GIDALARIMIZI ÇEŞİTLENDİRELİM
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri yemek zorundayız. Sağlığımızın bozulmaması için protein, vitamin, karbonhidrat, yağ, eser element ve minerallerden yeterli miktarda almamız, yani dengeli beslenmemiz gerekir.
Tehlikeli hastalıklardan kaçınmak ve iyi bir vücut sağlığı sürdürmek için her besini almalıyız. Bu, en azından on yedi ile yirmi minerali, on üç çeşit vitamini, on bir temel aminoasidi ve iki temel (yani vücutta üretilmeyen) yağ asidini içerir.
Bu yüzden Rabbimizin hizmetimize sunduğu sayısız gıdalardan tadalım, seçici olmayalım. Hiçbir nimet boşuna yaratılmamıştır. Bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz birçok yararı, tıbbın daha tespit edemediği şifa verici özelliği mevcuttur.
Sözgelimi sebze ve meyveler açısından zengin bir diyet, lif alımını artırmanın ve antioksidanların sağlayacağı korumayı en üst seviyeye yükseltmenin en iyi yoludur. Gökkuşağı gibi her renkten u2013 kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor u2013 yiyecekler seçerek, vücudumuzun fonksiyonlarını ideal bir şekilde yerine getirebilmesi için ve hastalıklardan korunmak için her türlü antioksidan bileşeni ve besini sağlamış oluruz. Sebze ve meyvelerde bulunan sayısız madde sağlığımızı güçlendirecektir.
Yemekleri de çeşitlendirmemizde fayda vardır. Günlük yemek öğünlerinde çeşitli sebze ve meyvelerle hazırlanmış yiyeceklerle beslenmeliyiz. Geleneksel Japon öğününde çok sayıda küçük miktar yemekler olması bu yüzdendir. Yemek yerken her biri farklı gıda unsurlarından oluşan altı yedi değişik küçük tabak ve çanak bulunur. Yaşlı Japonlar bir haftada 100'den fazla farklı çeşitte yemek yerler. Böylelikle gıdaların besleyici ve şifa verici etkileri birleşir, çoğalır. Yiyecek çeşitliliği arttıkça, beynimiz daha sağlam korunmuş olur.
Sağlıklı beslenmenin anahtarlarından biri, olabildiğince çok çeşitli ve değişik besinleri yemektir. Çeşit ne kadar çok olursa, o kadar iyidir. Tabi bu gıdaların sağlıklı, doğal ve işlemden geçmemiş olmalarını, yine bitki ağırlıklı beslenmeyi tercih edelim.
Zayıflamak isteyenlerin uyguladığı diyetlerde de çeşitli gıdalar almaya özen gösterilmelidir. Piyasada dolaşan ve tek tip gıdayla beslenerek yapılan diyetler, hiç sağlıklı değildir. Et yumurta, patates, üzüm, lahana gibi diyetlerle oluşan tek tip beslenme, organizmamızın ihtiyaçlarını karşılamaz ve metabolizmada ciddi bozukluklara sebep olabilir. Sağlıklı bir diyette; çeşitli besin öğelerinin bulundurulması ve dengeli bir beslenme programının düzenlenmesi esastır.