsın, bakmana gerek yok' demiş. Bu, Elmalılı Hamid Efendi'ye bir kırbaç olmuş. 6 ay sonra o kitabı tercüme etmiş. O toplulukta kendisini küçük gören adama o tercümeyi hediye etmiş. Büyüklerin dersi böyle oluyor işte. Gidip kitap tercüme edecek kadar lisan öğrenmiş. Bir müminin şeref ve iman haysiyetini korumak konusunda gösterdiği, takdire şayan bir davranış. Din ilimlerinde alim olan zatın Fransızca bir felsefe kitabı karşısında cahil kabul edilmesini silip atıyor bu çalışmasıyla."
Emektar yayıncımız, Büyük Doğu'yu anlatıyor: "Büyük Doğu Gazetesini İslam'a hakaret edenlere karşı amansız bir mücadele veren bir yayın organı olarak tanıyordum. Gittim. İş talep ettim. İşe başladım. Adliye-polis haberleri yapmaktı vazifem. Selami İzzet Sedes Yazıişleri Müdürüydü. Osman Akkuşak da benden önce işe girmiş, orada çalışıyordu." Bediüzzaman Said Nursi, Süleyman Hilmi Tunahan, Hasan Basri Çantay, Mehmet Zahid Kotku, Ömer Nasuhi Bilmen, Nurettin Topçu, Sezai Karakoç, Mehmed Genç, Ali İhsanYurt, Bekir Berk, Ergun Göze, İsmail Dayı ve Nihat Keklik hakkında değerli hatıraları okuyoruz. Kitap hakikaten bir derya, bu denizden bir katre sunduk meraklısına. Kuşak Ofset'ten basılan kitap, Alioğlu Yayınevi'nden temin edilebilir.