Güney Çin Denizi''nde sular ısınıyor
Amerikan ekonomisi çöktü, 20 trilyon dolar borcu var, bu borcu ödeyebilmek için zengin altın ve petrol yataklarına ihtiyacı var. Dünyanın en zengin petrol yatakları Venezuela’da, Ortadoğu’da. Dünyanın en zengin altın yatakları Venezuela ve Afrika’da. ABD buraları rahat bırakır mı?
Amerika’nın Latin ülkelerine çullanmasının sebebi Güney Amerika’nın zenginlikleri ile alakalıdır. Şu anda Güney ülkelerinin yüzde 80’i Amerika’ya boyun eğmiş durumda. Ülkesinin menfaatlerini korumak isteyen Venezuela gibi ülkeler ise ABD ve periferisindeki kıtadaşı devletler tarafından tehdit altında.
Bu olayın Amerika Kıtası boyutu. İşin Uzakdoğu boyutu daha tehlikeli bir düzlemde seyrediyor. ABD ve İngiltere “Güney Çin Denizi sorununu” gerekçe göstererek Çin’e yakın sulara savaş gemilerini gönderdiler. Çin, bunun kendilerine yönelik tehlike ve tehdit olduğunu söyleyerek işin ciddiyetini dile getirdi.
Güney Çin Denizi sorunu
Bilhassa 1947’den sonra Pasifik’te bulunan ve ABD’nin “vazgeçilmez ulusal çıkar” olarak gördüğü Güney Çin Denizi’ni önemli kılan faktör, bölgenin petrol ve doğal gaz rezervleri bakımından çok zengin olmasının yanısıra buranın deniz taşımacılığının da en önemli yolu olmasıdır.
Amerika Güney Çin Denizi sorununu, yükselen Çin ekonomisini de göz önünde bulundurarak “Çin tehdidi teorisi” konseptinde değerlendirmektedir. Savunma alanındaki gelişmeleri ile süper güç olmaya en yakın ülkedir Çin. ABD, “saldırgan realizm” teorisinden hareketle ekonomi, teknoloji ve savunma alanında ciddi yükselişte olan Çin’i durdurmak için bu bölgenin mutlaka Çin’in hegemonyasından kurtarılması gerektiğine inanmaktadır.
Çin’in bütün deniz üzerinde hak iddia ettiği ve Malakka Boğazı üzerinden dünya ticaretinin yarısına yakınının geçiş güzergâhı olan Güney Çin Denizi’ne ABD gibi Japonya da çok özel önem vermektedir. Keza Pratas, Resifi, Paracel ve Spratly gibi Stratejik öneme sahip dört adanın başta Çin, Vietnam, Malezya, Kamboçya, Filipinler olmak üzere 6 ülke tarafından hak iddia edecek kadar problemli olması bölgede gerginliği arttırıyor.
Çin’in, U biçimindeki Dokuz Çizgi Hattı dediği ve denizin tümünü kapsayan bölgede hiçbir gücün varlık göstermesine razı olmayacağını biliyoruz. Lakin mecburen ABD ile hareket eden bu ülkelerin haklarından vazgeçmeleri de mümkün görünmemektedir.
Adalar üzerinde hak iddia eden devletlerin ABD’nin teşviki ile hareket ettiğini söylemek abartı sayılmaz. Çünkü ABD’nin, önemine binaen bölgede bulunması kaçınılmazdır. Bunun için de 6 ülkenin bölge üzerinde hak iddiasında bulunması ile denizin sürekli tartışma konusu olması gerekmektedir.
ABD ve İngiliz savaş gemileri bölgede
Geçen gün bu bölgeye ABD ve İngiltere savaş gemilerini gönderdi. Zaten ABD’nin bölgeye yakın pek çok üssü ve filosu bulunmakta iken bu son hamle yeni ve tehlikeli bir senaryonun başladığına işaret ediyor. Bu tehlikenin nereye varacağını kestirmek zor olmasa gerek.
Önümüzdeki 5-6 yıl içinde büyük bir savaşın kaçınılmaz olduğunu söyleyenleri yabana atmamak lazım. Dünya mevcut yükü taşıyamaz duruma gelmiş bulunmakta. ABD dünya liderliğini, dünyanın tek sahibi olmak için kullandı ve bunda başarılı olamadı.
20 trilyon borcu bulunan ABD karşılıksız bastığı dolarlarla borucunu ödeyemeyeceğine göre “sıfırlama politikası” için savaş kaçınılmazdır. Buna Çin ve Hindistan’ın yükselen ekonomilerine, “Bir Kuşak Bir Yol” projesini de eklerseniz ABD’nin agresif ve kışkırtıcı hamlelerinin nedeni daha iyi anlaşılır.
Muhtemeldir ki ABD Vietnam üzerinden Çin ile hesaplaşma yoluna gidecektir. Çünkü bölge ile ilgili tavrı Çin’i rahatsız edecek boyutta katı ve stratejisi güçlü olan ülke Vietnam’dır. Yani ABD Çin ile kapışmasını Vietnam üzerinden başlatacak ve beklenen büyük savaş kopacaktır.
Bizden uzak olsun…