Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Futbol ve psikoloji

03 Mart 2013'Te Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu tarafından bir ÇALIŞTAY yapıldı. İstanbul'da organize edilen toplantının evsahipliğini Prof. Dr. Ömer Taşer üstlendi (Ortopedist-Sağlık Kurulu Başkanı). Olgun ve seviyeli geçen çalıştayı sizlerle paylaşmak isterim.

Prof. Dr. Bülent Bayraktar (İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okul Müdürü) açılış konuşmasını yaptı. Sporda özellikle futbolda psikolojinin gerekliliğinden, bu alanda federasyondaki çalışmalardan söz etti. Bu alandaki zorluklardan, engellemelerden yakındı, beklentilerini sıraladı.

Toplantının başkanlığını Prof. Dr. Acar Baltaş yürüttü. Prof.Dr. Acar Baltaş spor psikolojisi alanında deneyimi ve birikimi olan bir kişidir. Kendisinin psikoloji alanında yazılmış kitapları mevcuttur. Gerek yazdıkları ile gerekse konferansları ile toplumu klinik psikoloji alanında bilinçlendirmiştir. Kişilik gelişiminde yazdığı makalelerde gençlere yön vermiştir. Spor psikolojisinin gerekliliğini kulüplere ve antrenörlere kabul etmeleri için çaba göstermiştir. Bu alanda bir hayli mesafe alındığı söylenebilir.

Toplantının planlamasını, temaslarını Mine Görgün ve ben birlikte yapma şansını yakaladık. Yazışmaları ve gerekli altyapıyı Serhat Onuk yaptı. Bu alanda çalışan kişileri ve kulüplerin bünyesinde görev yapanları davet ettik. Spor psikolojisi ve psikiyatrisi alanında yazılanları okuyup değerlendirdik.

Toplantıya Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Hülya Bingöl katıldı. Çocuk ve ergenlerin gelişiminden, onların psikolojik özelliklerinden söz etti. Çocuklardaki özgüven, özsaygı gerekliliğini ve bu alandaki çalışmaları dile getirdi. Almanya deneyimlerini ifade etti.

Dr. Dilara Demirpençe genç bir hekim olarak toplantıya katıldı. Bu da toplantının gençlere yönelik mesajının somut bir göstergesidir.

Prof. Dr. Kemal Özerkan: Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nda spor psikolojisi dersleri okutuyor. Hekim olan dostumuz spor psikolojisinin HİPNOZ ile ilişkisini dile getirdi. Uyku ve Hipnoz arasındaki münasebeti ifade etti.

Dr. Mahmut Kemal Gers (hekim) Kayseri'den gelerek toplantıya katıldı. Kayserispor'da hekimlik yapan meslektaşımız spor psikolojisi konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Toplantıda Prof. Dr. Turgay Biçer spor psikolojisinin klinik psikolojiden ayrı bir alan olduğunu dile getirdi. Altyapıdaki çocukların "keyif alma" döneminden söz etti.

Ali Ekber Düzgün Gençlerbirliği kulübündeki çalışmalarını, aile görüşmelerini anlattı.

Prof. Dr. Seyhan Hasırcı "sporda şiddet" konusu üzerinde özellikle durdu.

Önder Yurtgüven (Karabükspor) Almanya'daki uygulamalardan söz etti.

Prof. Dr. Gökhan Çobanoğlu Manisaspordaki uygulamaları anlattı.

Faruk Bozkır Trabzonspordaki uygulamaları dile getirdi.

Ersin Afacan futbolcular üzerindeki deneyimlerini anlattı.

Hülya Zambak Bursaspordaki çalışmalarını anlattı.

Ceren Tokdemir ve Ömer Ateş tek tek deneyimlerini anlattı.

İbrahim Eke travma psikolojisini anlattı.

Toplantı "spor psikolojisinin gerekliliği" konusundaki "fikir birliği" değerlendirmesiyle sona erdi. Bu toplantı konusu ve düzenlenişi itibarı ile bir ilkti. Tarihe not düşülmüş oldu.

HASIL-KELAM: "Psikoloji hayatın her alanına ve spora da girmiştir.