G-20 ZİRVESİ TOPLANIYOR
G-20 liderlerinin 10.toplantısı 2015 yılında dönem başkanlığını üstlenen Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün Antalya Belek'te düzenleniyor.
G-20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor.
Bu ülkeler küresel ekonominin yüzde 85'ine, global ticaretin yüzde 80'ine sahip.
Zirvede başta işsizlik olmak üzere ekonomik ve mali sorunlar ele alınacak.
Ayrıca enerji güvenliği, iklim değişikliği, yoksullukla mücadele, gıda güvenliği gibi alanlar da gündemde yer alıyor.
Türkiye'nin iki gün sürecek bu büyük uluslararası organizasyondan yüzünün akıyla çıkmasını diliyoruz.
ASGARİ ÜCRET ARTIŞI NELERİ ETKİLİYOR?
Yeni yılda 300 lira yükseltilerek net 1.300 lira olacak olan asgari ücret, sadece asgari ücretle çalışan 5 milyon kişiyi ilgilendirmiyor, dolaylı ve dolaysız pek çok alanı da etkiliyor. İlk aklımıza gelenler şunlar; bütün çalışanlara uygulanan asgari geçim indirimi, sigortalıların borçlanma tutarları, işsizlik ödenekleri, Genel Sağlık Sigortası kapsamında olanların ödeyecekleri sigorta primleri, SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girenlere devletin ödediği katkı payı.
Asgari ücretteki artış bu sayılan kalemlere doğrudan yansıyacak.
İlaveten olumlu ve olumsuz şu dolaylı etkileri de olacak.
İstihdam maliyetleri artacak, daha az işçi çalıştırılacak, asgari ücretin altında çalışmaya razı Suriyeli işçiler tercih edilecek, ücretler genel seviyesi yükselecek, kayıt dışılık yaygınlaşacak, piyasa hareketlenecek, iç tüketime dayalı büyüme ivme kazanacak, vergi ve sigorta prim gelirlerinde artış yaşanabilecek,ihracatçının rekabet gücü zayıflayacak.
İşverenler, asgari ücret artışının getirdiği yükün hafifletilmesi için gelir vergisi ve sigorta priminde indirim istiyorlar.
Haklıdırlar.
Çalışanın eline 1.300 lira geçecek ama işverenin cebinden vergi ve sigorta primi adı altında 650 lira daha ek bir para çıkacağından kendisine maliyeti 2 bin lirayı bulacak.
Kesintiler toplamının net ücretin yarısını bulması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır, indirim talepleri değerlendirilmelidir.
Ancak mali disiplinin korunması da önemli.
Dengeyi iyi kurmak gerekir.
Şunu da hatırlatalım; asgari ücret 1,300 liraya çıksa da yine açlık sınırının altında kalacak.
1 MİLYON 52 BİN KİŞİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ
Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı, bu yıl Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 1 milyon 52 bin kişiye ulaştı.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Eylül 2015 Raporu'na göre, bu yılın Ocak-Eylül döneminde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı 2014'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 10 arttı ve 558 bin kişiye yükseldi.
Borcunu ödeyemeyenlerin sayısındaki artış bankacılık sektörü için risk oluşturuyor.