Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2429.81
BIST 100
9801.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Kasım 2022

Gelmiş geçmiş en tartışmalı Dünya Kupası Katar'da başladı

Futbolseverlerin en büyük bayramı olan Dünya Kupası, Körfez ülkelerinden Katar’ın ev sahipliğinde 20 Kasım’da görkemli bir açılış töreniyle yapıldı.

Dünyanın en büyük küresel spor etkinliği olan ve dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası Katar’ın Doha kentinde, yoğun eleştirilerin gölgesinde başladı.

Katar, nüfus yapısı, ekonomisi, emek gücü ve köksüz spor geçmişiyle bugüne kadar büyük turnuvalara ev sahipliği yapan ülkeler arasında özgün bir yere sahip. Ancak bu özgünlük, mega spor organizasyonlarının tüm yan etkilerinin daha da abartılı bir şekilde yaşanmasını beraberinde getirdi.

Coğrafyasıyla, kültürüyle futbolla ilgisi olmayan küçücük bir ülkede absürt bir zamanda düzenlenen dünya kupası için bu ülkeyi seçen kurula ‘neden, niçin, acaba!’ gibi soruları sorduklarını biliyoruz. Belki de cevabı açıktır. “Çok zengin bir ülke iseniz, parasını verir “Dünyanın en prestijli turnuvasını ülkenizde yaparsınız. Gerisi de züğürtün çenesini yorar veya hazımsızlık ve çekememezlik ile yıpratılır.

Çöl hayatını ve inci yetiştiriciliği ile geçindikleri günleri çok geride bırakan Katar, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyor.

2010 yılında dünyadaki pek çok insan tarafından muhtemelen haritada konumu dahi bilinmeyen ve ziyaret edilmesi düşünülmeyen Katar, tüm dünya kamuoyu tarafından tanınmak ve çeşitli ülkeler ile ilişkiler ortaklıklar kurmak; yani itibar, yumuşak güç, marka bilinci oluşturmak, ulusal güvenliğini sağlamlaştırmak ve Körfez’deki jeopolitik konumunu güçlendirmek istiyor. Geçen süreç boyunca kısmen de olsa bu isteklerinden bazılarını gerçekleştiren Katar, Dünya Kupası ile görünürlüğünü daha da artırmayı ve statüsünü iyileştirmeyi hedefliyor.

Ayrıca modern ve gelişmiş bir ekonomi hedefine doğru ilerleyen Katar, 2010-2022 yılları arasında gerçekleştirdiği yatırımlar ile ekonomik kalkınmayı, yeni iş olanakları yaratmayı, bölgeye yeni yetenekli profesyonelleri çekmeyi ve turizm faaliyetlerini artırmayı hedefliyor. Tüm bu yatırımların meyvesi olarak Katar’ın, 2022 Dünya Kupası’ndan 17-20 milyar dolar arasında bir gelir elde edeceği tahmin ediliyor. Katar’ın bu hedeflerine ulaşması imkânsız değil. Çünkü böylesine yatırımlar bir dalgalanma etkisi yaratarak sonraki yıllarda da ülke ekonomisine sağlayacağı büyük katkı ile sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecektir.

Turnuva sorunsuz bir şekilde ilerlerse, Katar’ın daha fazla spor etkinliklerine ev sahipliği yapması için tercih edilen ülkelerden biri olmasının yolunu açacaktır. Bu ise Katar’ın spor sezonları başlangıcında takımlar için eğitim ve rehabilitasyon merkezi olmasını sağlayabilir.

Tüm bunların gerçekleşmesi durumunda Katar, kendisini Orta Doğu’da spor ve eko-politik merkez üssü olarak kalıcı bir miras bırakacak şekilde konumlandıracaktır.

Dünya kupası tarihinde ki, en tartışmalı ve ezber bozan turnuvanın ev sahibi Katar, açılış programında, takdirleri ve dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. Batı dayatması ve özentisi olmadan kendi inancını ve kültürünü temsil etme gayretinde bulundu. Turnuva açılışın da küçük çocukların okuduğu “RAHMAN” Suresini okumalarıyla başladı. ABD’li ünlü oyuncu Morgan Freeman ve fiziksel engelli genç, Hucurât Suresi 13. ayeti okudu. Seçilen ayet ve süre çok anlamlıydı.

“Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi soylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en üstününüz en çok takva sahibi olanınızdır. Allah bilendir, haberdar olandır.”

Katar’ın turistik ve ticari merkezlerinden İnci Adası’ndaki çeşitli noktalarda bulunan panolara hadisi şerifler ve İngilizce çevirileri asıldı. Panolarda, “Her iyilik bir sadakadır.”, “Yarım hurma bile olsa kendinizi (sadakayla) ateşten koruyun, o da yoksa güzel bir söz söyleyin.”, “Merhamet etmeyene merhamet edilmez.” hadisi şerifleri paylaşıldı

Katar, Dünya Kupası için dünyanın dört bir tarafından ülkelerine gelmiş olan taraftarlara, kendi inanç ve kültürlerinden taviz vermeden kural ve yasaklarıyla şimdiden unutulmayacak tarihi bir organizasyon oldu.

Spor sadece skor değildir. Bazen siyaset, bazen ticaret, bazen tanıtım bazen de tebliğ olabiliyor. Dünya Kupası’nın galibi kim olacak bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama kesin olan bir galibiyet varsa, oda Katarın tüm dayatmalara attığı golü olabilir.