Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Şubat 2022

'Gaz' Koridoru

Avrupa, doğal gazı Rusya’dan alıyor. Rusya kızıp da vanayı kapatıyorum derse; yahut İran’ın Türkiye’ye yaptığı gibi ‘boru hattında arıza çıktı’ deyip bir haftalığına gaz akışını kesse, Avrupa ülkelerinin sanayisi durur, halkı kış kıyamette şaşkın ördeğe döner.

Rusya’dan Avrupa’ya ulaşan boru hatları Ukrayna üzerinden geçiyor. Rusya asırlar boyu Ukrayna’yı hep kendi toprağı olarak gördü. Ukraynalılar son yıllarda Batı’ya yaklaşınca Rusya’dan yaramaz çocuk muamelesi görmeye başladı.

‘Sovyetler Birliği Genel Sekreteri’ olarak adlandırılan modern Rus Çarları böyle bir ihtimali akıllarının ucundan geçirse, Ukrayna’dan hiçbir hat geçirmezlerdi. Onlar milletleri harmanlamanın peşindeydi. Azerbaycan’a bir fabrika açtıklarında 2 bin işçi alınacaksa binini Azeri erkeklerinden seçiyor, kalan bini için Ukraynalı genç kızları getiriyorlardı.

Özbekistan’da üretilen pamuk için Kazakistan’da iplik fabrikası kuruyor, kumaş fabrikasını Rusya’da, tekstil atölyelerini Belarus’ta inşa ediyorlardı. Bağımsızlığını ilan eden eski Sovyet cumhuriyetleri onun için hâlâ birbirlerine ihtiyaç duyuyor.

***

Geçen hafta Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı’nın konuğuydu. Joe Biden, Rusya’nın bir taşkınlık yapması durumunda ‘Kuzey Akım 2’ gaz boru hattını çalıştırmayacaklarını söyledi. Olaf Scholz ise lafı eveledi, geveledi ama onay vermedi.

ABD, Almanya’yı uzak bir eyaleti gibi görüyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanlara askeri kısıtlamalar getirildi. Almanya’da ABD’nin çok sayıda askeri üssü ve güçlü bir ordusu var. ABD elçisi müstemleke valisinden farksız; sözü Almanya Şansölyesi kadar geçerli…

Böyle olunca da Rusya, Almanya’ya doğrudan gaz akıtacak olan ‘Kuzey Akım 2’ boru hattını yapıp bitirdiği halde ABD’nin izni olmadığı için çalıştıramıyor. Rusya, Ukrayna’ya askeri harekât başlatsa en fazla zarar görecek olan gazı kesilip, muazzam bir göçmen akınına uğrayacak olan Avrupa ülkeleri olacak.

Ukrayna NATO’ya girmesin diye Rusya, Donbas bölgesinde bağımsızlını ilan eden iki bölgeyi Kırım gibi ilhak etmedi. NATO çatışma ve iç karışıklık yaşayan ülkeleri üye yapamıyor. Ukrayna iç savaşında şu anada kadar 14 bin kişi hayatını kaybetti.

***

Tüm bu veriler dikkate alındığında Ukrayna düğümü İstanbul’da çözülecek gibi duruyor. Makron Türkiye’den önce şansını denedi, komedi programları ve sosyal medyanın diline düştü. ABD, Katar’ı, Cezayir’i, Azerbaycan’ı yokladı ama hiçbirinden Avrupa için gaz sözü alamadı. Takdir-i İlahi, bir kez daha boru hatları geçiş güzergâhındaki Türkiye’ye mecbur kaldılar.

Türkiye, on yıllardır enerji geçiş güzergâhı olmak istiyordu, oldu da… Anadolu adeta gaz ve petrol boru hatları ile örüldü. Rusya’dan Türkiye’ye üç ayrı boru hattıyla gaz geliyor. Ukrayna üzerinden gelen hat, Mavi Akım ve Türk Akımı…

İran ve Azerbaycan’dan gelen boru hatları aktif durumda... Bunlara Türkmen, Kazak ve Irak hatları da eklenecek. Musul ve Kerkük’ten çıkarılacak gaz İskenderun’a akıtılacak. İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması için görüşmeler yapılıyor. Devamında Karadeniz ve Akdeniz’den çıkarılacak Türk gazı var.

Bu durumda ABD ve Avrupa ülkeleri Türkiye’ye mecbur olmasın da ne yapsın? Sizce de Enfâl Suresi’nin 30. ayeti bir kez daha hayata geçmiyor mu?