Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Kasım 2019

Hadi Gel Erzurum’a Gel

Türkçenin ve şiirin sesine kulak vererek Erzurum’a doğru yola çıkarken yanımıza aldığımız bütün kışlıkların bize sadece yük olacağını daha Erzurum’a adım atar atmaz anlamıştık. Çünkü bizi karşılayan sıcaklık sadece dostların muhabbetinden kaynaklanmıyordu, Erzurum’da bahardan kalma günleri yaşama şansımız da oldu. Karlar sadece dağların başında bir süs olarak eşlik etti bize.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği 6. İstişare Toplantısı bu yıl Erzurum’da yapıldı. Şubelerin katılımı ile gerçekleşen programın ev sahipliğini TDED Erzurum Şubesi yaptı.

Açılış Atatürk Üniversitesinde idi

TDED 6. İstişare Toplantısı açılışı Atatürk Üniversitesinde yapıldı. Geniş bir katılımın olduğu programda “Dilimiz kimliğimizdir.” vurgusu sık sık tekrarlandı. TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem; Türkçenin zengin bir dil olduğundan bahsederek hayatın her alanında Türkçe kullanımına dikkat ederek özellikle gençler üzerinde dil bilincinin oluşmasına katkı sağlamanın önemine değindi. En büyük sömürünün dilde yaşandığını, plaza dili kullanan gençlerin kendi kültürlerinden de uzaklaştıklarına dikkat çeken Erdem, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin faaliyetlerinden örnekler vererek dil hassasiyetine vurgu yaptı.

Programda ayrıca TDED Şube Başkanı Murat Ertaş, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum Milletvekili Selami Altıok da birer konuşma yaptı.

İstişare Toplantısı

Atatürk Üniversitesindeki açılıştan sonra Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde TDED İstişare Toplantısına geçildi. Şubeler bir yıllık süre içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetler ile ilgili sunumlarını yaptı. Yaşanan problemler ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Dernek şubelerinin sunumları da gösterdi ki TDED şubesinin olduğu birçok şehirde dernek aktif olarak dil-kültür çalışmalarına yön veren bir merkez olmayı başarmış.

Tortum Şelalesi Gezisi

Toplantılardan sonra Tortum Şelalesi gezisi için yollara düştük. Oldukça uzun süren bir yolculuktan sonra gördüğümüz manzara kat ettiğimiz yola değdi doğrusu. Suyun medeniyet ver huzur olduğunu insan böyle eşsiz manzaraları görünce daha iyi anlıyor. Memleketin dört bir köşesinde ne eşsiz güzellikler olduğuna şahit oluyoruz. Cennet yurdumuz sözünü sık sık tekrarlamak için fırsat buldukça gezmekte fayda var. İş, güç, ekonomik sebepler gibi birçok engel çıkıyor karşımıza. Hepsi de doğru ama seyahatin de bir ferahlık olduğunu insan gezdikçe daha iyi anlıyor.

Sarı Salkım Şiir Akşamları

İstişare toplantılarının bir güzel yanı da programa şiirin havasının da katılması oldu. İlki Sivas İstişare Toplantısında yapılmıştı şiir akşamlarının. Erzurum’da da 5.si gerçekleştirilen Sarı Salkım Şiir Akşamları Erzurum’dan ve istişare için Erzurum’a gelen şairlerin katılımı ile yapıldı. Şiirin, ezginin sesinin yankılandığı salonda şiir severler dopdolu vakitler geçirdiler. Şair Niyazi Gedik’in şiir tadındaki sunumu, Hami Akbaba’nın Bar Şiiri ve gençlerin halk oyunları gösterisi, Nurullah Genç’in Erzurum anıları ile süslediği konuşması ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in Erzurum’da da şiir gecelerinin bundan sonra yapılacağının müjdesi ile şiir tadındaki gece taçlanmış oldu.

Erzurum’dan Kalan

6. istişare toplantısı için Erzurum’da toplanmamızda elbette en büyük emek Şube Başkanı Murat Ertaş’a ait. Gönülden ev sahipliği ve güler yüzü için can-ı gönülden teşekkür ediyorum değerli dost Murat Ertaş’a.

Ben bugüne kadar Afyon, Sivas, Kahramanmaraş toplantılarına katıldım. Derneğin en önemli faaliyetlerinden biri de bu toplantılar. Birçok derneğin başaramadığı bir çalışma gerçekleştirilerek şubeler arasındaki kaynaşma sağlanmış oluyor. Gıyabi tanışıklıklar yerini yüz yüze tanışmaya bırakıyor. Bu da dernekle olan bağların kuvvetlenmesi bağlamında oldukça önem arz eden bir buluşma. Bunu sağlayan Genel Başkanımız Ekrem Erdem’i de kutluyor ve değerli başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Bir teşekkür de Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e. Birçok programda bizi yalnız bırakmadı değerli başkan. Hoş muhabbeti ve ev sahipliği için teşekkür ediyorum başkana.

Bir istişareyi daha sonlandırıp yollara düşerken değerli dostum Ali Bal ile içimizde; dostluk, muhabbet, şiir, edebiyat, Türkçe gibi birçok güzellik kanatlanıp durdu. Seneye nerede oluruz, kimlerle oluruz Allah bilir ama bu yıl çok anı biriktirdiğimiz muhakkak. Hem de Erzurum’da bulunduğumuz müddetçe eksik olmayan güneşin sıcaklığı gibi gönülden..