Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.29
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Şubat 2021

Gara Harekâtı'nın perde arkası

Türkiye, yaklaşık kırk yıldır içeride ve dışarıda terörle mücadele ediyor. PKK’nın asıl merkezleri Türkiye sınırı dışında. Birçok bölgeye yerleşen TSK bir yandan Kandil’i sıkıştırıyor, öte yandan Sincar-Suriye hattını kontrol altında tutmaya çalışıyor. 2019 yılından itibaren Kuzey Irak’ta yürütülen Pençe-Kaplan operasyonu PKK terörünü kritik bölgelerden geri çekilmeye zorladı. Türkiye’nin zaman zaman Suriye ve Irak’ta PKK’nın üst düzey liderlerine yönelik nokta operasyonları devam ederken sürpriz baskın harekâtlar da gündeme geldi. TSK’nın artan kabiliyetinden sonra sınır ötesi operasyonlar da hızlandı. Bu artık stratejik bir değişiklikti. Yeni konsept ve paradigma; “Savunma stratejisinden ziyade taarruz, kaynağından kurutma stratejisidir.” Efsaneleşen, ulaşılmaz denen, yüksek rakımlı ve zorlu dağlar artık TSK’nın kontrolü altında.

****

Son dönemde Türkiye’nin terörle mücadelede artan etkisi söz konusu. Irak da olduğu gibi Suriye’deki PKK’nın varlığına önemli darbeler vuruluyor. Türkiye bir yandan PKK’yı sıkıştırıyor diğer yandan da örgütü sınırdan uzak tutuyor. Türkiye’nin 2019 yılı öncesi ve sonrasında terörle mücadele yönteminde çok fark var. Türkiye yıllar içinde harekât alanlarını da genişletti. Türk Silahlı Kuvvetleri önceleri sınır içi ve sınır ötesinde sınırlı alanları kontrol edebilirken şimdi durum daha da değişik. TSK’nın farklı birimleri, Irak içlerine yaptıkları operasyonlar sonrası geri dönmüyor. Belli sayıdaki birlik o alanda kalıyor. PKK’nın harekât kabiliyetini sınırlıyor. Daha öncesi icra edilen operasyonlarda genelde belirlenmiş bir hedef veya ilerleme sınırına kadar belirli bir bölge ele geçirilir ve bölge her açıdan temizlenirdi. Ve ardından geri kalan unsurlar geri çekilirdi.

****

Türkiye, Irak ve Suriye üçgenindeki gelişmeler Ağustos 2020’den sonra hızlandı. Geçen yıl Haziran ayında itibaren Kuzey Irak’ta yürütülen operasyonlar PKK’yı kritik bölgelerden geri çekilmeye zorladı. PKK daha düz bölgelere geri çekilmeye çalışırken, Kandil ve Sincar hattında sıkışmalar yaşadı. Türkiye’nin askeri baskısı giderek artarken uluslararası alanda da yeni gelişmeler söz konusu. Çok yönlü mücadele PKK üzerinde giderek artan ağır bir basınç oluşturuyor. Kışın zor şartlarında dahi durmaksızın bir terörle mücadeleye şahitlik etmekteyiz. Artık PKK’nın terör ve eylem amaçlı yurt dışına sızma kabiliyeti son dönemdeki operasyonlardan sonra yüzde 90 azaldı. Türkiye artık girdiği alanlarda geçmişten farklı olarak geri çekilmiyor. Alan kontrolü sağlayarak kalıcı bir varlık haline geliyor. Üsler ve üsler arasında bağlantı kurularak, kalıcı güvenlik bölgeleri oluşturuluyor.

****

Irak’ın Kuzeyi, uzun süredir PKK’nın yaşam alanlarından biri. Kandil’den başlayarak dağlık ve düzlük alanlarda birçok kamp ve sığınak olmak üzere barınma alanları bulan PKK, artan baskılar sonrası bu alanları giderek kaybediyor, eskisi gibi rahat hareket edemezken sürpriz operasyonlarla da karşı karşıya kalmaya başladı. Tıpkı “Gara” operasyonu gibi. İlk kez bu türden bir harekât düzenlendi. Gara bölgesi, Türkiye sınırından 40 km aşağıda. Karadan ikmal imkânları kısıtlı. Etrafı engebeli ve zor bir coğrafya. PKK’nın 40 yıla yakındır sağlık, eğitim ve lojistik alanı olarak kullandığı en önemli üslerden birisi. Burayı ele geçirmek, uzun vadede burayı elde tutmak önemli. Tabi ki bu büyük bir askeri yığına da gerektiriyor. TSK ilk kez kendine özgü böyle bir operasyon düzenledi. 50’den fazla hedef hava harekâtıyla başarılı bir şekilde tahrip edildi. “Belirli bölgelere indirme yapma, imha etme ve ardından toparlanma alanlarına geri dönme” şeklinde.

****

Geçen yılın Ekim ayında Bağdat- Erbil arasında PKK’nın Sincar’dan çıkarılmasını öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Sincar bölgesi, Irak’la Suriye arasındaki PKK’nın önemli geçiş noktalarından birisi. Kandil’den başlayarak Irak-Suriye arasında köprü işlevi gören bu yerin önemi daha da arttı. Türkiye, buraya zaman zaman operasyonlar düzenledi. Hem Kürt yönetimine hem de merkezi yönetime bölgenin kontrol edilmesine yönelik çağrılarda bulundu. Irak merkezi hükümetinin yıllardır buralarda denetimi yok. Ancak Suriye’de belli bölgelerin YPG’nin kontrolüne geçmesinden sonra Sincar daha da önem kazandı. Çünkü PKK, Kandilden bağlayarak Sincar’ı bir geçiş noktası olarak kullanıyor. Türkiye son dönemlerde yaptığı başarılı operasyonlarla işte bu kritik hattı ve bağlantıyı kesmeye başladı. Gara ve Sincar dağını kontrol eden o bölgedeki bütün geçişleri de kontrol edebiliyor.