Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.71
Gram Altın
2958.26
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
12 Ocak 2021

Fobi olan hobi bahçeleri

Âşık Veysel denildiğinde hepimizin aklına “Dost dost diye nicelerine sarıldım / Benim sadık yârim kara topraktır / Beyhude dolandım boşa yoruldum / Benim sadık yârim kara topraktır” mısraları gelmektedir.

“Kıyâmet kopuyor olsa ve birinizin elinde bir fide bulunsa, kıyâmet kopmadan onu dikebilirse bunu hemen yapsın!” hadîs-i şerîfi ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğunu ifade eder. Bir başka hadiste ise; “Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabânî hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.”denilmektedir.

Hayatımızı idame ettirme gayretimize inancımız ve kültürel değerlerimizle ortak düşünce içerisinde olursak manevi anlamda kazançlı olacağımız aşikârdır. Buradan da anlaşılıyor ki, yeşil ve ağaç dinimizde önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı milletimize çevre bilinci kazandıran mevzuları gündemde tutabilmek için okul ve camilerde sıklıkla işlemektedir. Yazılı ve görüntülü medyada zorunlu olarak yapılan yayınlarla bu konuda destek sağlandığı da olmaktadır.

Seneler önceydi aynı kurumda birlikte çalışmıştık. Kocatepe Camii altındaki markete alışverişe gidiyordum. Girişin yanında cami avlusuna bitişik tepecikte kazma kürek çalıştığını görünce “Hayrola ne yapıyorsun?” diye sormuştum. Okuduğu hadisten söz ederek sevap işlemek gayesiyle ağaç dikeceğini söylediği yerin belediyeye veya camiye ait bir toprak olduğunu bildiğimden şaşırmıştım. Sonraki karşılaşmamızda “Kıyametin kopacağını dahi bilsen elinde bir fidan varsa dik diyen peygamberimizin hadisini bilmiyor musun?” dediğinde morardığımı göstermemiştim.

Çoğunluğu şehirlere göç eden insanımızın yaşadığı hayattan sıkılması, bunalması neticesinde Ferdi Tayfur’un Hadi gel köyümüze geri dönelim’ şarkısını aklımıza getiren ‘Hobi Bahçeleri’nden söz etmek istiyorum.

Sağlıklı kalabilmek adına ailesi ile kurdun kuşun rızkını tedarik edeceğine inanıp ağacı toprakla buluşturmak adına özlemini duyduğu yeşillikler içinde hafta sonlarını geçirmek için dişinden tırnağından artırdığı üç beş kuruş birikimiyle minik bir arazi üzerine kondurduğu barakamsı kulübesinde kalanlardan bahsedelim.

Salgın illetinin dünyayı ve ülkemizi kasıp kavurduğu şu günlerde moral ve motivasyon olarak milletimize güç vereceğine inandığım adına ‘hobi bahçesi’ denilen mekânları seviyorum. Şehrin kargaşasından uzak, stressiz, sakin, trafik derdi olmayan arazilerde mutluluğu yakalayanlara imrenmemek elde değil.

Ancak, tarım arazilerinin parçalanarak verim azalttığı düşüncesiyle olsa gerek son aylarda yıkıldı yıkılacak, yasal-yasal değil tartışmalarının yaşanmaya başlamıştı. Sayılarının her geçen gün arttığını bildiğim ‘hobi bahçeleri’ sorun olarak görülmeye başlanınca kanunla engelleme yoluna gidildi. Her zaman olduğu üzere tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesini içeren kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaştı.

Tarım arazilerinin hobi bahçeleriyle bölünmelerinin engelleneceği açıktır. Bu düzenleme ile bundan böyle araziler üzerine hobi bahçesi kuranlara hapis, satışlarını yapanlara para cezası verileceği sarih olarak belirtildiğinden bahçesi olanlar ‘Şimdi ne olacak?’ diye düşünürken ‘Bir hobi bahçesi alayım’ diyenlerin caydıklarını duyuyoruz.

Bağ ve bahçe ile uğraşanlar gayet güzel bir iş yapıyorlar. Temiz havada ciğerlerine çektiklerinden ötürü ömürlerine ömür kattıklarını söyleyebilirim. Hatta yetiştirdikleri ağaçlar sayesinde yaşadıkları çevreye olan borçlarını ödediklerini de söyleyebiliriz. Sağlık açısından yararını televizyonlardan duyup sağlıklı insan veya sağlıklı topluma katkı sağlamak gayesiyle geçmişte bu tür yapılanmalara ortak edilen vatandaşımız bundan sonra ne yapacak?

İşte dananın kuyruğu burada kopacak gibi…

Kanun sarih…

Hakkında yıkım kararı alınmış olmasına rağmen 1 ay içinde belediye veya il özel idarelerince yıkılmayan yapılar, yıkım masrafları Tarım ve Orman Bakanlığı’nca karşılanmak üzere bakanlık tarafından yıkılabilecek veya yıktırılabilecek. Yıkım masrafları yüzde 100 fazlası ile ilgili belediye veya il özel idaresinden tahsil edilecek derken Kayseri Büyükşehir Belediyesinin emeklilerin toprakla uğraşması ve sebzelerini yetiştirmesi için 3 bin adet hobi bahçesini evlerinde sıkılan vatandaşlarımızın salgının başından beri sosyal izolasyon nedeni ile daha çok ilgi duyduklarından tüm hobi bahçelerinin tahsis süresinin 30 Kasım 2021 tarihine kadar 1 yıl süreyle uzattığını öğreniyoruz.

Demek çözüm üretilebiliyor… Darısı diğer belediyelere…

Hobi bahçeleri ile başladık. “Ağacın kurdu içinde olur” atasözümüzle toplumu içinden sinsi güçlerin yıkacağına işaretle noktalıyoruz vesselam.