Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2479.95
BIST 100
9597.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Gaziantep'te konaklama tesislerinde

Pazar günü başbakanımızı karşılamak üzere Gaziantep İslahiye ve Nizip'teki Suriyelilerin kaldığı konaklama tesislerindeydim. İsmi bile hoş. Ülkemiz Suriye'deki zulümden ülkemize sığınan Suriyelileri misafir kabul ediyor.

İslahiye'deki kampta yaklaşık 10 bin kişi kalıyordu. Nizip'te de bir o kadar.

Bu çadır kentlerinde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme hizmetleri veriliyordu. Suriyeli misafirlerden daha rahat iletişim kurulabilmesi amacıyla 14 kişilik bir temsil heyeti oluşturulmuştu. Ayrıca misafirlerin kendi aralarında belirlediği 47 muhtar yemek dağıtımı ve benzeri konularda yönetime yardımcı olmaktaydı. Günde üç öğün sıcak yemek verilmekteydi ve diğer zaruri ihtiyaçları karşılanmaktaydı. Suriyeli öğretmenler kendi müfredatları doğrultusunda eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmekteydi. Kreş dahi vardı. Sağlık Bakanlığı tarafından sahra hastanesi kurulmuştu. Hastaların ilaçları ücretsiz olarak karşılanmaktaydı. Çeşitli beceri ve yetenek kursları açılmıştı. Sadece İslahiye'deki tesiste 6 mescit mevcuttu.

Verilen rakamlara göre ülkemizdeki konaklama tesislerinde kalan Suriyelilerin sayısı 150 bini bulmuştu. Ancak kendi imkanlarıyla bir yere sığınan, akraba ve yakınlarının yanında kalanlarla birlikte bu rakamın çok daha büyük miktarlara ulaşacağı tahmin edilmekteydi.

Konaklama tesislerin seviyesi uluslararası standartların üzerindeydi. Temiz, bakımlı, misafirlerin her türlü zaruri ihtiyacının karşılandığı bu tesisler ülkemizin yüz akıydı ve Türkiye'nin büyüklüğünü gösteriyordu.

Başbakanımız Nizip Konaklama Kampı'nda Suriyeli misafirlere konuşma yaptı:

"Bu topraklar sizin kardeşleriniz toprağıdır. Siz kardeşlerinizin yurdunda, kendi evindesiniz. Ekmeğimizi, çadırımızı, battaniyemizi sizinle paylaşıyor olmanın iftiharı içindeyiz. İnşallah Suriye'de güvenlik sağlanıncaya kadar, sizler gönüllü olarak dönmek isteyinceye kadar başımız ve gözümüz üstündesiniz. "

Yine başbakanımız Suriye'de zalim Esed rejiminin 60 bin kişiyi katlettiğini, 600 bin Suriye vatandaşının Suriye dışına göç etmesine sebep olduğunu anlattı. Suriyeli misafirlerin oldukça coşkulu olduğu, duygulu anlar yaşadıkları görüldü.

Başbakanımız konaklama tesisindeki konuşmadan sonra kampı gezdi, Suriyelileri dinledi ve onlarla fotoğraf çektirdi.

Başbakanımız aynı gün içerisinde Nizip'te hakla seslendi, açılışlar yaptı ve akşam nikah şahidi oldu. Ondaki enerjiye ve gayrete hayran olduk. Rabbim ona sağlık, dinçlik versin.

Gaziantep'ten mutlu ve gelecekten ümitli olarak ayrıldık.