Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
20 Kasım 2019

Evrenos Bey

Bizim tarihimizde büyük kahramanlar, cesur komutanlar, yiğit alperenler vardır. Herbiri hakkında romanlar yazılabilir, filmler çekilebilir, hatıraları bugünkü nesiller için yeniden yaşatılabilir. Onlardan biri de Evrenos Bey’dir. Evrenos Fırtınası Gazi Evrenos Bey romanını İrfan Söyler kaleme aldı ve bu kıymetli eser BKY (Bâbıâli Kültür Yayıncılığı) tarafından kültür hayatımıza kazandırıldı.

Yazmaya lise yıllarında hikâye ile başlayan İrfan Söyler daha sonra pek çok makale kaleme alarak, yazı yazarak ve araştırma yaparak devam etti. İyi bir gazeteci, kıymetli bir televizyoncu, titiz bir seyyahtır. Mesleği gereği 46 ülkeyi araştırarak gezdi. Gittiği her yerde ecdadımızın izlerini aradı. Unutulanları, nisyana terkedilenleri bize hatırlattı. Mazimizi, atalarımızı yeniden genç nesillere sevdirdi. TV filmleri, tiyatro eserleri, canlı yayınlar, stüdyo programları, belgeseller, aktüel programlar yapı. Kiminde yönetmen, kiminde senarist ve metin yazarıydı. Yüzlerce esere imza attı. Türkiye’de 3D sistemini televizyonlara uygulayan ilk yönetmen oldu. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlarımıza yayıncılığın her alanında hizmetler verdi. TGRT, ATV, Kanal A, Kanal 7, TGRT Haber televizyonlarında pogramlar yaptı. Hâlen Bengü Türk Televizyonu’nda cumartesi akşamları, saat 19.007da kültür sanat programı “Kitabi”yi hazırlayıp sunuyor. Yaşayan değerli şairleri, yazarları, sanatkârları dâvet edip konuşturuyor. Bana göre medyada bugün en kaliteli kültür sanat programlarından biri, belki de birincisidir. İrfan Söyler’in yayınlanmış eserleri Uğultu Hikâyeleri, Bizim Avrupa ve Sancak Birlikleri’dir.

Gazi Evrenos Bey romanını okuyorum. Hakikaten çok güzel. Dili akıcı, üslubu iyi ve verdiği mesajlar mükemmel. Birlik ve beraberlik ruhunun ana konu olarak ele alındığı romanda Timur’a yenilen Yıldırım Bayezid’in başına gelenler lirik bir tarz ile ve hakikatli bir ifade ile dile getiriliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun yeniden toparlanması ve ihyasında herkesin nasıl elini taşına altına koyduğu ifade ediliyor. Dünden bugüne yaşananlar bakımından ibretle okunacak tarihî bir eser.

Roman hakkında geniş tahliller, büyük incelemeler yapılacaktır ama şimdilik sadece kısa bir tanıtımını yapma ihtiyacı hissettim. Romanın ruhunu yansıtan bir önsöz var yazarın kaleme aldığı. Onu okuyalım:

“Akıncıların atası, Rumeli Fatihi Evrenos Bey 114 yaşında inzivaya çekilmeyi düşünürken Sultan Yıldırım Bayezid Ankara Savaşı’nda Timur Han’a esir düştü.

Devlet yıkılmak üzere. Anadolu işgal edilmiş. Timur’un ordusu şehirler tek tek ele geçirmiştir. Şehzadelerin her biri bir yerde çaresizdir. İkbal peşinde koşan devlet erkanı ne yapacağını bilemez hâldedir.

Osmanlı tebâsı akıbetinin korrkusunu yaşarken devleti kuran güçlerin liderlerinden Evrenaos Bey 114 yaşın yorgunluğuna aldırmadan kılıç kuşanıp atına atladı.

Hedefi esir sultanı kurtarmak ve yıkılmanın eşiğine gelen devleti tekrar ayağa kaldırmaktı. Yanına evlatlarını ve az sayıda akıncısını alıp yola düştü.

Elinizdeki bu romanda Osmanlı Devleti’nin gerçek kurucularından akıncı atası Gazi Baba’yı göreceksiniz. Osmanlı Padişahları Orhan Gazi, I. Murad, Yıldırım Bayezid ve Çelebi Mehmed’in yanında kılıç sallamış, 129 yıllık ömrü boyunca devletin sigortası olmuş dev bir ismi yeniden tanıyacaksınız.”

Romanın takdimi böyle, ilk satırlarına da göz atalım:

“Vardar Nehri’nin hırçın suları neredeyse pencereden içeri girip huzurda bulunanlara bir çift söz edecek gibi çılgıncı köpürüyor, sükut anında sesi duvarlarda yankılanıyordu. Odada bulunan beylerin başı öne eğik elleri önlerinde düğümlüydü. Sedirde oturan 114 yaşındaki efsane Evrenos Bey’in karışısında mahcup ayakta bekliyorlardı.”

Bugün hakkında daha iyi değerlendirmeler yapmak için dünü iyi bilmek gerekiyor. Tarihî eserlerin ve romanların, hatta filmlerin bu anlamda görevi büyük. Evrenos Fırtınası Gazi Evrenos Bey’i herkese tavsiye ediyorum, bilhassa tarihsever okuyuculara... İrfan Söyler’in bu kıymetli eseri hakkında bugün saat 17.00’de Türkiye Yazarlar Birliği’nde (Kızlarağası Medresesi) önemli bir toplantı yapılacak. Yazarın da katılacağı toplantının konuşmacıları Nurettin Taşkesen, Muammer Erkul. Ben de nâçizane bir kaç kelâm edeceğim inşallah. Muhteşem ve şanlı tarihimizi yâd edecek, Gazi Evrenos Bey’i hayırla anacağız. Bu toplantıya bütün meraklı dostlarımızı bekliyoruz.