Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
11 Ağustos 2017

Etkili diyetlerin beş ortak özelliği

Günümüzde obezite ve şişmanlık büyük problem. Pek çok kişi diyet yapıyor, kilo vermek için önemli miktar paralar harcıyor. Forma girmek hemen herkesi hedefi haline geldi.

Bu yüzden çok çeşitli diyetler piyasada dolaşıyor, gündeme yeni diyetler giriyor ve moda olarak yayılıyor, bir süre sonra uygulanmaz oluyor veya bazıları gözden düşüyor.

Düşük yağlı, yağı serbest, karbonhidratı azaltan veya düşük tutan diyetler, yüksek proteinli veya kısıtlı olan onlarca çeşitu2026

Atkins, Ornish, Dash, Akdeniz Diyeti, Taş Devri Diyeti, açlık diyeti, oruç diyeti, meyve suyu diyeti, sebze diyeti gibi saymakla bitmeyecek diyetler ortalıkta boy gösteriyor. Kimi proteini kısıtlarken bazıları yağı serbest bırakıyor. Bakıyorsunuz meyve serbest diyen de var, oldukça azaltan da.

Tavsiye edilen beslenme düzenlerinin kimileri yapanlara açıkça kalori alımlarını kısıtlarken bazısı açıkça kalori alımını serbest bırakıyor.

Bazıları kuru yemişleri kalori bombası görüp kısıtlarken kimi "olmazsa olmaz" görüyor ve sağlıklı beslenme için ısrarla öneriyor.

Ekmek konusunda da ayrılıklar var. Balı da kimi diyetler yasaklıyor, kimisi de kısıtlıyor veya serbest bırakıyor.

Bir de moda olma durumu var, diyetlerin biri parlıyor ve bakıyorsunuz bütün dünyaya yayılıyor. Sonra etkinliği bitiyor, bir başka diyet türü gözde hele geliyor.

Tüm bu çelişkilerin, zıt bakış açılarının hesaba katılmasıyla kilo vermek isteyenler nasıl bir yol takip etmeli? Üstelik bu diyet sağlıklı beslenmeye de önem göstermeli. İşte prensipler:

  • Erişkinlerin günlük kalori alımlarının yaklaşık % 45-65 kadarının karbonhidratlardan, % 10-35 kadarının proteinlerden ve % 20-35 kadarının da yağlardan oluşması gerekiyor.
  • Beslenme şekilleri ağırlıklı olarak sebzelere yer vermeli.
  • Rafine şekerlerden ve mamullerinden kesinlikle uzak durulmalı.
  • İşlenmiş tahıllar yerine tam (komple) un tercih edilmeli.
  • Hepsinden de önemlisi yiyecek kısıtlamasına gidilmeli; acıkmadan sofraya oturulmamalı ve doymadan sofradan kalkılmalı.