Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2834.38
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Futbol bi̇r endüstri̇di̇r

Geçen haftaki yazımızı okuyan kuzenim milli sporcu Kadir Baş bir mesaj atmış. Mesaj şöyledir: Hocam futbol dünyanın gerçeği lakin spor olmaktan çıkmıştır. Bize amatör spor gerektir. Birçok yan branş ülke tanıtımına ve turizmine katkı sağlayabilir. Sporun beyin fırtınası masasını oluşturun. İnşallah biz de eteğimizdeki taşları sizin önderliğinizde dökelim.

Futbol ile ilgili görüşlerimiz bellidir. Futbol toplumu oyalamak için kullanılan bir araçtır. Ülkenin problemleri halının altına süpürülüyor. Özellikle sömürgeci ülkeler sömürdüğü milletleri futbol ile meşgul ederler. Ancak kendileri yüzme, voleybol, tenis vb. gibi sporlar teşvik edip destekliyorlar.

Futbol bir gösteri dalıdır. Futbol spor görünümlü bir temaşa sana’tıdır. Seyirciler gevşemek için statlara koşarlar ve bağırıp çağırırlar. Futbol tüm insanları ekran başına toplar ve onları eğlenceli zaman geçirmesine yol açar. Kısaca, futbol yığınları oyalama aracıdır.

Fakat futbol, spor olmaktan çıktı ve dünyaya yayıldı. Adeta her şeye meydan okuyan bir olguya dönüştü. Kendini tanıtmak ve kanıtlamak isteyen kişiler futbol olgusuna yapışıyorlar. Kimisi kulüplere başkan kimisi amigo olmak için çaba harcıyor. Sonunda hedeflerine ulaşıyorlar.

Sömürgeci ülkeler gelişmemiş ülkelerin çocuklarını futbola teşvik ediyorlar. Onları arenaya çıkarıyorlar, seyredip eğlenceye dalıyorlar. Ama kendi çocuklarını futboldan uzak tutuyorlar. Burası dikkate değer bir noktadır ve üzerinde durmayı göz ardı etmemek gerekir.

Futbolun bu olumsuz yönüne rağmen ağırlığını ve önemini koruyor. Bu sektörün maddi ve manevi ağırlığı göz ardı edilemez. Futbolun yerlileşmesi ve millileşmesi bir şuur ve birikim meselesidir. Futbol evrenselliği göz önüne alınarak yetkin kişiler göreve gelebilirler.

Doğaldır ki diğer spor dalları sağlığımız için çok gereklidir. Özellikle ata sporlarımız (Güreş, cirit vb.) uzak doğu sporları, yüzme voleybol, basketbol, tenis, binicilik gibi branşlar ulusal kimliğimizin pekişmesine ve çocuklarımızın sağlığına büyük katkıda bulunabilirler. Psikolojik açıdan bu sporlar desteklenmelidir.

Sporun Bakanlığı ve Fakülteleri, Yüksekokulları var. Bu kurumlar akademik düzeyde konuyu ele almalı, sahada araştırma yapıp proje ortaya koymalıdırlar. Pratiğini yapanlar ise deneyimlerini akademisyenlerle paylaşmalı, fikir alışverişinde bulunmalıdırlar. Böylece ortaya Türk Spor Ekolü çıkacaktır.

Konumuza dönelim; Futbol Federasyonu seçimleri var. Seçimlerde Federasyon Yönetim kurulunda göreve talibiz. Bu talebimizi bizi yönetenlere saygı ile duyururuz.

Sonuç: ‘’Türk Sporu Ekolü oluşturmanın zamanı gelmiştir. Bu yönde çalışmalar yapılmalıdır.’’