Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Ocak 2019

Fikir Hayatı

DÜŞÜNCE dünyamız, zengin, renkli ve derinliklidir. Ama geçmişten bugüne eserleri ve fikirleriyle bize uzanan ve ulaştıran mütefekkirlerimiz, münevverlerimiz vardır. İşte unutulmuş bu şahsiyetleri bize hatırlatan, günümüz aydınlarının gündemine taşıyanlar da umumiyetle yayıncılar oluyor.

Ötüken Neşriyat, zihin ve gönül dağarcığımızda kıymetli yeri bulunan şahsiyetlerin eserlerini kültür hayatımıza kazandırmaya devam ediyor. “Milî Hafıza Kitaplığı” adı verilen bu seride yeni baskısı yapılan seçkin bir eser, Mehmet İzzet’in Milliyet Nazariyeleri ve Milli Hayat adını taşıyor. Eserin ikinci bölümü, ‘Mehmet İzzet’in Hayatı, Eserleri ve Fikirleri Hakkında Yazılanlar’dan oluşuyor. Kitabı açıklamalarla yeni harflere aktaran, kıymetli araştırmacı yazar Erol Kılınç. Notlar ve ilavelerle yayıma hazırlayan ise Yahya Kemal Taştan. Eserin başında, Mehmet Emin, Mustafa Şekip ve Ziyaeddin Fahri gibi yazarların milliyet nazariyeleri ve mefkuresi hakkındaki makaleleri dikkat çekiyor.

Modern Türk düşüncesi

Dr. Mehmet Kaan Çalen, Modern Türk Düşüncesine Bir Derkenar kitabında, Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura hakkında modern Türk milliyetçiliğinin bu iki kurucu ismine dair muhtelif zamanlarda kaleme aldığı makale ve tebliğlerini bir araya getirmiş. Eserde bu iki şahsiyetin yanısıra Şemseddin Sami, Ömer Seyfeddin, Niyazi Berkes gibi edebiyat ve düşünce adamlarının hayatlarından ve fikirlerinden de kesitler veriliyor.

Türk Mektupları

‘Kanunî Sultan Süleyman Zamanına Ait Bir Frenk Sefaretmanesi’, Türk Mektupları adıyla yayımlandı. Ogıer Ghıslain de Buscbeco’nun kaleme aldığı kitabı Hüseyin Cahit Yalçın tercüme etmiş.

Prof. Dr. Necati Demir’in kitabı Oğuz Kağan Töresi’nde, binlerce yıllık anayasadaki vasiyetler ve öğütler dikkat çekiyor. Heınrıch Frıedrıch Von Dıez’in Oğuz Tepegözü, Dede Korkut Oğuznameleri ve Atalar Sözü Üzerine Yapılan ilk çalışmalardandır. Eseri Almanca aslından notlandıraraktercüme eden Hasan Güneş.

Ve diğer yeni kitaplar

Bunların dışında ayrıca yazılmayı hak eden ve edebiyatın farklı türlerinde kaleme alınan eserler de Ötüken’den çıktı. Şimdilik sadece isimlerini ve yazarlarını belirtmekle yetinelim: Sevdiğim Çiçek Adları Gibi (Müfit Günay), Hatırla Beni (Misli Baydoğan), Gaziler Çağı (Hasan Erimez), Şiir Şair ve Peygamber’e Dair (İsmail Güleç), Son Zeytinler (Berna Güzey Yırtıcı), Yüzyıllık Defter (Kübra Pehlivan). Bizi düşünmeye sevkeden kitaplara yönelme zamanı...