Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
23 Ekim 2016

Fetih

FETİH ruhu taşıyan bütün gençlerimizin ideali, mefkuresi, biricik davası 'Fatih gibi olmak'tır. Elbette beldelerden, memleketlerden, şehirlerden önce gönüller fethedilmeli, yürekler kazanılmalı ve insanların kalbinde evvela taht kurmalı, baht olmalıdır. Osmanlı'nın en büyük padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in de zaten başardığı budur. Önce insanlara güven, cesaret, ümit verdi, ardından imanlı serdengeçtilerle yola çıkıp alınamaz denilen İstanbul'u fethetti.

Fatih Sultan Mehmed hakkında bugüne kadar pek çok eser yazıldı. Ama bu kitapların neredeyse tamamı, Fatih'in yetişkinliğini anlatır ve İstanbul'un Fethi ile başlar. Peki ondan önceki dönem niçin bilinmiyor? İşte Zafer Bilgi'nin uzun araştırmalar sonucunda kaleme aldığı ve Mihrabad Yayınları'ndan çıkan Nasıl Fatih Oldu? kitabı, bu önemli boşluğu dolduruyor. Fatih'in çocukluğu, gençliği ve yetiştiği dönem ilk defa derli toplu olarak bu kitapta anlatılıyor.

Fatih'in çocukluk dönemi

Fatih'in anne karnındaki süreçten, 21 yaş dönemine kadarki hayatı, orijinal ve nadide resimler, görüntülerle arşiv malzemelerinden oluşan kaynaklarla okuyuculara sunuluyor. Topkapı Sarayı arşivinden edinilen dokümanlarla, Fatih'in çocukluk defterinden karelerle, şehzadenin nasıl yetiştiği, Fethe giden süreçte nelerin yaşandığı gözler önüne seriliyor. Kitapta, "Fatih'in yetişmesindeki sırlar nelerdir?", "Şehzade Mehmed nasıl Fatih'e dönüştü?", "Bugünün Fatih'lerini yetiştirmek mümkün mü?", "Bir lider nasıl yetişir?", "Fatih nasıl bir çocuktu?", "Fatih olana kadar, hangi süreçlerden geçti?", "Fethe giden yolda, hangi kaynaklardan beslendi?", "Fatihi kimler, nasıl yetiştirdi?", "Fethe giden yoldaki başarı sırları nelerdi?", "Fethin önündeki engelleri nasıl aştı?", "Fatih'in liderlik şifreleri nelerdi?", "Bugün nasıl Fatih olunur?", "Fatih gibi nesilleri nasıl yetiştirebiliriz?", "Fatih'in hayat hikayesinin ilk diliminden enteresan hatıralar nelerdir?" gibi can alıcı sorulara cevap veriliyor. Dünya çapındaki büyük bir hükümdarı, bir dehayı, cihangir bir devlet adamını yakından tanımak için okunması gereken bir eser Nasıl Fatih Oldu?

Uzun yıllar araştırdı

Tarihçi yazar Zafer Bilgi, Nasıl Fatih Oldu? kitabını hazırlamak için uzun yıllar kütüphanelerde araştırma yaptı. 1981 yılında İskenderun'da doğan yazar, ilköğretim ve liseyi İskenderun'da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Mezuniyetten sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans programını 2013 yılında tamamladı. Yüksek lisansının konusu Osmanlı Devleti'nin 17. Yüzyıl Layihaları idi. İstanbul'da birçok dernek, vakıf, belediye, okul ve üniversitede tarihu00ee konularda sunumlar yapıp konferanslar veren Zafer Bilgi, MEB'e bağlı liselerde tarih öğretmenliği yaptı. Doktora hazırlığı içinde olan yazarımızın ayrıca Tarihu00ee Yarımadanın Durakları isimli kitabı 2013 yılında neşredildi. Bütün kitapları Mihrabad Yayınları'ndan çıkacak olan yazar Zafer Bilgi'nin Kut'ül Amare ile ilgili bir eseri ile Kitap Kurtlarının Kutbu İsmail Saib Sencer isimli bir biyografi kitabı hazırlanıyor.

Yazar, kitabın önsözünde şöyle diyor: "Psikolojik araştırmalar, kişiliğin temelinin çocuklukta atıldığını, bir çocuğun altı yaşına geldiğinde kişiliğinin büyük çapta şekillenmiş olduğunu, güvenli veya güvensiz bir kişilik kazandığını gösteriyor. Küçük Fatih'in, özgüveni yüksek bir çocuk olduğuna şüphe yok. Çünkü özgüveni yüksek bir çocuk, çocuk yaşında tahta çıkabilir ve yaşlı paşalara emir verecek kadar, kendinden emin olabilirdi. O halde, Fatih'i gerçek anlamda tanıyabilmemiz ve çocuklarımıza örnek gösterebilmemiz için, çocukluğunu araştırmamız gerekmektedir. Biz de bu çalışmamızla, 'Fatih Sultan Mehmed'in çocukluğu ve yetişme tarzı'nı araştırarak, bu boşluğu doldurmayı gaye edindik. Tarihi olayların oluşmasını ve gelişmesini incelemekten çok, bu olayların oluşmasında etkin rol oynayan, liderin kişilik yapısını ortaya koyduk. Bu olayların, liderin kişilik yapısıyla, doğrudan bağlantılı olduğunu gözler önüne serdik. Tarihe geçmiş büyük liderlerin, bilim adamlarının, mucitlerin ve sanatkarların çocukluk hayatlarını incelediğimizde, bazı ortak özelliklere sahip oldukları görülür. 'Hareketli, yaramaz, cesur, oyuna düşkün, hayalci, otoriteye boyun eğmeyen' şeklinde, sıralayabileceğimiz bu özellikler, Fatih'te de fazlasıyla vardı. Bu ortak özelliklerden hareketle, pedagojik bir yaklaşımla, Fatih'in çocukluk ve gençlik yıllarında aldığı eğitim ve yetiştiği sosyal çevreye değindik. Fethe giden yolda, yetişme tarzının nasıl etkili olduğunu anlattık."

Bayrak şairi merhum Arif Nihat Asya'nın "Fetih Marşı"ndaki o muhteşem mısralar milletimizin dilinden hiç düşmez: "Elde sensin dilde sen, gönüldesin baştasın / Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın." Bu ümit ve temenni, gönüllerden, yüreklerden ve zihinlerden hiç çıkmasın. Öyleyse "Yarının Fatihlerini nasıl yetiştirebiliriz?" sorusuna cevap bulmak istiyorsak Nasıl Fatih Oldu? kitabını okumalıyız. Gençler de okumalı, yetişkinler de. Şükürler olsun, 15 Temmuz Destanı yazılırken binlerce Fatih'i, Ulubatlı Hasan'ı gördük. Allah, milletimizi ve ümmetimizi kahramansız bırakmasın. Zafer Bilgi'yi kutluyorum.