Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2424.05
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 May 2023

​Fethin sembolü: Ayasofya

Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’nın ‘Fetih Marşı’ şiiri ders kitaplarımızda yer alır, her yıl 29 Mayıs anma törenlerinde okunur. Şiiri Yıldırım Gürses’in bestesi ve kendi sesinden de dinlemişsinizdir. Şiirde tekrarlarla günümüz gençlerine Fatih olmaları yönünde mısralar vardır. Onlara Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta oldukları hatırlatılıp oyun oynamayı bırakmaları, ciddi meselelerle uğraşmaları tembihlenir. Genç kızlarımızda nasiplerini gündelik işlerle telaşta olduklarına dikkat çekilerek “Kızım, sen de Fatihler doğuracak yaştasın!” mısraı ile alırlar. Şiir, Yürü, hâlâ ne diye kendinle savaştasın? / Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın! ile noktalanır.

Dün İstanbul’un fethinin 570. Yıldönümüydü. Ankaralı olarak İstanbul’umuzun zafer gününü en kalbî dileklerimizle kutlamak istedim. İnanıyorum ki tarihte yaşanan bu çok önemli olayın anlam ve önemini tarihçilerimiz başta olmak üzere binlerce kişi bilmekte kalmayıp araştırmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in komutanlığındaki ordumuzun Bizans’ın başkenti Constantinopolis'i fethettiği ve böylece Bizans İmparatorluğu'nu yok etmesinin 570. Yılını coşkuyla kutladığımız şu günlerde Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle bağ kurmayacağım.

Zira İstanbul’un fethi sadece bir şehri ele geçirmek değil, çağ kapatıp yeni bir çağı açmaktır. Fetihle sadece tarihimizin değil aynı zamanda Dünya tarihinin akışını değişmiştir. Hz. Muhammed'in “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan; o ordu ne güzel ordudur!..” hadis-i şerifi ile müjdelediği fetih bundan tam 570 yıl önce Fatih tarafından gerçekleşmiştir. Şimdi bazıları bu hadisin sahihliği veya hadis kitaplarında olmadığını veya sahihliğinin tartışıldığını ifade edeceklerdir. Şunu peşinen söyleyeyim ilahiyat tahsilim olmamakla beraber dinî bilgilerimi bu sütunlarda tartışacak değilim. Bir hadisin Kütüb-i Sitte'de bulunmaması sahih olmadığı anlamına gelmeyeceğini ilim adamlarımız söylemektedir.

Henüz 21 yaşında olan Fatih, üstün askeri dehasıyla Bizans devletini tarihten silmeyi başararak Peygamber Efendimizin ‘o güzel komutan’ sözleriyle müşerref olmuştur.

Birçok tarihçi tarafından Orta Çağ'ın sonu Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi. Fetih'ten sonra Fethin Babası anlamına gelen ‘Ebû'l-Feth’ daha sonraki dönemlerde ise ‘Çağ Açan Hükümdar’ ve ‘Kayser-i Rûm’ unvanları ile anıldı. Fatih, Hz. Muhammed'in İstanbul ile ilgili hadisine nâil olduğu için günümüzde İslam dünyasının geniş kesiminde ‘kahraman’ unvanı ile bilinmekte ve kabul edilmektedir.

Osmanlı’da fethedilen bir şehrin fethedildiğinin tescillenmesi için en büyük mabedinde ezan okunması ve ilk Cuma namazının burada kılınması bir gelenektir. İşte fethin akabinde Sultan Fatih, sancağını Ayasofya’nın ortasındaki mihrabın bulunduğu yere dikmiş, kubbeye doğru bir ok fırlatmış ve ilk ezanı kendisi okuyarak, secdesi yapıp iki rekât şükür namazı kılarak Ayasofya’yı camiye çevirdiğini göstermiştir.

Fetihle birlikte 481 yıl cami olarak hizmet veren Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüş, Danıştay’ın 10 Temmuz 2020 de söz konusu kararı iptal etmesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya’yı yeniden ibadete açtı. Seçim sonuçları nasıl mı oldu?

Milletimiz gereğini yaptı, şimdi top tekrar Cumhurbaşkanımızda…