Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Hacı ve umrecilere tavsiyeler

u00b7 Bu kutsal yolculuğa manen yeterince hazırlanalım. Tam bir ihlas içinde olalım ve tecdidi niyet yapalım.

u00b7 Araba sahibi veya yürüme antrenmanı olmayanlar en az bir ay öncesinden bolca yürüyerek tavaf, say vs yürümelere hazır olalım. Aksi halde ayaklarınızın tabanı şişip patlarsa birkaç gün (belki hafta) tavaf vs ibadetlerinizi hakkıyla yapamazsınız.

u00b7 Bu yolculuğun zor olduğunu önceden bilip hazır olalım ve olası zorluklarda asabi davranışlarla ibadetimiz zedelemeyelim. Resulullah (sav) ın: "Ya Rab! Hac ve Umre yolculuğunu bana kolay kıl." Duası ve sair ibadetlerden farklı olarak, hac ve umrenin her nüsukunda kolaylık dilemesi manidardır.

u00b7 Toplu yolculuklarda asla geç kalmayarak insanları bekletmeyelim. Sıcakta ve hiç yere onlarca insanı bekletmek ciddi bir hak ihlali olduğu gibi, birçok tartışma ve kalp kırılmalarına da sebep olabilirsiniz.

u00b7 Uçak otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarına biniş ve inişlerde acele etmeyerek, ortalığın sakinleşmesini bekleyiniz. Hep beraber hücum etmeler, bu yolculuklara hiç yakışmayan davranış ve tartışmalara sebep olabilmektedir. Ayrıca saatlerce ayakta sıra beklemektense, oturarak ortamın sakinleşmesini beklemek daha iyidir.

u00b7 Resmi evraklarla ilgili yeterli bilgiyi ilgili makamlardan önceden alınız. Küçük bir eksiklik, yarı yoldan dönmenize sebep olabilir. Hem emeğiniz, hem paranız heba olmakla kalmaz, daha önemlisi, büyük bir fırsat başka bahara kalabilir.

u00b7 Hac ve Umre kitapçığını mutlaka okuyalım, yapabilenlerimiz, daha detaylı fıkıh kitaplarından hac veya umrenin şart ve erkanını, ihram yasaklarını vs öğrenelim. Bu konuda arkadaşlarımıza da yardımcı olalım

u00b7 Hac ve Umre seminerlerine mutlaka katılalım. (Bilinçli ve şuurlu yapılan az ibadetin, bilinçsiz ve şuursuzca yapılan çok ibadetten daha hayırlı olduğunu unutmayalım.)

u00b7 Hac ve Umre programlıdır ama zaman zaman programlarda aksamalar olabileceğini de bilerek Mekke - Medine deki programlarımızı ona göre ayarlamalıyız. Gidiş ve dönüş uçuş tarih ve tarifelerinde gecikmelerin olabileceğini bilmeliyiz. Aslında hayatın her alanında bir takım aksamaların olabileceğini bilmek, bizi yanlış davranışlardan, agresif çıkışlardan korur.

u00b7 Bagajlarımıza mutlaka ad-soyad, adres, telefon ve kafile numaralarımızı, biliyorsak gittiğimiz otel adını da yazmalıyız. Kayıp ve karışıklıklara karşılık her tedbir iyidir.

u00b7 Özellikle yaşlılar, kaldıkları otelin kartını yanlarında bulundurmalıdırlar. Adres şaşırma durumunda kaldığınız yeri bulma kolay olur.

u00b7 Çarşı Pazar gezme, otelde pinekleme vb. yanlışlara düşerek her dakikası servetlerden daha değerli olan vakitlerimizi heder etmeyelim. Mümkün olduğu kadar Haremeyn mescitlerinde; namaz, tavaf, Kuran, zikir, tefekkür vb ibadetlerle meşgul olalım.

u00b7 Değişik insanlarla tanışıp dertleşmek ümmetin dertlerini paylaşmak iyi, ancak aşırı ve boş konuşmalardan sakınalım.
Yanımızda bulundurmamız gerekenler:

u00b7 İhram'ı (erkekler için) Mekke'ye gidilecekse, ayrı bir çanta içerisinde yanımızda bulundurmalıyız. Bagaj içinde uçağa verirseniz ihramsız kalır ve ciddi sıkıntı yaşarsınız.

u00b7 Ayrıca terlik (sandalet) türü bir giyecek bulundurmalısınız, zira ihramlıyken normal ayakkabı giyemezsiniz. İhramsız olarak yapacağınız tavaflarda kullanmak için deri patik bulundurmanız da iyi olur. Ziyaret yerleri ve özellikle Nur ve Sevr dağlarına çıkmak için Spor ayakkabı veya tabanı kaymayacak hafif ayakkabı almak iyi olur.

u00b7 Yanımıza yeteri miktarda, teri emen, sıcağı fazla geçirmeyen, pamuklu - keten cinsinden açık renk, tercihen beyaz elbiseler alalım.

u00b7 Acil durumlar için, cebe sığacak ince seccade alalım.

u00b7 Tırnak makası, küçük el makası (saç kesip ihramdan çıkmada kullanmak için) diş macunu ve fırçası, kokusuz sabun, güneş kremi gibi kişisel bakım gereçleri alalım.

u00b7 Cep telefonlarımızı ve jarz cihazını yanımıza alalım ve gider gitmez Mekke - Medine hattı takalım. Türkiye hattına göre çok daha sağlıklı ve hesaplı olur. Rehberimizin Mekke - Medine telefon numarasını ve kaldığımız otelin de telefonu kayıt edelim ve Mekke - Medine numaramızı da rehberimize verelim.

Sağlıkla ilgili dikkat etmemiz gerekenler.

u00b7 Doktor tavsiyesi dışında hiçbir ilaç kullanmamalıyız. Hijyenik maske, ağrı kesici, gribal enfeksiyon ilaçları (novalgin, aspirin, antibiyotik, kabızlık ilacı, pişik merhemi, ateş düşürücü şurup, grip önleyici ilaç gibi) kronik hastalıklarımızı rehberimize mutlaka bildirelim. Bayanlar özel halleri konusunda dikkatli olarak ibadetlerini zedeleyecek durumlara karşı tedbirli olmalıdırlar.

u00b7 Yeşil reçeteli ilaçlarımız varsa, İngilizce raporuyla beraber yanımızda bulunduralım.

u00b7 Devamlı kullanmamız gereken ilaçlarımız varsa yeterli miktarda yanımıza alalım.Burada aynısını bulamayabilirsiniz. Bulsanız da birkaç kat pahalı. Gerektiğinde sağlık ocağı ve hastanelerimizin olduğunu bilelim ve yararlanalım. Devam edeceğiz inşallah. Sübhanekeu2026 Bihamdikeu2026 Esteğfirukeu2026 [email protected].