Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
28 Temmuz 2023

​Güven endeksleri geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Haziran ayında 85,1 iken Temmuz ayında yüzde 5,9 oranında azalarak 80,1 oldu.

Sektörel güven endeksi ise Temmuz ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 0,6, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,6 ve inşaat sektöründe yüzde 0,9 azaldı.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranındaki artış yüzde 0,3 ile sınırlı kalırken reel kesim güven endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 106,8 değerini aldı.

Temmuz ayı verilerine genel olarak bakıldığında güven endekslerinde gerileme olduğu görülüyor. Bu düşüşte faiz oranlarının artmasının ve döviz kurlarındaki yükselişin etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Verinin alt detayları incelendiğinde;

Temmuz ayında 114,7 değerini alan perakende ticaret sektörü güven endeksinde son 3 aylık dönemde iş hacmi (satışlar) bir önceki aya göre yüzde 1,3, gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi yüzde 4,8 artarken, mevcut mal stok seviyesi yüzde 3,2, gelecek 3 aylık dönemde tedarikçilere verilecek sipariş miktarı beklentisi yüzde 2,6, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi(satışlar) beklentisi yüzde 6 ve gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 2,4 oranında azaldı.

Hizmet sektörü güven endeksinde, son 3 aylık dönemde iş durumu bir önceki aya göre yüzde 0,4, gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi yüzde 0,7 artarken, son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep yüzde 0,4, gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 1,7, son 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı yüzde 0,1 ve gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 0,1 oranında azaldı.

İnşaat sektörü güven endeksinde son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri yüzde 3,3, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 2,3 azalırken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi yüzde 0,6 ve gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi yüzde 0,6 oranında arttı.

Perakende ticaret sektörünün seçimlerin de etkisiyle son üç aydır canlı olduğu ciro endekslerinden de anlaşılıyordu. İç talepteki bu canlılığın faiz oranlarındaki artışla birlikte azalması bekleniyor. Enflasyona olumlu yönde etki edecek olan bu durum büyüme verilerine dolayısıyla istihdam rakamlarına farklı şekilde yansıyabilir.

Hizmet sektöründe ise turizm sezonuna rağmen gelecek 3 aylık dönemde talep beklentisindeki düşüş dikkat çekiyor.

Sektörler göz önüne alındığında, faiz, kur ve asgari ücret zammının üreticilerin maliyetlerini yükselttiğini ve bunun sonucunda gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisinde de artış kaydedildiğini görüyoruz.

Temmuz ayında güven endekslerindeki gerilemeye rağmen perakende ticaret, hizmet ve reel kesim güven endeksinin iyimser duruma işaret eden 100 eşik değerinin üzerinde kalmasını olumlu olarak değerlendirebiliriz.