Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Haziran 2021

G20 ülkesi Eğitim Bakanları toplantısında hangi kararları alındı?

Aralarında Türkiye’nin de olduğu G20 üyesi ülkeler geçtiğimiz salı günü dönem başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde Katanya kentinde toplandı. Genellikle toplanma amacı siyasi konular olduğu şeklinde tarihsel hafızamızda yer edinse de bu sefer ezberler bozulmuş gibi eğitim teması üzerine toplanılmıştı. Toplantıda Eğitim Bakanları bir araya geldi. Türkiye’yi ise Roma Büyükelçisi Ömer Gücük Bey temsil etti. Yeri gelmişken Ömer Bey’i tanımayanların internetten özgeçmişine bakmalarını öneririm. Baktığımda, o kadar donanımlı ve bürokratik olarak onlarca görevde yer almış, birkaç yabancı dil bilen birinin bu toplantıya Bakanlığı temsilen katılması önemli.

Toplantı sonrasında yayınlanan sonuç bildirgesine bakıldığında “G20 ülkeleri olarak eğitimin, ekonomik büyümede, sosyal eşitlikte temel rolünü değerlendirmek üzere bir araya geldik. Mevcut küresel krizden çıkış için eğitimi siyasi gündemin merkezine koymanın önemini kabul ettik” ifadeleri yer alıyor.

Bu toplantıyı yukarıya alıntıladığım sonuç bildirgesindeki iki ifade nedeni ile önemli buluyorum. Birincisi; ekonomik büyümede ve sosyal sınıflar arası eşitlikte eğitimin rolünün ne olduğunu değerlendirmeleri… İkincisi: Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizden, pandemiden kurtulmak için, eğitimi siyasi gündemin merkezine koymanın önemli olduğu konusunda tüm katılımcı ülkelerin hemfikir olması ve bu yönde bir çaba içerisinde olmaları…

Eğitim her ne kadar sosyal, bilimsel, yönetimsel bir süreç olsa da, eğitim sorunlarının siyasetçiler tarafından ve siyaset kurumunun eliyle çözülmeye çalışılmasını önemsememiz; eğitim sorunlarının eğitimciler eliyle çözülmesinin çok daha güç veya imkansız olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle “ikincisi” diye yazdığım madde eğitimciler adına hayati derecede önemli.

Yanılmıyorsam aynı zirve daha önce 27 Haziran 2020 tarihinde de bir araya gelmiş ve Covid-19 salgının kaliteli eğitime erişimi engellediğini ve eğitimin sürekliliğini sağlamak için salgının eğitim sistemleri üzerindeki etkisini hafifletmeye yönelik kararlar almışlardı. Dünkü toplantıda, tekrardan aynı kararlar yinelenerek, salgının eğitim üzerindeki etkisinin hafifletilmesi gerektiğini ve bu yönde çalışmalar yapılması ve bu çalışmaların siyaset gündemine sokulması gerektiği yönünde kararları yinelemeli güzel ama tabii ki uygulamadaki sonuçları çok daha önemli.

G20 üyesi ülkelerin bundan sonraki süreçte eğitimi daha çok dert edineceklerine inanıyorum. Bu bağlamda umuyorum ki daha sık bir şekilde bir araya gelirler. Eğitim teması üzerine düşünecekleri, üretecekleri, hayata geçirmeye çalışacakları fikirleri olmasını ve bu fikirlerin eğitim sorunlarına çözüm olmasını ümit ediyorum.

Yabancı basını taradığımda birçok ülkede birçok dilde bu toplantının haber yapıldığını ama ülkemizde bir iki internet sitesi dışında henüz ben bu yazıyı yazarken haber yapılmadığını görünce üzüldüğümü ve güzide basınımızın eğitime yabancı kalmasını hazmedemediğimi de ifade etmeliyim.

Eğitimcilerin tek başlarına çıkıp salgını bertaraf edip kaliteli eğitim sunmaları tek başlarına oldukça zor. Bunun için siyasetçilerin destekleri önemli. Siyasetçilerin alacakları eğitime dair her bir karar, uygulamada eğitimcilerin elini rahatlatabilir, onların pratikteki eğitimsel çabalarını güçlendirebilir. Bu nedenle siyasetçilerin özellikle şu pandemi döneminde eğitimi daha çok gündemlerine almaları, salgının eğitim üzerindeki hafifletici etkileri üzerine görüşmeler gerçekleştirmeleri, kararlar almaları ve bu kararları bir an evvel uygulamaya geçirmeleri gerekiyor. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimi gündemine aldığı ve geceli gündüzlü çalışıp fikirler ürettiğine şahit oluyoruz. Oysaki eğitim bütün bir toplum olarak hepimizin sorunu; muhalefetin de, STK’ların da, yerel yönetimlerin de, dernek ve vakıfların da… Baktığımızda bunlardan kaçı eğitimi sahipleniyor, eğitime dair kaygılar taşıyor, üretiyor, fikir öneriyor, bakanlığa yardımcı oluyor? Cevabı kamuoyunun vicdanına, takdirine bırakıyorum.

Eğitimi karanlık günlerden kurtarıp aydınlık günlere kavuşturacak olan siyasetçilerin adı, eğitimciler nezdinde bir tarih boyunca hayırla yad edileceğini de bir kenara not edelim.

Yüz yüze eğitimde maskesiz günlere kavuşmak dileği ile…