Genç Girişimci İstisnası
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Fatih Kaya ile Genç Girişimci İstisnasını konuştuk..
10/02/2016 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 Sayılı Kanun 1.maddesiyle Gelir Vergisi Kanunun (GVK) mülga mük. 20.maddesi yeniden düzenlenmiş ve şartları taşıyan genç girişimcilerin üç vergilendirme dönemi süresince her vergilendirme dönemi için ayrı ayrı Gelir Vergisi 2.dilimine (2024 yılı için 230.000 TL) kadar olan kazançları gelir vergisinden istisna tutulmuştur. 01/06/2018 Tarihinden itibaren söz konusu Genç Girişimci istisnasından yararlananlara 5510 Sayılı Kanunun 81/1-k maddesiyle 1 yıl süreyle SGK prim teşviki (BAĞ-KUR desteği) imkânı da sağlanmıştır.
İSTİSNADAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
1-Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettiren,
2-Mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşınıdoldurulmamış olmak (diğer bir ifade ile otuz yaşından gün alınmamış olmak),
3-Tam mükellef gerçek kişiler (GVK’nın 3. ve 4.maddesi kapsamında olanlar), diğer şartları da sağlamaları halinde genç girişimci istisnasından yararlanabilirler.
İSTİSNADAN FAYDALANMA ŞARTLARI?
1-İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
2-Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
3-Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıylabu maddedeki şartları taşıması,
4-Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
5-Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması taşısalar dahi, ortakların hiçbiri bu istisnadan yararlanamaz.
Genç Girişimci Desteklerinden Faydalanmak Nereye Başvurulur?
Genç girişimci desteklerinden yararlanmak için öncelikle Dijital Vergi Dairesi üzerinden ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurulur. Başvuru sonucunda gelen onay yazısı Bağkur teşviki için SGK müdürlüğüne götürülerek teslim edilir.
Genç Girişimci Destekleri Ortalama Ne Kadardır?
Vergi Desteği: Genç girişimcilik kapsamında bir şahıs işletmesi kurduğunuzda 3 takvim yılı süre ile her yıl belli bir tutara kadar karınız üzerinden gelir vergisi tutarını ödemiyorsunuz. Bu tutar 2024 yılı için 230.000 TL. Bu sayede 40.500 TL gelir vergisi ödemek zorunda kalmıyorsunuz.
Bağkur Desteği: Genç girişimcilik kapsamında bir şahıs işletmesi kurduğunuzda 12 ay boyunca Bağkur primleriniz hazinece karşılanıyor ve prim ödemenize gerek bulunmuyor.
Ödenmeyecek Bağkur primi yıllık 70.958,88 TL olup;
Toplamda genç girişimci olmak 2024 yılında size 111.458,88 TL tasarruf sağlıyor.