Gençlik ve Kitap
Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu'nun Kahramanmaraş'ta gençlere yaptığı konuşmayı televizyonda dinledim. Doğrusu konuşma, bir hitabet örneğiydi ve mükemmeldi. Bazıları hitabetin sadece yüksek sesle konuşmak olduğunu sanır. Hayır, asıl hitabet, dinleyiciye tesir etmek, onun gönül dünyasına girmektir. Bazen yavaş sesle yapılan samimi bir konuşma ile karşıdaki insana meramınızı daha iyi anlatır, meselenizi dile getirir, karşıdakinin derdini de paylaşırsınız. Göz teması zamanla yürek buluşmasına kadar uzanır gider. Başbakanımızın daha önce muhtelif mekanlarda konuşmalarını dinlemiştim. Hepsinde aynı tesirde kaldım ve bu konuşmalardan istifade ettim.
O bir akademisyen, ama çevresine soğuk davranan bilim adamlarından değil, aksine öğrencisiyle dostluk kurabilen hocalardandır. Kahramanmaraş'taki o coşku ve samimiyet, televizyonu seyreden vatandaşlarımızın odasına kadar taştı. Gençlerin sevgi gösterisi görülmeye değerdi. Önce "Ahmet Hoca", daha sonra "Ahmet Baba" sloganlarını attılar. Zira dertlerini bilen, acılarına ortak olan, meselelerine vakıf bir siyaset ve devlet adamı ile bir aradaydılar. Başbakan kitap aşığıdır. Gittiği şehirlerde kitapçı dükkanlarını ziyaret eder, sevdiği yazarların eserini satın alır. İşte bu kitap sevdası, gençlere de benimsetilebilir.
Bilgisayarla ve cep telefonuyla haşir neşir olan gençlerimizin ellerinde daha çok kitap görmek istiyoruz. 2008 yılında eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün başlattığı "Türkiye Okuyor!" kampanyası canlandırılmalıdır. Belki ismi, "Gençler Okuyor!" diye değiştirilebilir. Teklifim şudur: Sanırım 1 Kasım'a kadar partiler çok fazla miting yapmayacak. Daha ziyade büyük salonlarda bir araya gelinecek. Siyasiler, konuşmalarının ardından vatandaşlarımıza, gençlerimize başka armağanlar vereceklerine kitap hediye etsinler. Her toplantıda binlerce kitap insanlarımıza ulaşsın, okunsun, sonra da devşirilen güzellikler ruhlara sinsin. Madem ki partiler mitinglerdeki aşırı israfı önlediler. Memleket hayrına, ülke yararına ve en çok da gençlerimizin geleceği adına böyle bir okuma hamlesi başlatabilirler. Bunu ilk olarak Başbakanımızdan bekliyoruz. Mesela Mehmed u00c2kif'in, Yahya Kemal'in, Necip Fazıl'ın, Peyami Safa'nın, Ali Fuad Başgil'in, Tanpınar'ın, Samiha Ayverdi'nin, Nurettin Topçu'nun, Tarık Buğra'nın, Cemil Meriç'in, Erol Güngör'ün, Sezai Karakoç'un, Nuri Pakdil'in eserleri toplantıların sonunda hediye edilebilir. O zaman katılımcılar, konuşmalarını dinledikleri siyasetçilerden aldıkları bu armağanlarla gönül dünyalarını ve fikir alemlerini daha da zenginleştirecekler. Yazılarımda kitaplardan bahsetmeden duramam. Siyaset yazarken bile kitabın hatırı büyük. Madem ki kitaplardan söz ediyoruz öyleyse Dergah Yayınları'ndan çıkan yedi eseri duyurayım. Kitaplar çok, tanıtımlar da mecburen kısa olacak.
Vitrinde Olmak: Mustafa Kutlu'nun eseri. Yazarımızın eserlerini okuyup da beğenmeyen yok. Gönül dilini ustaca kullanan Mustafa ağabeyimiz, bugün okunuyor, ama yarın daha çok okunacak. Zira anlattıkları, bizim hikayemiz.
Mehmed u00c2kif Kalabalıklarda Bir Yalnız Adam: Bana, "İstiklal Marşı şairimizi bugün kim yazabilir?" diye sorsalar tereddüt etmeden "Orhan Okay Hoca." derim. Neden? Çünkü onun ruh iklimine ve inanç atmosferine en yakın hocalarımızdan biridir de ondan. Büyük u00c2kif'i Orhan Hocadan okumalı.
Ahmet Mithat Efendi ve Edebiyat: Ahmet Mithat Efendi büyük, bereketli ve coşkun bir hazine. Bu velut müellifin eserlerini Dergah neşrediyor. Sait Beyefendi Hazretlerine Cevap, külliyattan biri. H. Harika Durgun da Ahmet Mithat Efendi ve Edebiyat isimli eseriyle Hace-i Evvel'in edebiyata bakışını gözler önüne seriyor. Bu inceleme vesilesiyle, romancımızın yazılarından hareketle edebu00ee düşüncelerini bir arada görmek mümkün.
Hayata Su00fbfu00ee Gözüyle Bakmak: Bazı isimlerin telaffuzu, eserlerine okuyucuların itimadını ve itibarını sağlar. Prof. Dr. Süleyman Uludağ bu eserini İnsan-İslam-İrfan ekseninde kaleme almış. Yazar, bir Müslümanın günlük hayatındaki pek çok mesele hakkında büyük su00fbfu00eelerin görüş ve yaşayışlarını okuruna sunuyor. Hüseyin Vassaf'ın Tasavvufu00ee Şiir Şerhleri (Feyzü'l Kemal ve Mir'atü'l- Kemal) isimli eseriyle Muzaffer Ergür ve Adalet Çakır'ın birlikte hazırladıkları Külliyat-ı Hazret-i Hüdayu00ee adlı eser de Dergah'tan kütüphanelerimize taşındı.
Teklifimi hatırlatıyorum: Siyasu00ee konuşmaların yapıldığı salonlarda dinleyicilere kitap hediye edilmeli. Bu zarif ve anlamlı armağan, toplumumuzun ufkunu açacak. Uygulayacak kahramanlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum.