Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.73
Gram Altın
2967.39
BIST 100
9729.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
20 Şubat 2022

Gölgeli yuvarlak masa

Altı muhalefet partisi, güçlendirilmiş parlamenter sistem ve seçim ittifakı gündemi ile bir araya geldi.

Çankaya Belediyesi'nin ev sahipliğindeki toplantıya muhalefet liderleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldılar. Akşam yemeğinde ve bir yuvarlak masa etrafında bir araya gelen liderler, aylardır süren ikili görüşme ve istişarelerin ardından muhalefet açısından en önemli aşamalardan biri olarak büyük resim karesinde buluştular. Ahlatlibel'de bugüne kadarki en geniş katılımlı ve en çoğulcu ittifak kurulmuş oldu.

Atatürkçüler, milliyetçiler, liberaller ve muhafazakarlar Büyük Millet İttifakında birleşmiş oldular. Liderler toplantıda, seçimin kazanılması halinde parlamenter sisteme geçiş sürecinin planlaması ve Cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği gibi konuları da ele aldıklarını açıkladılar. Bu görüşmede Cumhurbaşkanı adayını belirlemediklerini ama 28 Şubat'ta tekrar buluşma gerçekleşeceği açıklandı.

28 Şubat...

Manidar...

Bazen kaçtıklarımızla yüzleşmek için zaman fırsat kaçırmıyor.

Zamanlama tesadüf mü?

Kılıçdaroğlu'nun 28 Şubat'ı milat olarak seçmesinin kendi başına güçlü bir mesaj içereceğini düşünerek bu adımı attığını düşünüyorum.

Helalleşme ve yüzleşme adına bir empati tarihi olabilir mi?

Bunu da yine zaman gösterecek.

Ahlatlibel'deki toplantıya HDP davet edilmedi. Bu da HDP'nin Millet İttifakı'nın dışında tutulacağı şeklinde yorumlandı. Bu bir strateji mi yoksa danışıklı dövüş içeren bir proje mi? Bulanık sular durulunca gerçeğin gün ışığına çıkmak gibi bir huyu vardır. Benim fikrimce, bu ittifak HDP'siz yol alamaz. Çünkü siyasetin aritmetiği bazı birliktelikleri zorlar, aşikar edilmese de mevcuttur.

HDP ve Kürtler, fotoğrafla verilen mesajdan çok memnun olmadılar. Türkiye'nin önündeki alternatif tahayyülün içinde fiziksel olarak bulunmamaktan haklı olarak rahatsızlar ama bazı çevrelere göre fiziksel olmasa da ruhen oradaydılar.

Millet İttifakı'nın iki ana partisi var. CHP ve İYİ parti. İYİ Parti milliyetçiliği ve devletçiliği esas almıştır. HDP ile müttefik olamaz. Parti tabanı ve tabanındaki bazı klikler buna razı olmazlar. CHP'deki Kemalist, ulusalcı, devletçi refleksler de malum.

Ayrıca HDP'nin kendi iç dinamikleri de bu iki parti ile anılmayı ve müttefik olmayı geçmişlerine ihanet görüyorlar...

Bunlar görünen, bilinen ve okunan tablo ama bu birleşimi zorlayan üst stratejistler illaki gölge oyunlarıyla bu ittifakı birleştireceklerdir.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kendilerinin davet edilmediği muhalefet zirvesiyle ilgili şunları söyledi: "Bizi yok sayanları, yeri, zamanı geldiğinde biz de yok saymasını biliriz." diyerek tepki gösterdi. "O altı siyasi parti içinde bir tanesini ayırın, diğerlerinin oy toplamı HDP'nin yarısı bile etmez.

Bu sebepten hiç de oralı olmaya gerek yok biz kendi yolumuzda, yürümeye devam edeceğiz. Yolumuz üçüncü yoldur. Ve bu üçüncü yola bir gün herkes muhtaç olacak, bir gün herkes mecbur olacak, bir gün herkes bizimle görüşmek için yanımıza gelecekler, bizimle görüşmek için randevu isteyecekler, bundan kimsenin kuşkusu olmasın." şeklinde konuşan Buldan, "Biz öyle kolay lokma değiliz. Biz Selahattin Demirtaş'ın dediği gibi demirden leblebiyiz, ağzınıza alırsanız dişleriniz kırılır." dedi.

HDP'nin toplantıya davet edilmemesi sonucunda, parti yöneticileri ve üyeleri arasında da üçüncü yol politikasını belirleme toplantıları yapmasını gündeme getirdi.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı dışında üçüncü yol arayışı ilk buluşmasını yaptı. HDP'nin çağrısıyla bir araya gelen sekiz siyasi yapı "ortak mücadele zeminlerini çoğaltma ve genişletme ile bunun yöntem ve takvimini oluşturmak için düzenli görüşme" konusunda anlaştıklarını ifade ettiler. HDP'nin çağrısıyla yapılan toplantıya, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Emek Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun genel başkan, eş başkan ve MYK üyeleri katıldı. Sol Parti'nin katılmadığı toplantı yaklaşık dört saat sürdü.

HDP daha önceki seçimlerde ittifak kurduğu Azâdi Hareketi, DBP, DTK, DDKD ve ÖSP gibi siyasi yapıların da bu 'ortak mücadele' içinde yer almasını istiyor. Ayrıca çeşitli emek, kadın, çevre örgütlerinin de kurulan masada yer alabileceği ifade ediliyor.

HDP kararlı. Bir üçüncü yol çalışması yürütürse rahatlıkla yüzde 20’nin üzerinde oy alabileceğini iddia ediyor. Ama üçüncü yolu, üç beş solcu ya da Kürt partilerin birleşme, görüşmeleri ve milletvekili pazarlıkları diye anlarsa sonuç alamaz.

Önümüzdeki günler, ittifak ve müttefiklerin buluşma ve resim paylaşma günleri olabilir. Türkiye toplumu çok politize bir toplum. Fotoğrafın tamamını görüp kararını verecektir.