Gündem Kitap
Ülkelerin gelişmişliği bir ölçüde kültür sanat dünyasının inkişafıyla da ölçülebilir. Türkiye'de şükürler olsun ki son 11 yılda medeniyet odaklı çok güzel çalışmalar, faaliyetler oldu. Bu olumlu hava, yayın dünyasına da yansıyor. Siyasu00ee bahisten kültürel gündeme geçmek sanırım iyi olur. Öyleyse son zamanlarda yayımlanan bazı eserleri isimleri ve yazarlarıyla tanıtmak gerek. Elbette bu eserler hakkında ayrıntılı yazılar da yazılabilir. Ama şimdilik kısaca duyurmakta fayda var diye düşünüyorum.
Hakan Keleş'in Gönülleri Fetheden Bilge Hoca Ahmet Yesevi kitabı Bilgeoğuz Yayınları'ndan çıktı. Baki Can Ediboğlu'nun kitabı ise Karaköy'de Gün Batımı adıyla Alfa tarafından yayımlandı. Suzan Nur Başarslan, Bay Öteki kitabıyla İz Yayıncılık'tan okuyucularını selamladı. Zeynep Özkişi, Sevginin Büyüsü isimli kitabında hikayelerini bir araya getirdi. Zeynep Hanım, değerli romancımız merhum Bahaeddin Özkişi'nin kızıdır. Kitap Ötüken Neşriyat'tan okura ulaştı. Aynı yayınevinden usta yazar Emir Kalkan'ın Yurttaş Sokak raflardaki yerini aldı. Osmanlı Kadınının Yükselişi ise Şefika Kurnaz'ın eseri. 1908-1918 yılları arasındaki dönemi ele alan yazar, Meşrutiyet devrinde kadın meselelerini etraflı bir şekilde ele alıyor. Kitapta Meşrutiyet dönemi kadın hareketinin bütün boyutları, ilk kaynaklara dayanarak ayrıntılı biçimde anlatılıyor.
Ebu00fb Sau00eed Ebu'l Hayr'ın Rubailer'i Prof. Dr. Mehmet Kanar çevirisiyle Şule Yayınları arasında raflardaki yerini aldı. Şule'den çıkan diğer eserler: Dıana'nın Kanlı Kavakları (Hasibe Çerko), Hayatı Kurgulamak (Cemile Sümeyra) ve Tarumar (Sümeyra İkiz). Kefendeki Misket Yunus Emre Özsaray'ın hikayelerinden oluşuyor. Kitabı kültür hayatımıza İz Yayıncılık kazandırdı. Mehmet Yazıcı'nın Unutulmayan Anılar adlı kitabı Bilgeoğuz'dan okunabilecek.
Profil, edebiyatımıza yeni değerler kazandıran bir yayınevi. Ardarda beş genç yazarın kitabını yayımladı. Kitap isimleri ve yazarları şöyle: Sevgili Huzursuzluğum (Bülent Parlak), Gerçek Rüya (Muzaffer Serkan Aydın) ve Günler Ne Kadar Kısaldı (İsmail Özen), Savunma Sanatları (Furkan Çalışkan), Yüzümün Çocukluğu (Said Yavuz). Nesil de edebu00ee eserlere ağırlık vermeye başladı son yıllarda. Mürsel Gündoğdu'nun Kalbin Şehrinde adlı romanı İmam-ı Gazalu00ee'yi anlatıyor. Bu yayınevinden Fatih Duman'ın çıkan iki kitabı İsimsiz Kitap ve Pu00eer adını taşıyor. Pu00eer, Ahmed Yesevi Hazretleri'nin romanı.
Kül Dağları Talha Furkan Canan'ın kitabı. Anatolia Yayıncılık'tan okuru selamladı. Hatice Üzgül ise bir efsanenin ardına düşmüş ve Şahmeran adını araştırıyor. Efsane-roman Bilge Kültür Sanat'tan kitapevlerine ulaştı. Bu yayınevi iki mühim eseri daha okuyucularına sundu. Murat Yıldız ve Necdet Öztürk'ün hazırladıkları eser, İmparatorluk Tarihinin Kalemli Muhafızları Osmanlı Tarihçileri adını taşıyor. Kitap, Ahmedu00ee'den başlıyor Ahmed Refik'e kadar geliyor. Ve Türkler Arasında Bir Avrupalı isimli çalışma. Ignace Dalle'den. Fransızcadan çeviren Dr. Reşat Uzmen. Kitapta 1521-1591 yılları arasında Auger Ghiselin de Busbecq'in yaşadıkları anlatılırken 16. Asırda Batı Avrupasında neler olduğu, insanların nasıl yaşadığı, Osmanlılardan farklılıkları, Protestanlar ile Katolikler arasındaki vahşi din savaşları, özellikle Fransa'nın içine düştüğü acıklı durum 'karşılaştırmalı tarih' anlayışıyla gözler önüne seriliyor. 16. Yüzyılda hem Türkiye'de hem de Avrupa'da olup bitenleri bir gazeteden takip eder gibi bu eserden okumak mümkün.
Mavi Ağaç Yayıncılık da edebu00ee eserlere önem veren bir kuruluş. Ört Üstüme Sesini (Ahmet Sancak) ile Yeryüzünde Yar Yüzü (Sedat Yılmaz) henüz dumanı üstünde tüten iki kitap. Ve Kapı'dan çıkan önemli bir eser: Seyyah ve Sufi. Fahri Maden'in bu incelemesinde Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Bektaşu00eeler konusu inceleniyor. İncir Çekirdeğinde Aşk, Hatice Sarıkamış Tıktık'ın yeni roman ve Akçağ Yayınları'ndan okuyuculara ulaştı. Ömer Karaman'ın Şanlı Müdafaa Şahin Bey romanı ise BKY tarafından neşredildi.
Usta araştırmacı yazar Sadık Albayrak'ın Batı Emperyalizmine Karşı Osmanlı'nın Direnişi kitabı son derece önemlidir. Yakın tarihten mühim kesitleri içinde barındıran kitap 7 bölümden oluşuyor. Pınar Yayınları da şair ve yazar Vahap Akbaş'ın Seferu00ee Yazılar'ını gezi edebiyatımız arasında kattı. Eser, yazarın muhtelif zamanlarda yaptığı gezilerin notlarından meydana geliyor.