Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.40
Gram Altın
2487.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ağustos 2021

Göç ve Uyum Bakanlığı kurulmalı

Resmi rakamlara göre Türkiye’de % 75’lik kısmı kadın ve çocuk olmak üzere Ocak 2021 itibariyle 3.7 milyon civarında geçici koruma altına alınan kayıtlı Suriyeli var. Bunun yaklaşık % 97’lik kısmı da hemen hemen tüm illere dağılmış durumda. 3.7 milyon civarında Suriyeliyle beraber yüz binlerce Afgan, Pakistanlı, Özbek ve diğer ülkelerden göç eden insanları kıt imkânlarla barındırmaya çalışan Türkiye, dünyanın en cömert, en onurlu ve en çok sığınmacı barındıran ülkesi olmuştur. Batı ülkeleri, 3-5 bin mülteci hesabı yaparken ülkemiz tarihe insanlık dersi vermiştir.

****

Muhakkak ki ülkemize sığınmış tüm mültecilerle ilgili gerekli önlemleri milli seviyede almalıyız. Sosyal, ekonomik, güvenlik, kültürel açından ülkemizde bir kırılma ve çatışma yaşanmaması için her türden çalışmayı yapmalıyız. Toplumun her kesiminden samimi olarak bu meseleye kafa yoranlar, sorunların çözümü için insani ve rasyonel yol ve yöntem arayanlar bir araya gelmeli ve bu meselelere çözümler aramalı. Ama bu sorun “İsterse ölsünler yeter ki gitsinler, kamyonlarla geri göndereceğiz, onlara Allah’ın suyunu dahi vermeyeceğiz” seviyesine indirgenirse çözüm bulmak zorlaşır, içinden çıkılmaz bir hal alır.

124124_a7cb928246c32c50cd80e5bbff003009.JPG

****

3.7 milyon Suriyeliyle beraber yüz binlerce Afgan, Özbek, Pakistanlı ve diğer birçok ülkeden gelen göçmenler muhakkak ki Türkiye gibi bir ülke için büyük bir külfettir. Bunların bir kısmı kaçak yollardan geçmiş, kimi belge ve kimliksiz, kimi ikamet etmesi gereken ilin dışında başka bir ilde yaşıyor. Suça karışanlar, kayıtsız çalışanlar, çevreyi rahatsız edenler elbette ki tartışılmalı ve çözüm yolları araştırılmalı. Ancak, teşhis, çözüm ve saha gerçekliği konularında çok dikkatli olunmalı. Tabi ki ülkemizdeki sığınmacılar belirlenen yerlerde ikamet etmeli, suça karışanlar hakkında gerekli müeyyideler uygulanmalı, sokaklarda halkı rahatsız edenlere, günlük yaşamı taciz edenlere kesinlikle izin verilmemeli, gerekli güvenlik ve asayiş tedbirleri alınmalı. Yasal düzenlemeler yapılmalı.

****

Göçmenlerin uyum sorunu, geniş anlamda, bir göçmenin göç ettiği yerde karşılaştığı ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik sorunlar ile bu sorunlarla baş etme stratejilerini, yaşadığı değişimi ve göç ettiği ülkenin ve toplumunun göçmenlerin sorunlarına verdiği tepki ve uyguladığı politikaları içeren bir süreci ifade etmektedir. Dar anlamda uyum sorunu, mülteci ya da göçmen bir kimsenin göç ettiği ülkenin bir vatandaşı olana kadar ki zorlu süreci anlatmaktadır. Göçmen bu sürecin sonunda ya göç ettiği toplumun bir parçası haline gelmekte ya göç ettiği toplum tarafından dışlanmakta ya da göçmen uyum sürecinde başarısız olup kendi içine kapanmaktadır.

****

Salt Irkçı söylem ve eylemler geliştiren belli bir güruh var maalesef ülkemizde. Ümit ÖZDAĞ gibi zihniyetler soruna çözüm üretmek üzere halkı sığınmacılara ve iktidara karşı kışkırtma ve tahrik etme çabasındalar. Resmen ırkçılık yapıyorlar, etnik ve mezhepsel fay hatlarını kaşıyorlar. Sorunun çözümü değil sorunun büyümesi ve ülkede sığınmacılara ve iktidara karşı adeta toplumsal bir çatışma, kin ve nefret durumu yaratmak için çalışıyorlar. Tarihsel geçmişimiz, kültürel birikimimiz, dini ve milli değerlerimiz buna asla izin vermez. Nesiller boyu unutulmayacak kardeşlik hikâyemiz, atılacak yanlış adımlarla nesiller boyu anlatılacak bir düşmanlık ve trajedi hikâyesine dönüşmemeli. Kaş yapayım derken gözü tümden çıkarmamalıyız.

****

Suriyeli ve diğer ülke vatandaşlarının göçü ile birlikte farklı bir kültürden milyonlarca insanın göçüne maruz kalan Türkiye’de artık iskân Kanunu ve polisiye önlemlerle mülteci sorununu kökten çözmenin mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Göç, iyi yönetilebildiğinde göçmenlere, ev sahibi ülkelere, özel sektöre ve göçmenlerin geldiği topluma fayda dahi sağlayabilmektedir. Göçmenlerin entegrasyonu ve sosyal uyumu etkili bir göç yönetimi politikasının parçasıdır. Çok acil bir şekilde Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi bizde de bir “ Göç ve Uyum Bakanlığı” ihdas edilmeli. Göçmen sorunu ve göçmenlerin sorunu, görüldüğü üzere sadece genel müdürlük nezdinde kurulmuş olan bir birimle rasyonel bir biçimde ülkemizde kökten çözülememektedir. 6 milyonluk bir nüfusa sahip bir Danimarka’da bile “Göç Bakanlığı” varsa neredeyse Danimarka nüfusu kadar göçmen barındıran ülkemizde haydi haydi “Göç ve Uyum Bakanlığı” kurulmalı.