Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.88
Gram Altın
2979.69
BIST 100
9752.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Günah ve gamdan berata

İhtiyar ve kirletilmiş dünyanın bu dağdağalı devresinde feyiz ve bereket iklimlerine ne kadar da İhtiyacımız var… Bir taraftan İslam âleminde içleri karartan, yürekleri paralayan tablolar… Diğer taraftan içeriden ve dışarıdan yaşanan ihanet ve hıyanetler… Sadece ülkemiz değil, İslam diyarının altını oymalar, İslam’ı tahrif çalışmaları… Ne ki, İslam diyarının sair kısımları, büyük oranda teslim alınmış, şimdi son kale Anadolu’ya yüklenmeler… Maskeli yüzler… Elbisesiz adamlar… Adamsız elbiseler, altılı yedili tiyatrolar, kripto hainler… vs…

İşte böyle zamanlarda insan sığınacak bir merci arar, şefkatli bir anne kucağı misali… Aynen necip fazılın dediği gibi…

Somurtuş ki bıçak, nara ki tokat;
Zift dolu gözlerde karanlık kat kat.
Yalnız seccademin yününde şefkat;
Beni kimsecikler okşamaz madem;
Öp beni alnımdan, sen öp seccadem!

İşte bugün ilahi rahmetle bizi saracak, ruhlarımızı okşayacak lahuti dokunuşlara ihtiyacımız var… Ümmet olarak Allah'a (cc) kulluğun hakkını vermekten uzaklaştık… Kardeşliğin, birliğin beraberliğin, şefkatin, merhametin, yardımlaşmanın, dayanışmanın hakkını vermekten uzaklaştık… Efendimiz buyurmuyor mu ki: “Merhamet edin ki, merhamet olunasınız.” İtiraf ediyoruz ki merhametin hakkını veremedik. Ama yine de ilahi rahmet kapısından başka gidecek bir yerimiz de yok.

Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor:

“Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız.” (Duhan 2,3) Birçok âlim, Kur'an'ı Kerim’in iki farklı inişinden bahsederler. Birincisi; toptan Levhi’l-mahfuz’dan yeryüzü semasına indirilmesidir ki berat gecesindedir. İkicisiyse vakti geldikçe, kısım kısım yeryüzüne indirilmesidir ki, o da kadir gecesindedir. Hadis kaynaklarında bu geceyle ilgili birçok rivayetler var…

Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh’i mahfuza yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi.

Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:

"Bu ay (Şaban ayı) Receb ile Ramazan arasında insanların gafil bulundukları bir aydır. Bu ayda ameller alemlerin Rabbi olan Allah'a arz olunur. Ben de amellerimin oruçlu iken Allah'a sunulmasını arzu ederim." (Nesâi, Sıyâm, 70)

Aişe (ra) annemiz der ki: "Peygamber (sav) hiçbir ayda, şaban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi." (Müslim, Siyam 176; İbni Mâce, Siyam 30)

Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:

“Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri.” (İbn Asakir, Tarihu Dimaşk, 10/408; Deylemi, 2/196)

“Allah’u teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek, kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç, herkesi affeder.” (İbni Mâce) “Allah Teâlâ Şaban ayının on beşinci gecesi bütün yarattıklarına muttali olup, Onların hepsini bağışlar. Ancak müşrik ve münafık olan kulları bağışlamaz.” (Tergib ve Terhib 2/ 471.)

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde(on beşinci günde) oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala dünyaya en yakın göğe inerek(rahmet nazarı ile bakarak) fecir oluncaya kadar, 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım! Belaya duçar olan yok mu, ona afiyet vereyim! Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?' buyurur." (İbni Mâce, İkâmet, 191)

“Cebrail (as) gelip, “Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir” dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allah’u teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşahin, içkici, faizci ve zaniyi affetmez.” (Taberani)

“Allah’u Teâlâ, Şaban’ın yarısının (Berat) gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Beni Kelb kabîlesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder.” (Tirmizî, Savm 39, 739)

Dolayısıyla Şaban’ın 15. Gecesi olan berat gecesi, bizim için bir fırsat anıdır. Kendimiz, ailemiz, akrabalarımız ve çevremiz olarak bu gibi fırsatları iyi değerlendirelim. Herhangi dünyalık bir fırsatı haber aldığımızda, nasıl ki birbirimize haber verir, akrabalarımızı uyarırız ya… Gelin bu geceyi de böyle değerlendirelim ve yapabildiğimizce çevremizi de istifade ettirelim. Subhaneke... Bihamdike... Esteğfiruke... Muhammed Özkılınç