Future Ways Of Travelling
Yazımızın başlığı New York Times’dan, NYT tam sayfa olarak yer verdiği İstanbul Havalimanı’nın tanıtımı için kullanmıştı.
Neden mi bu başlık?
Az sabır!
Her seçim öncesi partiler seçmenleri kendi saflarına çekmek için olmadık vaatlerde bulunurlar:
“İktidara gelirsek her vatandaşa asgari ücret kadar maaşa bağlayacağız!”
Bir diğeri, “İktidara gelirsek devlete borcu olanların bütün borçlarını sileceğiz.”
Birileri de nasıl olsa iktidara gelemeyeceğini bildiğinden olsa gerek, “Konya Ovası’na deniz getireceğim” bile demişti.
Hiçbir güvenirliği olmayan, bol keseden atanlar için, “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” Atasözü müthiş bir cevap niteliğindedir.
Hatırlayanınız vardır, 2011 seçimleri öncesi açıklanan CHP’nin seçim bildirgesi çok tartışılmıştı.
22 Nisan Cuma günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu basın açıklamasıyla seçim bildirgesini kamuoyuyla paylaşmıştı. Ancak Cuma günü, namaz saatinde, Türkiye seçmeninin ekseriyetinin izleme imkânı bulamayacağı bir vakitte açıklanan seçim bildirgesi bir iletişim ve organizasyon skandalı olarak tarihe geçti.
Aynı tarihlerde AK Parti de 2011 seçim beyannamesini açıklamıştı. Akılları baştan alan 2023 hedeflerinin yer aldığı o beyannamenin AK Parti’nin seçim zaferine büyük katkısı olmuştu.
Kanal İstanbul, Akkuyu Elektrik Santrali, Osman Gazi Köprüsü, 3. Havalimanı…
2023 yılına kadar, yani Cumhuriyetin 100. yılına kadar bitirilmesi planlanan bu devasa projeler hakkında çok şey söylendi. Kimileri “Boş vaatler” dese de işin ciddiyetini fark edenler “düğme merkezi”nin harekete geçmesini istediler.
Uzatmayayım, Gezi olayları sürecinde dile getirilen “3. Köprü, 3. Havaalanı, elektrik santrali istemiyoruz” talebinin bilhassa Almanlardan geldiğini anlamış isek meramımız anlaşılmıştır.
Önceki gün, 29 Ekim 2018 günü, yani Cumhuriyetimizin 95. yılında dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı hizmete açıldı. Dost, düşman dünyanın gözü bu açılıştaydı. 50 civarında ülkenin başkanları, başbakanları ve bakanlarının katılımıyla hizmete açılan ve bölgenin hava, kara ve deniz trafiğinin seyrini değiştirecek İstanbul Havalimanı, dünyanın en ileri teknolojisine sahip olup Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerindendir.
Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi olan İstanbul Havalimanı şehrin trafiğini de rahatlatacaktır. Şehir içinde Atatürk Havaalanı güzergâhı İstanbul’un en işlek yollarındandır. Havaalanı dolayısıyla günün her saatinde tıkanan trafiğin bundan böyle rahatlayacağı muhakkak.
Evet, İstanbul Havalimanı hava taşımacılığında en önemli ve süre olarak en ekonomik transfer noktası olması hasebiyle merkeze oturmayı hak etmiştir.
Türkiye, İstanbul yeniden merkez ülke haline geldi. Hem hava ulaşımında hem de sonrasında kara ve deniz taşımacılığında Avrasya, Afro-Asya için daha rantabl olan İstanbul Havalimanı Türkiye için büyük ekonomik kaynaktır.
Türkiye için büyük bir kazanım olan İstanbul Havalimanı hakkında, “Ormanlık alan yok edildi, İstanbul’da su sorunu baş gösterecek” gibi olumsuz yaklaşım sergileyenlerin konuya hüsnü niyetle yaklaştıklarını söyleyemeyiz. Mesele orman ve su meselesi değil, mesele “AK Parti-Erdoğan başarmasın” meselesidir. Bu anlayışın bu ülkeye reva gördüğü şey, “Yeni bir şey olmasın, olursa da küçük olsun”dur.
Evet, 3. Köprü, Osman Gazi Köprüsü’nün ardından dünyanın en büyük havaalanı olan İstanbul Havalimanı. Şimdi sıra çalışmaları başlatılan Kanal İstanbul’da.
Hayırlı, kazasız, belasız, tasasız olsun.