EYLÜL İHRACATI REKOR KIRDI
Türkiye'nin ihracatı eylülde tüm zamanların eylül ayı ihracatı rekorunu kırarak geçen yıla göre yüzde 6,5 arttı ve 13 milyar 294 milyon dolara çıktı.
İhracat ocak-eylül döneminde ise yüzde 5,7 artışla 118,23 milyar dolar oldu.
12 aylık ihracat ise yüzde 4,2 artışla 157,7 milyar dolara yükseldi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre, eylülde en fazla ihracatı 1 milyar 959 milyon dolarla otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 669 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 517 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
Avrupa Birliği'nde hüküm süren durgunluğa ve Irak'a yapılan ihracattaki düşüşe rağmen ihracatın artması takdir edilmeli.
Yılsonu hedefi olarak öngörülen 166 milyar dolarlık ihracatın zor da olsa yakalanabileceği mümkün görülüyor.
BAKAN ZEYBEYCİ RATINGCİLERİ ELEŞTİRDİ
Eylül ayı ihracat verilerinin açıklandığı toplantıda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına seslenen Ekonomi BakanıNihat Zeybeyci şöyle konuştu:
"Türkiye, 12 yıldan bu yana destanlar yazıyor. 2008'den itibaren krizde AB yerle bir olurken, AB kaybettiği azalan istihdam sayısı kadar Türkiye vatandaşına iş imkanı sağlamış. 6 milyon insana iş sağlamış. Bütün bunları, ihracat rakamlarını, cari açık rakamlarını görmezden gelerek, '2015 seçimlerinin nasıl olacağına bakarız' diyor. Allah aşkına sen siyasi değerlendirme kuruluşu musun, yoksa Türkiye'nin ekonomisindeki olumlu olumsuz gelişmeleri bilgi anlamında veren bir kuruluş musun? Buralarda maalesef kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye sınavında kredi kaybettiler."
Dünyada da güvenilirlikleri sorgulanan uluslararası derecelendirme kuruluşlarının değerlendirilmelerinde sübjektif ve siyasi mülahazalarla hareket ettikleri, objektif kriterleri ikinci plana attıkları bir gerçek.
Ne var ki piyasa oyuncuları ve kreditörler pozisyonlarını bu kuruluşların verdikleri notlara göre belirliyorlar.
TÜRKİYE CARİ AÇIKTA LİDER
Uluslararası Para Fonu(IMF) yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun üçüncü ve dördüncü bölümlerinde, dünyada en yüksek cari açığa sahip 10 ülke arasında Türkiye'nin bulunduğunu belirtildi.
Raporda Türkiye'nin 2013 yılı itibariyle ABD, İngiltere ve Brezilya'nın ardından en yüksek cari açığa sahip 4.ülke olduğu görülüyor.
Cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya(GSYH) oranı açısından yapılan sıralamada ise Türkiye, yüzde 7,9 ile açık ara lider konumunda.
IMF yüksek cari açığın küresel ekonomi için risk taşımaya devam ettiğine işaret etti.
Türkiye ekonomisini tehdit eden cari açığın 2014 yılında küçüleceğini umut etmekle birlikte, yine de GSHY'ye oranının yüzde 6'nın altına düşüremeyeceğimiz anlaşılıyor.
Dolayısıyla risk faktörü varlığını koruyor.
BEKLENEN ZAM GELDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaza yüzde 9 oranında zam yapıldığını açıkladı.
Yıldız, enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını, doların 2.28-2.29'ları gördüğünü kaydederek "Bu yıl içerisinde su rejimindeki düzensizlikler ve yağış azlığı bizi bunları dengeleyemeyecek bir noktaya getirmiş bulunuyor. Hem elektrik hem doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla, ekim, kasım ve aralık aylarını içermek kaydıyla, yüzde 9'luk fiyat artışına gidiyoruz." dedi.
Elektrik ve doğalgazda yüzde 9 oranındaki fiyat artışının tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin yaklaşık 0,4 puan olması bekleniyor.
Kurlardaki artışı da düşünürsek bu zamlarla birlikte yılsonu enflasyonunun çift haneye çıkmamasından endişe duymamak mümkün değil.