Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2448.36
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ocak 2022

Gündüz Bey hain miydi? Mikhael Kosses müslüman olacak mı?

TÜRK televizyon tarihinin en çok izlenen dizisi Diriliş Ertuğrul’un devamı Kuruluş Osman da çarşamba geceleri, reyting rekorları kırmaya devam ediyor. Dizinin son bölümünde Selçuklu Sultanı Mesud, Osman Bey gerçekleri dile getirirken Moğol komutan Geyhatu’nun Sultan’ın yanına yerleştirdiği casus tarafından sırtından hançerlenerek öldürüldü. Üstelik o hançer de Osman Bey’e aitti. O hançeri, haine veren ise Kayı Obası’nı darmadağın etmeye niyetlenen Vezir Alemşah’tı.

Anadolu Selçuklu yıkıldı

Diziden hareketle tarihi gerçeklere bakarsak Sultan Mesud yani 2. Gıyaseddin Mesud, Anadolu Selçuklu Devleti’nin son hükümdarıydı. Dört kere tahta çıktı, her seferinde de yeğeni 3. Alaeddin Keykubad'la yer değiştirdi.

Osman Bey’e güveniyordu

1288 yılında Sultan Mesud, Osman Gazi'ye Rum kalelerine yaptığı akınlardan dolayı beylik âlametlerini "hilat, ak, sancak ve tuğ" gönderdi. Osman Bey'e her daim güvendi. 1308’de Konya’da öldüğünde Anadolu Selçuklu Devleti’nin sonu geldi.

Osmanlı’nın kuruluşu

Osmanlı Devleti’nin kuruluşu genel olarak 1299 olarak kabul edilir. Bazı tarihçiler 1301 derken Merhum Halil İnalcık 1302 tarihini esas alır. Dizinin senaryosuna baktığımızda, Osman Bey daha devlet kurmadan Sultan Mesud’un öldüğü görülüyor. Buradan şunu anlamamız gerek. Senaristlere göre Osman Bey, Kayı obasını ve etraftaki obaları zaten devlet başkanı gibi yönetmektedir. Benim tahminime göre, Sultan Mesud öldüğüne göre artık Osman Bey’e devlet kurdurma vakti gelmiştir.

Alemşah ölecek?

Hainliği ile nefret tohumları eken Vezir Alemşah, büyük ihtimalle önümüzdeki 3 bölüm içinde ölecek. Çünkü artık Sultan da yoktur Osman Bey’i durduracak. Zaten, Sultan Mesud öldürülürken, kullanılan hançer gerçeği ortaya çıkarmıştır.

Gündüz Bey’e ne olacak?

Gelelim dizide Osman Bey’e karşı çıkan Gündüz Bey’in akıbetine. Senaristler bunun için nasıl bir senaryo yazacaklar bilemem. Ancak tarihte Gündüz Bey’in ölümü Osman Bey’in elinden olmuyor. Gündüz Bey, Osman Bey ile giriştiği Beylik mücadelesini kaybetmesine rağmen kardeşinin yanından hiç ayrılmamıştır. Hatta ona ihanet de etmemiştir. Osman Bey, devleti kurduktan sonra Gündüz Beyi Eskişehir sancak beyliği olarak görevlendirmişti. Gündüz Bey, Bizans ile yapılan hemen hemen her savaşa katıldı. Son olarak İnegöl'ün fethi sırasında şehit düştü. Yani anlayacağınız Gündüz Bey ile Osman Bey büyük ihtimalle yeniden kucaklaşacak bence.

Mikhael Kosses, Köse Mihal

Bu arada dizide Mikhael Kosses isimli Bizans Komutanı, önümüzdeki bölümlerde müslüman olacak ve Köse Mihal olarak tarihe geçecek. Tarihte de müslüman olan ve Osman Gazi tarafından Abdullah Mihal Gazi adı verilen halk arasında Köse Mihal olarak nam saldı. Osmanlı imparatorluğu’nun kuruluş yıllarında yapılan fetihlerde büyük rolü olan Akıncı teşkilatının kurucusu olan Abdullah Mihal Gazi, Orhan Gazi zamanında Bursa'nın fethine de katıldıktan sonra 1328’de vefat etti. Türbesi Bilecik Harmanköy'de bulunmaktadır.