Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gi\u0307resun Üni\u0307versi\u0307tesi\u0307 ve spora ilgi\u0307mi\u0307z

GURBETEu2008çıktığımızdan beri memleketimizle ilişkimizi sürdürmeye çalışırız. Gurbetle sıla arasında var olan gönül köprüsünün somuta dönüşmesini sağlıyoruz. Hem tazeleniyoruz hem de annemizi ve diğer büyüklerimizi ziyaret ederek hayır dualarını alıyoruz. Gurbette doğup büyüyenlere tavsiyemiz memleketlerini ziyaret etsinler, köklerini öğrensinler.

Biz de fırsattan yararlanarak Giresun'a yola çıktık. Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dersimizi anlatmak için hazırlıklarımızı tamamladık. 19 Mart 2017 Pazar günü uçağa bindik. Uçak tamamen dolu idi. İstanbul-Ordu Giresun Havaalanı'na gece indik. Hava serin ve hafif yağışlı idi. Gece annemizin evine vardık, gece istirahatimizi yaptık. Annemizin hayır duasını aldık.

Giresun Üniversitesi her geçen gün büyük gelişme gösteriyor. Prof. Dr. Cevdet Coşkun (Rektör) göreve geldikten sonra halk ve siyaset adamları ile iyi ilişkiler kurdu. Üniversite ile halk arasındaki kayma ortadan kalktı ve verimlilikte artış meydana geldi. Tıp Fakültesi de eğitim ve araç-gereç yönünden epeyce gelişme kaydetmiş. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Canan Çelik hanımefendi ve fakülte sekreteri Susamettin Yavuz'un gayretlerini gözlemledik.

Tıp öğrencileri ülkemizin farklı kentlerinden gelmişler ve Giresun'a uyum sağlamışlar. Ayrıca başka ülkelerden gelen talebeler de mevcut. Onların da uyum problemi olmamış. Genel olarak öğrencilerin derse ilgileri oldukça iyi seviyede, mükemmel hekim adayı olma yolunda gayret gösteriyorlar.

Önce belirtelim ki, Ordu-Giresun Havalimanı mükemmel bir görev yapıyor. Personelin hizmetlerini takdir ediyoruz. Yolcuların çoğunun memnun olduğunu gördük. Karadeniz otoyolunun da yapılması ile memnuniyet doruk noktaya ulaşmış. Havalimanını yapanlara halkımızın duası en üst seviyede.

Kısaca referandum ile ilgili gözlemimi aktarayım. Muhalif olduklarını söyleyenlere baktım. Hemen hepsi öfkeli ve sinirlerine egemen olamıyorlar. Karşı görüşe sabırlı değiller ve sesleri yüksek çıkıyor. 50-60 seneden beri bağıran ve korkutan bu sesin sahiplerinin siyasi atmosferi okuyamadıklarını söyleyebilirim. Bir de saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın Karadeniz'li olması tabloyu daha da belirgin hale getiriyor. Çoğunlukta sessizlik hakim. Bu durum bize göre 1991 seçimlerini (bölgemizdeki) hatırlatıyor.

Gittiğimiz yörelerde spora olan ilgiyi gözlerim. Giresun'da futbol dışında sanki spor dalı yokmuş gibi. Biraz basketbol konuşuluyor. Onun dışında futbol gündemi meşgul ediyor. Giresunspor 45 sene evvel birinci ligde oynamıştı. Ama o günler çoktan unutulmuş. Şimdi ise Giresunspor'un kaçıncı ligde oynadığını bilen yok. Yine de umutsuz olmayalım. Giresunspor oynadığı ligde iyi sonuçlar alıyor. Tavsiyelerimizi soran veya dinleyen olur mu? Sanmam.

24 Mart 2017 Cuma günü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğince organize edilen bir toplantıya katıldık. Tıp Fakültesinin ve Psikiyatri Kliniğinin kurucularından Prof. Dr. Rasim Adasal'ı anma toplantısı düzenlendi.

Toplantıyı Prof. Dr. Coşkun Şarman hocam organize etmişti. Prof. Dr. Rasim Adasal ülkemizde psikiyatriyi tanıtan ve sevdiren bir hoca idi. Bizi ilgilendiren birçok yönü var. Hocamız spor ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi gündeme getiren kitaplar yazdı. Gençlerin ruh sağlığı ile yakından ilgilenirdi. Bağımlılık konusunda halka konferanslar verdi.

Toplantı çok sayıda hocamızı, meslektaşımızı, dostumuzu gördük. Onlar arasında Prof. Dr. (Salih Battal, İshak Özkan, Abidin Kumbasar, Hakan Kumbasar, Oğuz Berksu, A.Kadir Çevik, Yıldırım B.Doğan, İnci İlhan, Bedriye Öncü, Halise Özgüven, Engin turan vs.) ve adını sayamadığım saygıdeğer zevat vardı. Hep birlikte eski günleri yad ettik.

Rasim Adasal hoca deyince spor ve psikoloji aklımıza geliyor. Çoğu kere göz ardı edilen spor psikolojisi ve psikiyatrisi en büyük eksiğimizdir. Devletimiz ve yöneticilerimiz her türlü yatırımı yapıyorlar; altyapı mükemmel ve para da var. Ama istenilen başarı bir türlü yakalanamıyor. O zaman bir şeyler eksik. Ama ne? Bize göre psikoloji ve psikiyatri.

Yine de Fatih Terim'i unutmayalım. Psikolojiyi spora özellikle futbola ilk sokanların başında geliyor. Üniversite mezunu birçok antrenör bu olguyu göz ardı ederken Fatih Terim Futbol Psikolojisinden sık sık söz etmiştir.

Umut edilir ki, diğer antrenörler de psikolojiyi ve psikiyatriyi hatırlasınlar ve devreye soksunlar. Denemeye değer mi? Kılavuz mu arıyorsunuz? Edirne'nin ötesine bakınız.

Sonuç: "Üniversite, spor camiası ve yöneticiler el ele vermelidir; hep birlikte spor psikolojisini ve psikiyatrisini gündeme almalıdırlar."