Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Aralık 2012

Hasta eden yaşam tarzı

Sağlık kaybedildiği zaman değeri daha iyi bilinen önemli bir hazinemizdir. Her hazinenin zekatı olduğu gibi bu kıymetli hazinenin de bir zekatı vardır. Dünya sağlık örgütünün hastalık tanımlamasını kısaca hatırlayalım: Hastalık bedenen ruhen ve zihinsel olarak iyilik halinin bozulması olarak tanımlanmakta.

Bu tanımlamaya göre sağlıklı ve zinde olmanın ve bu halde kalmaya devam etmenin bedeli hastalık oluyor. Hastalık aslında bir çok açıdan hücrelerimizin resetlenerek kendini yenilemesine vesile olabilen bir durum olarak ta görülebilir.

Böyle bir bakış açısı ile hastalığa bakmak ve hastalıklı hali yorumlamak elbette bizi farklı zeminlere taşıyacaktır. 'Niçin hasta oluyoruz?' sorusunun cevabı bu bakış açısı ile daha değişik açılımları da karşımıza çıkaracaktır.

Bir hekim olarak elbette ben zahiri sebepler üzerinden sizlerle bildiklerimi paylaşmak durumundayım. Gerçekten niçin hastalanıyoruz???

Bir çok sebebi alt alta sıralamadan önce içerden ve dışardan sayısız düşmanla mücadelede doku ve hücrelerimizi adeta bir zırh gibi koruyan bağışıklık sistemimizden bahsetmek istiyorum. Bağışıklık sistemi özet olarak her türlü açık gizli düşmana karşı bizi irademiz dışında koruyan düzenli bir ordu olarak tanımlanabilir. Düzenli ordu diyorum. Çünkü bu ordunun korumakla sorumlu olduğu insanın bedeninde konuşlanmasının günümüz teknolojisinden fersah fersah ilerde olduğunu biliyoruz.

Bağışıklık sistemini etkisiz hale getirerek hastalıklara açık hale gelmemizi temin eden unsurların başında ise hayat tarzımızda yaptığımız affedilmez hatalar geliyor. Bu hataları kısaca hatırlayalım:

1. Yaşadığımız çevreden gelenler: İçtiğimiz sudan soluduğumuz havaya kadar bir çok sebep burada sorumlu. Hava kirliliği sudaki ağır metaller ve çevremizi kuşatmış elektronik ve magnetik kirliliku2026.ve radyasyon

2. Yeme tarzımızda yaptığımız affedilmesi zor hatalar: Özellikle fast food, rafineri gıdalar ve katkı maddeli yiyecekler, tatlandırıcılar, beyazlatılmış unlu gıdalar ve beyaz şeker, tuz ve katı yağlaru2026. Örneklemeyi devam ettirmek mümkün u2026hormonlu gıdalar sigara, alkol, uyuşturucu maddeleru2026

3. Stresle baş etme yollarını yeteri kadar özümseyemeyip doku ve hücrelerimizi stresin zararlarına karşı açık halde tutarak, adeta hasarlanmasına sebep olma. Stresin en önemli panzehiri olan muhabbetsiz bir yaşam tarzı ile manevi yoksunluklar içerisinde boğuşmaya devam etmeku2026

4. Uyku düzensizliği, yeteri kadar dinlenememe ve düzensiz, dengesiz, sorumsuz çalışarak savunma sistemimizin iflasına zemin hazırlamaku2026.

5. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalışırken, yarın ölebileceğimizin aklımıza gelmemesiu2026.

6. Gözümüzün ve midemizin doymasına zemin hazırlayacak şekilde bir yaşam tarzımız olmadığı için, birer robot gibi çalışmak ve üretmek zorunda kalmak.

7. Hareketli birer varlık olarak yaratılmamıza rağmen nerede ise hareketsiz bir hayat tarzını benimseyerek tembel, uyuşuk ve pısırık bir şekilde yaşama.

Örnekleri sizde çoğaltmaya devam edebilir ve hatalarınız ile yüzleşebilirsiniz....Tüm bu olumsuzluklara karşı ful time çalışan bağışıklık sistemimiz zamanla bu hassasiyetini devam ettiremez olması sebebiyle hastalanıyor ve kaybettiğimiz sağlığımızı aramak içinde yollara koyuluyoruz.

Bu yolda bizi bekleyen bir sürü problemler yok mu? Maalesef bu yolda da bir sürü engeller bizi bekliyor. Şifa dediğimiz şey nedir? Şifa bir maraza karşı bünyemizin galip gelerek eski zindeliğine kavuşması. Bunun o kadar kolay olmadığını bir çoğumuz hastalıklarından kurtulma süreçlerinde ki yaşadıkları ile bilirler. Basit ve bir çoğumuzun önemsemediği nezle grip gibi bir hastalıktan kurtulmak bile bazen 8-10 günümüzü alabiliyoru2026

Vücudumuzu savunan ve hastalıklara karşı dirençli hale getiren savunma sistemimizi güçlendirmek mümkün mü? Sanırım bu önemli sorunun cevabi yine bizlerin elinde. Madem bu önemli misyon bizim elimizde. Öyleyse ne duruyoruz? Kendi ellerimizle bu mücadeleden galip ayrılacak yolları kendimiz açalım.Sağlık ve mutluluk dileklerimle..22-12-2012