GENÇLİK VE İNTERNET
Dünya hakikaten küçüldü. Artık bilgi çağı, internette parmaklarımızın altındadır. Bugün internet başlıca araştırma aracı haline gelmiştir. Mesela yeni otomobillerin tipini, özelliklerini ve fiyatını mı merak ediyoruz: Tarayıcıdan girdiğimizde yüzlerce web, üstelik görüntülü olarak vermektedir. İnternet sayesinde araştırma yapmak için kütüphaneye gitmeye gerek kalmamış olup, küçük bir gayret yeterli olmaktadır.
Tabii sadece bilgi almak için değil görüş ve düşüncelerimizi duyurmak, varsa ilmi faaliyetlerimizi tanıtmak için de internet elimizin altındadır. Açacağımız bir siteyle bunu yapabiliriz.
Ayrıca tekel medyasına da artık bağlı değiliz. İnternette faaliyet gösteren alternatif siteler bize yolsuzlukları, dönen dolapları, olayların perde arkasını cesurca göstermektedir.
Yine bilgisayar, insanları bir araya getiren alettir. Birbirlerinden ayrılmak zorunda kalanlar için büyük önem taşımaktadır. Mesela elektronik posta sayesinde uzaktaki yakınlarımızla kolayca haberleşiriz. Anında olan bu haberleşme, devamlı yer değiştiren ve uzakta yaşayan ailelere büyük kolaylık sağlamaktadır.
Her teknolojide olduğu gibi bilgisayarlar da bu faydalı amaçlar dışında kullanılıp zararlara yol açabilir. Ruh hekimi olarak sık rastladıklarım:
Bazı kişiler özellikle gençler, saatlerini hiç gereksiz "çet" leşmeyle geçirmektedir. Tanımadığı ibirilerine mesajlar atarak adeta yalnızlıklarını gidermektedirler.
Acaba internet, çağımızda kaybolan dostlukları ve insan iletişimimizi mi sağlamaktadır? Bu soruya maalesef kısmen evet diyebilmekteyim. Çünkü internetle bu şekil mesajlaşma daha çok maskeli olmaktadır.
- Çetleşmenin bir başka boyutu müstehcenlik tehlikesidir. Kişiler birbirini tanımadıklarından yakası açılmadık ifadelere ve küfürlere yer verebilmektedirler.
- Yine okulunu, ailesini, işini, ihmal edecek kadar bilgisayarın başında vaktini geçiren pek çok insanla karşılaştım. Baba çocuğundan, hanım kocasından, erkek karısından bu yüzden dertli olabilmekte ve boşanmaya varabilen tartışmalara yol açmaktadır.
- Gençlerin lüzumsuz, cinayet ve şiddet dolu bilgisayar oyunlarına dadanmaları ayrı bir felakettir. Kendi geleneklerimize, inanç ve düşünce sistemine zıt fikirler enjekte eden bu disketler farkında olmadan çocuklarımızı elimizden almaktadır.
Ne yapmalı?
İnterneti bizi geliştirmeye yardımcı hale getirelim diyorum. Bugün falanca ülkedeki mahalli gazeteleri bile evimize getiren, her türlü bilgiye ulaşmamızı kolaylaştıran bilgisayarı programlı ve hedefli kullanmalıyız.
Kitaptan vazgeçmemeli, internetle dengesini kurmalıyız. Televizyon seyretmeyi azaltarak vaktimizi daha çok kitaba ayırmalıyız. Çünkü televizyon zihnimizi tembelliğe alıştırır. Seyrederken ne hayalimizi çalıştırmamız ne de düşünmemiz gerekir.
Okul başarısızlığından dolayı muayene için getirilen çocukların ailesine ilk sualim televizyon ve bilgisayar oyunları olur. Genellikle çok zaman ayırdıklarını öğrenirim ve aileye hemen yasak yasakmalarını, zamanı kısıtlamalarını öneririm. Çünkü bunların karşısında vakit geçirenlerin ders çalışmaya, öğrenmeye zaman ve istek bulamadıklarını bilirim.
Evet, bilgisayar ve internet asrın harikalarıdır. Ancak yerinde ve dozunda kullanmasını bilirseku2026
-