Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.83
Gram Altın
2971.52
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Haziran 2017

Evet, gittik gördük 3 gün geçirdik

İlçe geneli 125 bin, ilçe merkezi 80 bin nüfusa sahip Türkiye'nin gümrük olarak 3. Büyük kapısının bulunduğu Doğubayazıt'ı 3 gün boyunca gittik, gördük. İnsanları ile tanıştık. Esnafıyla halleştik.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası OHAL kapsamında kayyum atanan belediyelerin daha hızlı ve güzel hizmetler vermeleri ve aynı zamanda da gönül köprüleri kurulmasını sağlamak için batı bölgelerindeki belediye başkanları koordinatör olarak atandı. Bu kapsamda İnegöl Belediyesi ile Doğubayazıt Belediyesi kardeş belediye oldu. Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise koordinatör belediye başkanı olarak atananlar arasında.

Hem gönül köprülerinin kurulması, hem de Doğubayazıt'a en güzel hizmetlerin verilebilmesi için hummalı bir çalışma başlatıldı. İki belediye arasında teknik heyetler gelip gitti. Ekipler strateji toplantıları yaptılar. Doğubayazıt'ın eksiklikleri ve yapılması gerekenleri belirlendi. Hızlı bir şekilde de eksikliklerin giderilmesi ve yapılması gerekenler konusunda eylem planı hazırlandı.

Bu arada çocuk oyun parkları başta olmak üzere bazı hizmetler götürülmeye başlamış İnegöl Belediyesi.

Başkan Alinur Aktaş Doğubayazıt içinde Cami, kültür merkezi, taziye evininde bulunacağı büyük bir külliye sözü aldı İnegöllülerden. Bütün masraflarını İnegöllüler karşılayacak.

Doğubayazıt'ın en önemli sorunu bizimde yerinde gözlemlediğimiz kadarı ile alt yapı ve yollar. Mahallelerin çoğunda ve özellikle kenar mahallelerde çok ciddi olarak asfalt ve parke taşı sıkıntısı var. Toz ve toprak olarak kalmış yollar. Şehir merkezinde de durum çok iyi değil.

Merkezde şehrin yorgunluğunu görüyorsunuz. Adeta yenileşmeye, değişime dönüşüme ihtiyaç duyar bir hali var. Tam bir klasik Anadolu şehri görüntüsünde. Oysaki Doğubayazıt ticaretin çok yoğun yaşandığı bir ilçemiz. 7 den 70'e bütün insanları öyle veya böyle ticaretin kıyısından köşesinden tutuyor. Hatta konuştuğumuz vatandaşlar Doğubayazıtlıların İran'dan tutunuzda Ortadoğu ve uzak doğu ülkelerine kadar yayılan bir ticaret alanında faaliyet gösterdiklerini ifade ediyor. Hatta görüştüğümüz, konuştuğumuz esnaflardan yurtdışına gelip-gitmeyen kalmamış. Mutlaka ithalat veya ihraç yapmışlar. İstanbul ve Bursa'daki Doğubayazıtlıları saymıyoruz. Çünkü Bursa'da İstanbul'da tekstil alanında önemli isimler bulunuyor.

Fakat zenginleşen Doğubayazıtlıların beldelerine yatırım yapmaktan kaçındıkları görülüyor. Yani terör belasının Doğubayazıt'a ciddi zararı bulunuyor. Onun için bu beladan kurtulup şehrin tarihteki muhteşem hareketliliğine ulaşması gerekiyor. Çokta zor değil aslında. Teröre karşı top yeku00fbn mücadele ile bölgenin tehditlerden uzak güvenli bir liman olması halinde Doğubayazıt çok kısa zamanda büyük atılımlar yapabilir.

Doğubayazıt Belediyesi İnegöl'e bir jestte bulunmuş. Şehrin en işlek ve en merkezi caddesine 'İnegöl Caddesi' ismini vermiş. Bu cadde Doğubayazıtlıların aynı zamanda buluşma noktası. Trafiğe kapatılmış, tamamen yayalaştırılmış. Ramazan ayında bu cadde sahura kadar cıvıl cıvıl.

İnegöl Belediyesi bu cadde üzerinde 5 bin kişinin katıldığı iftar verdi. Muhteşem bir görüntü vardı. Doğubayazıtlıların bu iftara gösterdikleri rağbet görülmeye değerdi. Oysaki bölücü örgüt gündüz iftara gitmeyin diye şayia yaymasına rağmen vatandaşın buna rağbet etmedi.

İftar dolaysıyla Ağrı Valisi Musa Işın ve bütün protokolün hazır bulunarak halkın arasında yer alması da bir başka güzellikti. Sadece iftarla kalınmadı. İftar sonrası İnegöl Caddesinde Vali Musa Işın, Kaymakam ve Belediye Başkanvekili Ulaş Akhan, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş vatandaşlarla çay sohbetleri yaptı. Merkez camide teravih namazı yine vatandaşlarla birlikte kılındı. Teravih sonrası Millet Camii eski imamı Mehmet Bilir'in muhteşem Kur'an tilaveti ise dinlemeye değerdi.

Sahuru ise Vali Musa Işın, Kaymakam ve Belediye Başkanvekili Ulaş Akhan, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Suluçam Jandarma Karakolun da askerlerle birlikte yaptık. Onlarla sohbet etme imkanı bulduk. Yalnız olmadıkları bilinsin.

Doğubayazıt tarihi ve kültürel mekanları ile ünlüdür. Ağrı Dağı bu ilçenin sınırları içindedir. Muhteşem bir siluet olarak her daim karşında duruyor. Başı bembeyaz gelin gibi. İshakpaşa Sarayı yeni restore edilmiş. Fakat cami kısmı haricindeki yerleri dolaşırken eski harabeleri dolaşıyor hissi veriyor. En güzel yer ise Ahmet-i Hani Camii ve Türbesi. O manevi havayı yakalıyorsunuz. Çoğu insan farkına varmıyor ama Abdülhakim Arvasi Hazretleri ve Arvasi ailesinin de aynı zamanda mekanı imiş burası. Onun için Ahmet-i Hani'yi ziyaret ederken tam Caminin altında Arvasi kabirlerini de ziyaret etmeyi unutmayın.

Daha çok şey var yazacak. Fakat satırlar bu kadar. Son söz. Doğubayazıt'a yolunuzu düşürün. Yabancılık çekmeyeceksiniz. İnsanları cana yakın. Çocuklar şen şakrak, gençleri kalender. Sokaklarında gezerken kendi ilinizde ilçenizde hatta köyünüzde hissedeceksiniz.

Cuma'nın hayrı üzerinize olsunu2026