Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 Ağustos 2015

Giyim ve ayakkabı enflasyonu frenledi

Temmuz ayında enflasyon yüzde 0,09 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 7,2'den yüzde 6,8'e gerileyerek 26 ay sonra ilk kez yüzde 7'nin altına indi.

Enflasyonu aşağıya çeken en önemli kalem, giyim ve ayakkabı grubu oldu. Bu sektörde fiyatlar aylık bazda yüzde 4,97 azalırken manşet enflasyonu yüzde 0,33 puan düşürdü.

Yüzde 24,25 ile enflasyon sepetinde en ağırlıklı grubu oluşturan gıda ve alkolsüz içecek fiyatları, yaz aylarındaki gerileme beklentisinin aksine yüzde 0,28 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre enflasyon sepetinde yer alan 426 maddeden 59'unun ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245'inin ortalama fiyatlarında bir artış, 122'sinin ortalama fiyatlarında düşüş gerçekleşti.

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu için enflasyon beklentisini yüzde 6,9'a revize etti.

Temmuz enflasyonunun bu rakamın altında seyretmesi elbette memnuniyet verici bir gelişme.

Çünkü son yıllarda enflasyon tahminleri yıl içinde yukarı yönlü revize edilmesine rağmen yine de tutturulamamaktadır.

Mevsimsel şartların gıda fiyatlarını etkilemesi ve döviz kurlarının artması ile birlikte enflasyonun ekim, kasım, aralık aylarında hareketlenerek yılı yüzde 8 ile yine hedefin üzerinde kapatması muhtemeldir.

Çekirdek enflasyonun, manşet enflasyonun yüksek olması da bu tahmini güçlendirmektedir.

TÜİK'in işlenmemiş gıda, enerji, içki, tütün ve altın fiyatlarındaki değişim hariç hesapladığı H çekirdek enflasyon Temmuz ayında yüzde 7,60, yine enerji, gıda, içki, tütün ve altın hariç hesapladığı I çekirdek enflasyon yüzde 7,31 oldu.

Bu trend iyimser olmamızı engelliyor.

Zaten son yıllarda hedefin sürekli sapması da güven kaybına sebep oluyor.

Şöyle ki,

YIL

HEDEF

GERÇEKLEŞME

2011

5,5

10,4

2012

5

6,2

2013

5

7,4

2014

5

8,1

2015

5

?

Görüldüğü üzere son 4 yıldır enflasyonda hedef yüzde yüze varan oranlarda sapmıştır

Bu sene de benzer bir durum yaşanacak.

Oysa ki enflasyonla mücadelede küresel konjonktür son derece müsait.

ABD ve AB ülkelerinde enflasyon diye bir sorun yok. Aksine enflasyonu yüzde 2'ye yükseltebilmek için çaba sarf ediyorlar. Çünkü azı da zarar. Sağlıklı bir ekonomi için yüzde 2 civarında seyretmeli.

Şunu da söylemeden geçmeyelim; geniş halk kesimini manşet enflasyonundan ziyade gıda fiyatları ilgilendiriyor.

Zira harcama kalemi içinde en büyük payı gıda maddeleri teşkil ediyor. Gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat artışı yüzde 9,25. 12 ayın ortalaması ise yüzde 12'nin üzerinde.

Bu durum karşısındaücret zamları belirlenirken manşet enflasyonunun değil, gıda fiyatlarındaki artışın dikkate alınması halkın geçim sıkıntısını hafifletmesi bakımından daha hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır.

Son olarak yazıyı şöyle bağlayalım; gıda fiyatlarını kontrol etmeden ve üretimi artırmadan enflasyon illetinden kurtulmamız mümkün görünmüyor.

[email protected]