Filizlerin mucizeleri
TürkTraktör; Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nde öğrenim gören kız öğrencilerinin üretim ve ağır sanayi istihdamında yer almaları için "Filizlerin Mucizeleri" projesi'ni başlattı.
Projenin amacı Türkiye'de tarım ve otomotiv alanında kadın işgücünün artırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek.
Projenin eğitim ayağında TürkTraktör, MEB, TAPV, TEV işbirliğinde Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nde öğrenim gören kız öğrencilerin alan seçimleri ve geleceklerini planlamaları için, 2017 yılında 58 okulda yaklaşık 3 bin kız öğrenciyi ziyaret edecek ve 100 kız öğrenciye de eğitim bursu sağlanacak.
TürkTraktör Yetenek Yönetimi ve İnsan Kaynakları Müdürü Ceren Ertem; projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Tarım ve otomotiv alanında kadın işgücü ve girişimciliğinin artırılmasını desteklemek üzere hayata geçirdiğimiz 'Filizlerin Mucizeleri' projemizi Eğitim, Tarımsal Üretim ve İstihdam olmak üzere 3 farklı konuyu sahiplenecek şekilde tasarladık. Temel amacımız kadın istihdamının geleceği olan kızlarımıza, üretim ve ağır sanayi alanına sağlayabilecekleri katma değeri anlatmak ve hayatın her alanında olduğu gibi, bu alanlarda da kadın gücünün önemini kendilerine örneklerle göstermek. Okulların, makine teknolojisi, motorlu araçlar teknolojisi, metal teknolojisi, elektrik elektronik teknolojisi, ulaştırma hizmetleri, tarım teknolojisi alanlarında eğitim gören 100 öğrenciye Türk Eğitim Vakfı (TEV) koordinasyonunda eğitim bursu verilecek. Tüm bunlara ek olarak, kontenjan sayılarımız ve ilgili kriterlerimiz kapsamında öğrencilerimiz TürkTraktör'de staj yapma imkanına ve mezun olduktan sonra ise, istihdam önceliğine sahip olacaklar."
Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) Yönetim Kurulu Üyesi Oya Ünlü Kızıl, "Mesleklerin cinsiyeti yoktur. Erkek işi, kadın işi ayrımı sadece önyargılarımızla ilişkili. Bu anlamda, kadın ve erkeğe yönelik toplumsal kalıp yargıları kırmak için çalışmak çok önemli." dedi.
Projenin yürütülmesinde en önemli paydaşlardan biri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin ise "Kişinin içinde yaşadığı toplumun cinsiyeti nasıl tanımladığıyla ilgili olan toplumsal cinsiyet, geleneksel olarak kadını hala bağımlı ve ihtiyaç sahibi kişi olarak görmektedir. Ancak günümüz iş dünyası, cinsiyete bakış açısını değiştirmeyi gerekli kılmaktadır. Bir toplumun kalkınması ve güçlenmesi, toplumdaki bireylerin birlikte hareket etmesiyle mümkündür. Toplum normlarının geliştirilmesinde rol oynadığı için eğitim, cinsiyet eşitliği anlayışının geliştirilmesinde de büyük rol oynamaktadır" diye konuştu.
Ben de projenin hayırlı olmasını diliyorum.
Bilindiği gibi kadınların iş hayatına katılım oranı çok düşük.
TÜİK'in 2016 kadın istatistiklerine göre Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranı iş arayanlar dahil sadece yüzde 31,5. İstihdama katılım oranı ise yüzde 27.5.
Başka bir hesaplamaya göre; dünyada kadın-erkek cinsiyet eşitliği sağlandığı takdirde küresel gelirde 28 trilyon dolarlık bir artış oluyor.
Bu rakamlar dikkate alındığında bu tür projelerin ülke ekonomisine katkısı açısından ne denli önemli olduğunu görüyoruz.