Futbol toplumsallaşmayı sağlayabilir mi?
Futbol ile ilgili düşüncelerimiz bellidir. Olumsuz olduğunu baştan belirtelim. Kitleleri uyutmak ve meşgul etmek için en önemli araçlardan birisidir. Sağlığa hiçbir yararı yoktur. Ana problemleri unutturmak için gençler arasında yaygınlaşan futbol önlenemez yükselişiyle toplumlara tepeden hitap etmektedir.
Bizim bu görüşümüzün hiçbir ağırlığı olmayabilir. Futbolun hem oynayanları hem de izleyenleri ile büyük kitleleri etkisi altına alıyor. Bu durum dikkate alındığında cemiyetteki önemi bugün çok büyük boyutlara ulaştığı rahatlıkla söylenebilir. Futbol, profesyonel veya amatör olsun, lisanlı ve lisansı olmayan sporcuları ile ülkemizde ve dünyada en çok yapılan spor dalıdır. Futbol diğer spor dallarının aksine popüler kültürün önemli bir ögesi durumuna getirilmiştir.
Bir sosyalleşme aracı olarak futbolun yerine bakalım. İnsan biyopsikososyal bir varlık olduğu için sosyal çevreye ihtiyaç duyar. Araştırmalar sosyalleşmenin insan hayatında çok geniş ve önemli bir yere sahip olduğuna işaret etmektedir. İnsanın dürtülerinin ve ihtiyaçlarının doyurulması gerekir. Bunların sağlanabilmesi için toplumsallaşmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Sporun işlevleri arasında saldırganlık dürtüsünün barışçı ve arındırıcı boşlama işlevi vardır. Spor yapan kişi bedenine yöneltmekten kurtulur. Tersine kişi dış dünya ile ilişki kurar. Bu, kişinin kendisine olan güven duygusunun artması demektir. Düzensizlikler, güvensizlikler zinciri spor sayesinde kırılır. Spor yapan kişinin zihni gevşer, kendini yaptığı işe odaklar ve devamlı hareket halinde olmayı arzular.
Futbolun popüler hale gelmesi günümüzde artmaktadır. Daha önceden zemin toprak, beton, çamur, kum olsa da oynanan futbol her yerde ve şartta oynanır duruma gelmiştir. İzlenmesi ve oynanması kolay olsun diye sentetik çim üretilmiştir. Son yıllarda kentlerde erkekler için Halı Saha modası yayılmıştır.
Halı saha "futbol oynamak üzere zemini halı vb. özel bir maddeyle kaplı ve etrafı tel örgü ile çevrili alan" olarak tanımlanmaktadır. Bu tesislerin çoğu özel kurumlar ve kişilerce işletilmektedir. Futbolseverler bu tesislere giderek, ara sıra da olsa özlemlerini gidermektedir.
Halı saha futbolu faaliyet ve sektör olarak büyümektedir. Büyük kentlerde halı saha futbolu yaygınlaşmaktadır. Halı sahalar her an hizmete hazırdır. İnsanların seyirci-taraftar kimliği ile içinde yaşadıkları spor etkinliklerine aktif biçimde katılımını teşvik eder. Seyirci futbol oynamak isterse sahaya iner, oynar. Erkekler "top oynayarak" saldırgan tavırlarını yumuşatabilirler.
Halı saha maçları sağlıklı-zinde kalabilmek, sosyalleşmek, arkadaş edinmek, streslerden kurtulmak için bir araç diye görülebilir. Halı saha maçları modern hayatın esiri olan erkekler için rehabilitasyon vasıtasıdır.
Sonuç: "Bize göre futbol spor değildir; olsa olsa bir gösteri san'atı olabilir".