Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2441.46
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Nisan 2017

Gorsuch Yüksek Mahkemeye Atanır mı?

Tavanda da, tabanda da aynı tepki. Şunun şurası bir hafta, on gün kaldı o büyük güne!
Bu referandum, Türkiye'nin tarihi vetirede en anlamlı dönüm noktası olmakla birlikte, hele bir de 'EVET' ile taçlandırılırsa, hakiki manada 'çağ atlamış' olacaktır!
Köhne zihniyetin son pranga halkasını da kıran ülkemiz, tam anlamında şaha kalkacaktır!
'NaHoş', muhalefete bakarsak ülke 15 yıldır batıyor ya, bu 16 Nisan, son beton dökümü ile 'paydos' diyecekmişmiş!
18 madde, hepitopu değişecek ve 18 maddenin içi dışı, altı üstü muhalefet cephesinde 'Tek Adamcılık' olarak pompalanıyor! Sanki, hukukçusundan, siyasetçisine, akademisyeninden, gazetecisine 'çok böyük ve bilmiş' laf edermiş gibi yapıp 'mugalata' ile 18 maddenin tahlili yapılıyor-muş gibi yaveler serdediliyor ya! Ve tek mantıklı, makul itirazı bırak 'Tek Adamcılık' zırvasına varacak bir delille, bir izahla, terane çıkmıyor!
Oysa geçmişlerine dönüp baksalar, ne kadar çok 'Tek Adamcı' öykünmeleri bulacaklar, lakin işi Esed gibi, Mübarek gibi kendilerinin de sözde 'Diktatör' diye niteledikleri 'peyk' ve suni ülkeciklerin anayasalarıyla benzeştiriyorlar. Peki, daha dün 'kimyevi silah' kullanıp çoluk çocuk katlettiği bir kez daha tescillenen Esed ile görüşen bunlar, bunca zaman 'iktidarsızlıklarını' daha ne kılıfa sokacaklar, onu da 16 Nisan'dan sonra göreceğiz.
Asıl, okyanus ötesine geçip 'sürekli Amerika' modeli Başkanlık sisteminden dem vurmalarına uzanmalı!
Bilhassa 'yargı bağımsızlığı' için önümüzde ilginç gelişmelere haiz bir takvim Amerika'yı bekliyor.
Malum, Başkan Trump, seçim meydanlarında vaadettiği birçok konuda Başkanlık yetkileriyle kanun çıkarmaya çalışıyor ve fakat muvaffak olamıyor. Kongreden geçse, senato, o olmazsa mahkeme karşısına çıkıyor! Daha olmadı 'eyaletler' devreye giriyor ve bir türlü Başkan, açıkcası 'bi halt' yapamıyor!
Bir kere daha 'NaHoş', Bizimkilerin de stedikleri bu değil mi zaten!
Bariz emsal, bizi yakinen ilgilendiren Halkbankası Müdür yardımcısının New York'ta Rıza Sarraf davasına bağlantılı olarak tutuklanması. Ki, Trump tarafından 'kovulan' ve FETÖ ile bağlantısı net olarak bilinen Preet Bharara, Hindu-Amerikan savcının halt yemesi ve uzantısı!
Diğeri ise, Trump'ın yüksek mahkeme için yeni, yani kendine yakın adayları seçtirme gayretleri. Hani, Türkiye'de güya 'Yargı Bağımsızlığına' halel getireceğini iddia edenlerin hem de Amerika'ya öykünmesi ve de bu 'kendine uygun hakim seçtirme' işini atla(t)ması!
Perşembe, 6 Nisan'da milleti sokaklara çağıran Cumhuriyetçi Parti, Senatörlere, Neil M. Gorsuch'un seçilmesi için baskı yapmalarını istiyor. Uzun zamandır, 'muhafazakar' olduğu gerekçesiyle Demokratlar tarafından engellenen Gorsuch'ı Yüksek Mahkeme Hakimliği için 'demokratik' girişim yürütülüyor anlayacağınız!
E bizde olunca 'despotluk, diktatörlük' yahud moda tabirle 'Tek Adamcılık' oluyor bu mesele. Yok ya!
Ne Amerikan sistemi, ne katil Esed, EVET yüzde yüz yerli Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi.
@yusufserce twitter.com/yusufserce